Berta Sándor

Dubaj - okosváros vagy rendőrállam?

A városban robotrendőrök járőröznek és drónok felügyelik a forgalmat azért, hogy ez lehessen a világ legboldogabb települése.

Dubaj úttörőként tekint magára az okosvárosok között és minden területen be akarja vezetni az IT-technológiákat. A város 1999-ben készítette el az első digitális stratégiáját és döntött arról is, hogy jövőre létrehozza a világ legkorszerűbb rendőrkapitányságait. 2021-ig megvalósul a papír és a készpénz nélküli közigazgatás, s az ügyek intézéshez nem lesz szükség a személyes hivatali látogatásokra. Ahhoz, hogy Dubaj a világ legboldogabb települése lehessen, alapvető és elengedhetetlen a biztonság, ami azért jelent kihívást, mert a lakosság 87 százaléka külföldi. Ahogy Abdullah Khalifa al-Marri vezérőrnagy, a dubaji rendőrség vezetője fogalmazott, azt akarják, hogy a helyi utcák akkor is biztonságosak és békések legyenek, ha nem erős a rendőri jelenlét.

A robotrendőrök az első lépést jelentik ebbe az irányba. Khalid Nasser al-Razzouqi dandártábornok, a helyi rendőrség intelligens szolgáltatások részlegének főigazgatója kijelentette, hogy azért döntöttek robotrendőrök alkalmazása mellett, mert ők rendezik a 2020-as expót és akkor már ezeknek a gépeknek kell majd garantálniuk a biztonságot és a rendet az érintett területeken és épületekben. Az első robotot májusban mutatták be. A célkitűzés az, hogy 2030-ra a rendőri feladatok egynegyedét már robotok végezzék. A feladatuk nem csupán ellenőrzések végrehajtása vagy a feljelentések rögzítése lesz, hanem akár a bűnözők üldözése és a letartóztatások foganatosítása is.


Az első dubaji robotrendőr a Pal Robotics spanyol gyártó REEM sorozatának egyik módosított modellje, amely recepciósnak, vendégek fogadására és kérdések megválaszolására, információk megosztására lett kitalálva. A REEM 1,7 méter magas, 100 kilogramm súlyú, két karja van és a kerekei segítségével önállóan mozoghat akár nem teljesen sima környezetben is. A robotrendőr ugyanazt az egyenruhát és sapkát hordja, mint emberi kollégái. A szemei helyére épített kamerák felismerik az arcokat, az arckifejezéseket, a testbeszédet és a gesztusokat.

A robot jelenleg angolul és arabul tud. A nyelveket a hangfelismerő programja azonosítja, a jövőben további négy nyelvvel bővülhet a rendszer. A robotba építőképernyőt építettek be, hogy annak segítségével a felhasználók fel- és bejelentéseket tehessenek vagy információkat kérdezhessenek le. A kapitányságokon lévő rendőrtisztek video- és audiokapcsolaton keresztül közvetlenül kommunikálhatnak az előtte álló emberekkel és élő felvételeket láthatnak.


A dandártábornok közölte, hogy a testület mindig azon dolgozik, hogy a legújabb technológiákat vesse be a bűnözés elleni harcban. Arra törekednek, hogy kiépítsék a rendőri munkában a robotok és az információtechnológia használatát, minderre annak az okosváros-stratégiának a keretében kerül sor, amelyet Mohammad bin Raschid al-Maktoum emír adott ki. Pénz mindenesetre van bőven, nem sok rendőrség dicsekedhet a világon nem csak mutatóba alkalmazott szolgálati Ferrari és Lamborghini gépkocsikkal, és a járőrautók tetejére tíz kamerát szereltek, amelyek 360 fokban látnak. Más új eszközöket és alkalmazásokat is tesztelnek, de persze nem minden prototípusból lesz szolgálatba állított megoldás vagy szolgáltatás. Dubaj együttműködik a Google szakembereivel a beszédfelismerés javítása kapcsán, míg az IBM munkatársaival és a Watsonnal a mesterséges intelligencia területén kooperál.

A helyi rendőrségnek saját részlege van a személyre szabott szoftverek és alkalmazások fejlesztésére, például a büntetőcédulákat egy okostelefonos alkalmazással állítják ki. A testületnek vannak radarokkal és nagy felbontású kamerákkal felszerelt drónjai is a közlekedési szabálysértők kiszűrésére. Az egyik legnagyobb problémát az illegális autóversenyek jelentik, ami a gazdag helyiek és a külföldiek kedvenc szabadidős tevékenysége. Korábban próbálták a Google Glass okosszemüveget is bevetni erre a célra, de kevés sikerrel. Megmaradtak viszont olyan alkalmazások, amelyekbe a kamerák és a különböző szenzorok térképadatait és valós idejű információit integrálták.


Dubajban július óta tesztelik a szingapúri Otsaw Digital cég O-R3 típusú önállóan közlekedő járőrautóit, amely úgy tele van szenzorokkal, mint egy harci helikopter: nagy felbontású optikai kamerák, amelyek szoftverei felismerik az arcokat és a rendszámokat; hőkamerák, követési távolságot és sebességet mérő lézerdetektorok, ultrahang-szenzorok és gyalogosokat követő mozgásérzékelők is rá vannak szerelve. Amennyiben a jármű leküzdhetetlen akadályokkal találkozik vagy további adatokra van szüksége, akkor még mindig felküldhet egy drónt. A rendszer ugyanakkor az adatintegrációval, az élő közvetítésekkel, valamint a biometriai adatokat kielemző és a mesterséges intelligenciát használó új vezetési ponttal teljes. A robotok által rögzített adatok valós időben összevethetők az adatbázisok tartalmával. Ez azt jelenti, hogy egyből jelez, ha a felvett arc alapján azonosított embert keresik, vagy egy adott autó lopott, és rendszámtáblája alapján körözik.

Ezzel kapcsolatban a nyugati világban felmerülne az adatvédelem kérdése, amivel azonban az Egyesült Arab Emírátusokban nem sokat foglalkoznak. Az emberi jogok helyzete különösen a monarchiát bírálók esetében katasztrófális, ilyen esetekben kínzás és koncepciós bírósági eljárás is előfordul. És ugyanazt a technológiát használják a tüntetések kordában tartására, mint a sportesemények és a koncertek látogatóinak biztosítására.


Dubajban 2015 óta csak a nemzetközi repülőtéren 3000 térfigyelő kamerát szereltek fel. A rendőrségi hálózatot még a magánházak térfigyelő készülékeivel is összekötötték, így aki nyaralni megy, az kezdeményezheti a rendőrségnél a lakása megfigyelését. Az arcszkennelés mindennapos és aki megáll egy ajtó előtt, arról automatikusan felvétel készül. Az arcfelismerés, a rendszám-azonosítás és a tömegközlekedési ellenőrzés ötvözésével a helyi rendőrség bárkinek elkészítheti a mozgási profilját. Az okos város ebben a tekintetben a rendőrállam szinonimája, amelyben a büntetőcédulákat online, hitelkártyával is ki lehet fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Így van, ezenkívül a törvény szigora már így is elrettentő - vagyis az Arab Emirátusokban meglehetősen alacsony a bűnözési ráta a nyugati országokéhoz képest, ráadásul egy helyi születésű, arab, muszlim férfi mindig előnyt élvez másokkal szemben -ami önmagában nem baj, sőt... de figyelembe véve a külföldi munkások arányát is ez komoly társadalmi problémát szült már eddig is, a megfigyelések pedig növelik a diktatúra rosszul működésének hatékonyságát.
  • kvp #4
    Dubajjal az a gond, hogy az egyesult emirsegek jelenleg egy diktatura, raadasul vallasi fanatikusok vezetik (bar a kevesbe durva fajtabol). A legnagyobb problemajuk az, hogy szinte mindenki kulfoldi es aki nem az nem igazan akar dolgozni. Igy a vezetesnek igazabol nincs eleg eros megbizhato katonai ereje a kulfoldi munkasok es a helyi elegedetlenkedok megfekezesere egy esetleges lazadas/forradalom eseten. A technika ebben segithet nekik.

    Miert fejlesztenek nekik a fentiek ellenere a nyugati cegek? Mert a nagytokeseknek ugyanez a bajuk. Egy nyugati rendor vagy katona nem fogja a sajat csaladjat/roknait leloni ha parancsot kap ra, marpedig ha tovabb rongaljuk a bolygot es tovabb no a tokekoncentracio, akkor elofordulhat, hogy az emberek a nyugati vilagban is fellazadjanak. Tovabba megfelelo embermentes katonai ero eseten a nagytokeseknek mar latszatbol sem kellene fenttartaniuk a nemzeti kormanyokat (meghagyva a politikusoknak a nep tamogatasaval a hatuk mogott az ellenszegules lehetoseget), hanem nyiltan birtokolhatnak a hatalmat. Tehat az automatizalt hadseregeknek lenne piaca, kerdes, hogy mennyire megoldhato a dolog es mennyire lenne uzembiztos. (ismerve a modern digitalizalt rendszerek altalanos biztonsagi szintjet) Ez a folyamat a tortenelembol ismert ujabb 'erdekes kiserlet'-nek tunik, mint amilyen a nacizmus es a sztalinizmus volt...
  • Cat #3
    Nem értek egyet. Például ha az autópályákon, a határátkelőhelyeken és máshol eleve meglévő közlekedési kamerák rendszámfelismerését rákötnék a lopott autók adatbázisára borzasztóan megnehezítenék az autótolvajok dolgát. Nem értem miért nem használják ki ezt a lehetőséget. Ugyanígy az arcfelismeréssel is: a magyar rendőrség nem szokott véletlenül elfogatóparancsot kiadni, annak minden esetben nyomós oka van.

    Szóval mindez intézményes keretek között, a túlkapásokat kordában tartó politikai berendezkedéssel igenis működhet.
  • masuda #2
    Eléggé emlékeztet a Mirror's edge-re.
  • esztyopa #1
    A technika immár megvan !
    Most már csak egy erőskezü diktátor,vagy egy jó kis pénzes oligarcha kell,és már fingani sem lehet ...
    Megér ennyit a biztonság?Hogy úgy élsz,mint a hangya a mikroszkóp alatt?
    Különben a bűnözők ezt is megtanulják*kibekkelni*.Csak az átlagpolgár fog *szívni*,mivel így megvan a lehetősége a korlátozások,és utasítások foganatosításának