Berta Sándor

Okos­hangszóró hívta ki a rendőröket

Egy családi veszekedés során a szobában folyamatosan figyelő asszisztens hívta a rendőrséget, az agresszív férjet letartóztatták.

Az Új-Mexikóban élő Eduardo Barros megverte a barátnőjét. Az eset alighanem ki sem derült volna, ha nem lett volna a lakásban okoshangszóró, amely egy félreértés miatt értesítette a helyi rendőrséget. Az okoshangszóró tulajdonosa nem csupán megverte, de a kiabálás közben meg is fenyegette élete párját, akitől még a tettlegesség közben megkérdezte, hogy értesítette-e a rendőrséget. A "Did you call the sheriffs? kérdést azonban az okoshangszóró telefonhívásként értelmezte ("call the sheriffs"), és ennek megfelelően cselekedett is. A diszpécser ezután a családi vitát hallva egyenruhásokat küldött a lakáscímre.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy egy Google Home, egy Amazon Echo vagy esetleg más készülékről volt-e szó. (Helyi források Amazon Echot írnak, de egy másik cikkben a cég PR-osa, Rachel Hass tagadja, hogy ilyesmire képes lenne az eszközük. "Az Alexa nem tudja hívni a 911-et, ez nem támogatott funkció.") A rendőrség képviseletében Manuel Gonzales megyei seriff csupán azt közölte, hogy az okoshangszóró által félreértett beszédparancs valószínűleg megmentette az érintett nő életét. A lakásban egyébként az eset idején jelen volt a nő lánya is.

Szerencse továbbá, hogy a felvételt halló rendőrök intézkedtek, ugyanis ezt egyáltalán nem lehetett biztosra venni, mivel az elmúlt hónapokban az amerikai rendőrkapitányságokon és -őrsökön számos olyan vészhívást regisztráltak, amelyekről utólag bebizonyosodott, hogy tévesek voltak és semmilyen alapjuk sem volt. Így érthető, hogy a rendőrök meglehetősen szkeptikusak a hasonló esetek kapcsán.

Az Amazon Echo kapcsán tavaly decemberben derült ki, hogy egy Bentonville területén történt gyilkosság felderítésében segíthet, míg áprilisban ismertté vált, hogy Connecticut államban egy fitneszkarkötő segítségével oldottak meg egy gyilkosságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #5
    Vagy hardverprobléma, nem tökéletes a mikrofon. Vagy egyszerűen csak olyan messze volt a hangszóró, hogy nem hallotta/értette az első két szót.
  • duke #4
    Ez bizony szoftver hiba be kell perelni a gyartot.
  • Armagedown #3
    Ez még urban legendnek is nagyon erőtlen
  • Archenemy #2
    " A "Did you call the sheriffs? kérdést azonban az okoshangszóró telefonhívásként értelmezte ("call the sheriffs"),"

    A szex közben elhangzó "call me daddy"-t is szokta így értelmezni? :D
  • Tetsuo #1
    Van még ennél lejjebb, kedves SG? :-)