Berta Sándor

Robotokat tesztelnek az áruházláncok

Üdvözlik a vásárlókat és tájékoztatják őket a legújabb akciókról, és persze jó reklám a cégnek, hogy ilyet alkalmaz.

A Pepper robotot számos cég teszteli, illetve alkalmazza különböző célokra. A Merkur szupermarketlánc marketing szempontok miatt döntött alkalmazása mellett. Az elképzelések alapján három robot turnézik végig kiválasztott üzletekben előre megadott időpontokban a nyár folyamán. Ezek üdvözlik majd a boltokba betérő vásárlókat és tájékoztatják őket a különböző ajánlatokról. Egy ilyen egység 20 000 euróba kerül. Harald Mießner, a Merkur vezetője kijelentette, hogy egyszerű reklámról van szó és a Humanizing Technologies nevű német-osztrák startup bevonásával arra programozták a robotokat, hogy az ügyfeleket felvilágosítsák a helyi akciókról, receptekről és újdonságokról. A Pepperek akár vicceket is mesélhetnek, táncolhatnak és integethetnek.

Tim Schuster, a Humanizing Technologies vezérigazgatója kifejtette, hogy a robot 1,20 méter magas és "társadalmilag elismert". Tömege 29 kilogramm, az üzemideje 12 óra, nagyon empatikus és egyáltalán nem fenyegető. A Peppert a Softbank csoporthoz tartozó Aldebaran SAS nevű Franciaországban alapított robotikai cég fejlesztette ki.


A Merkur nem az egyetlen cég, amely alkalmazza a Peppert. Dimitrios Prodromou, a Humanizing Technologies munkatársa szerint több mint 1000 ilyen robotot alkalmaznak a boltok, elsősorban Franciaországban. A Carrefour áruházaiban 30, a Renault részlegeinél több mint 100 robot működik. Az Aida utasszállító hajóin is találkozni lehet velük, ott több nyelven válaszolnak a nyaralók kérdéseire. A Salzburg AG nevű energiaellátó cégnél a robot július eleje óta fogadja az ügyfeleket és a személyzet tagjait.


Pepper egy spanyol Carrefourban

A vásárlók tájékoztatása mellett fontos szerep hárulhat a gépekre a betegek ápolásában is. Októberben indul ugyanis Ausztriában az a két éven át tartó program, amelynek keretében tesztelni fogják, hogy mennyire alkalmasak a demenciában szenvedők és az egyedül élők ápolására. A Pepper többek között segít majd a gimnasztikai gyakorlatoknál és az agy edzésében. Emlékeztetheti a betegeket a gyógyszerek bevételére és a rendszeres folyadékfogyasztásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUIrnok #5
    Munkaerőhiány? Inkább pont, hogy volna munkaerő. Csak nem szeretik a mostani munkáltatók, hogy nincsen nagyon sok "kész ember", mert az nem olyan profitorientált, mint ez a kivitelezős elképzelés, amit iskola befejetés óta tapasztalok, hogy a Jocó kap munkát, addig Ödönke meg nem, mert... Jocóka ismeri a szakma elméletét, van papírja róla. Addig meg Ödön meg csak gyakorlatot tud fölmutatni. Nincsenek további kapcsolat tőkéi, ami az üzlet számára profitot adna. Ez számomra a fejetlenséget jellemzi. Ígyis úgyis az AJ elkerülhetetlen döntés lesz! Nem lehet mindenféle intézkedést úgy csinálni, hogy a polgárokat nem kérdezik meg róla. Hát látható, hogy itt Magyarországon is mi történik!

    Minden tekintetben egy igazságos döntés kell!
  • zola2000 #4
    Még nem, most még pont hogy munkaerő hiány van.

    inkább a nyugdíjkorhatárt kéne csökkenteni először és a munkaidőt. Az alapjövedelemnek akkor lesz itt az ideje amikor már ilyen intézkedés sem lesz elég ahhoz hogy az embereknek munkát adjanak, de még nagyon a jövő.
  • zola2000 #3
    Ez lesz -van- ... azon kívül hogy szépen elfelejtjük az utódnemzést ... aztán a természet persze megoldja a problémát, a felszabadult területet kitöltik olyan emberek akik nem felejtik el.

    Az irónia teljesen jogos, a technológiai fejlődés miatt olyan dolgokat lehet megadni mesterségesen amit csak emberileg szabadna, és a kapitalizmus miatt a cégek meg is adják, ami egyre nagyobb probléma -lesz? már ma is az. Aki 20 éves börtönbüntetésből szabadul az csak néz hogy az emberek a buszon ma már nem beszélgetnek hanem mindenki telefont nyomkod, és ez csak rosszabb lesz.
  • Skylake #2
    Nagyon jó! Jobb társa lesz mamónak, vagy papónak, mint a gyereke, vagy az unokája! Ha jól írják meg a szoftverét, akkor képes lesz empátiát szimulálni az user nézőpontjából! Ennyi elég is, ami emberi, azt utánozni lehet és kell! Ez fejlődés, a következő szint az, hogy a gyermeknevelést is kiszervezzük gépi technológiára, és ott is emberi érzelmeket és érzéseket szimulálunk! Így a szülőkre sincs szükség, hiszen a robot nem fárad, és mindig nagyon kedves és türelmes a gyerekkel! Innen már szükségszerűen evidens a következő szint: az ember- ember közötti párkapcsolatok elavultak, feleslegesek. Ezeket le kell szűkíteni expliciten az utódnemzés céljára. Biztonságos érzelmi élet megteremtésére és szexuális igények kielégítésére újfent jobbak a (külsejükben ekkorra teljes mértékben embernek látszó) robotok, hiszen ők pontosan olyan valóságot fognak tükrözni felénk, amiket mi elvárunk, legyünk társadalmi értelemben a legdeviánsabbak. B*szórobot a férfiaknak, romantikus, Don Juan kategóriás, Denise, Romana és egyéb ilyen jellegű magazinokban megtalálható túltolt viselkedés-klisékkel beprogramozott, minden nap virággal vagy más meglepetéssel váró társrobot a nőknek! Alapvetően embernek nincs szüksége másik emberre, ha van olyan informatikai technológia, amely úgy szimulál emberi jellemzőket és működésmódot, hogy az minden esetben pozitívan képes reflektálni bármilyen emberi irracionalitásunkra, amelyek normál esetben erodálják az emberi kapcsolatokat! Előre a tech. szingularitás felé!

    (#gúnyt fogtad, ugye?)
  • HUIrnok #1
    Akkor mostmár itt az idő az igazságos alapjövedelem bevezetésére is, mert a robotok miatt csökkenni fog az emberi munkaerő létszáma! Aki ezt nem hiszi el, az utánajárhat most itt az általam megismert weboldalakon.

    Csatlakozás után már meg is kapjátok az 1000 Kr-t havonta!

    www.apostolimagyarkiralysag.info
    www.szentkoronabank.hu