Gyurkity Péter

Befutottak az Android Go okostelefonok

Ezeken keresztül pedig megtudhatjuk, miként fut a szoftver az olcsó készülékeken.

Arról korábban mi is írtunk, hogy a Google bejelentette saját mobil operációs rendszerének szerényebb készülékekre optimalizált verzióját, amely először az Android 8 Oreóval válik elérhetővé a felhasználók számára. Az MWC alatt több gyártó is bemutatta saját, ezzel kompatibilis megoldását, így betekinthetünk a fejlődő régiókba szánt telefonok burkolata alá.

Az Android Go előírásainak megfelelő változatot a rendezvény alatt többek között a TCL mutatott be, ez az Alcatel 1X nevet kapta meg, ennek fontosabb hardveres és szoftveres részleteiről pedig mi is beszámoltunk. Emellett azonban egyéb szereplők is felbukkantak itt, így érdemes végigfutni a listán. Kezdjük a sort a kínai ZTE-vel, amely érdekes módon amerikai oldalán is bejelentette a Tempo Go névre keresztelt típusát, ott pedig 80 dolláros áron teszi azt elérhetővé. A Snapdragon 210 chip, az 1 GB RAM, a 8 GB-os tároló, valamint az 5 hüvelykes, 854 x 480 pixel felbontást támogató kijelző jelzi a szerény specifikációt, de a HMD Global által elrajtoltatott Nokia 1 is hasonló megoldás, hiszen ez utóbbi 85 dollárért 4,5 hüvelykes kijelzőt, 5 és 2 megapixeles kamerát, valamint egy négymagos MediaTek chipet kínál.


Az új operációs rendszer az olcsó és hardverileg korlátos telefonokra készült

A török General Mobile a GM 8 gyengébb változatáról rántotta le a leplet, ez szintén 1 GB RAM-ot kínál, az Android Go verzióval együtt, megjelenése a közeljövőben esedékes, elsősorban a felemelkedőben lévő országokban. Az indiai Lava a Z50 típust mutatta be, március 15-i megjelenéssel, 1 GB memóriával, 1,1 GHz-es chippel, 4,5 hüvelykes kijelzővel, 8 GB-os tárolóval, valamint a Google által biztosított Go-appokkal. Ugyanitt jelenik meg a Micromax Bharat Go telefonja, ehhez nagyon hasonló specifikációval, két 5 megapixeles kamerával. A kínai TRANSSION eközben az afrikai piacot célozná meg több ilyen fejlesztésével, amelyek a TECNO, az itel, a Spice és egyéb családokon belül bukkannak majd fel.

Az első beszámolók szerint a szoftveres élmény nem rossz, a Go-appok megfelelő módon futnak, itt pedig még a digitális asszisztens is elérhetővé vált, míg korábban ehhez minimum 1,5 GB memóriára volt szükség. Meglátjuk, hogy a fejlődő régiókban mekkora kereslet mutatkozik majd ezen telefonok iránt, itt azonban a képet némileg bonyolítja, hogy több erősebb okostelefon is ettől nem sokkal magasabb árszinteken versenyzik, elsősorban a kínai gyártók jóvoltából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #2
    Nem a Linux kernel a ludas, az elmegy egy körömreszelőn is. A "gond" az Androiddal van. Tehát amit a Google a Linux kernelre rápakolt, illetve amit a telefongyártók az Androidra még pluszként ráraktak (pl. UI).

    Mindenesetre 8 GB tárhely rendes Androidnál semmire se jó, majdnem a felét elfoglalja a rendszer, a többit meg az appok, az update-ek, + a cache terpeszkedik rajta megállíthatatlanul. Csak idő kérdése, mikor hal meg az egész helyhiány miatt. Bár ez már a múlté, talán 2014-ig volt jellemző az alsó-középkategóriában.
    Az Android Go pedig elvileg egy könnyű kis Android verzió gyenge hardverre. Gondolom pont ilyen hardverre találták ki.
  • end3 #1
    "1 GB RAM, a 8 GB-os tároló" - ez minden mobil halála, amely a Linux kernelre épít. (Úgy sejtem, a többinél sincs másképpen. - Optimalizálás? - (Ehhez a felhasználót kéne optimalizálni...)