Berta Sándor

Munkába állt Dél-Koreában az LG repülőtéri robotja

Információs és takarítórobotok álltak munkába Dél-Korea legforgalmasabb légikikötőjében, de az LG-nek ez csak a kezdet.

Az LG januárban mutatta be repülőtéri robotját (Airport Guide Robot), mely egy az utazókat segítő intelligens asszisztens. Nem csupán egy hangfelismeréssel kiegészített mozgó információs tábláról van szó: az utas repülőjegyének gyors beszkennelése után a repülőtér központi szerverére csatlakozva közli a beszállási időpontot és a kapu elhelyezkedését, de még a célállomás időjárását is. A robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a repülőtéren belüli célokhoz (legyen az étterem vagy üzlet), valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre. A gyártó az új megoldást öt hónapon át tesztelte a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren.


A termék most állt szolgálatba, eddig a bétateszt zajlott. Angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a felmerülő kérdésekre, a felmérések alapján ez a négy leggyakrabban alkalmazott nyelv a légikikötőben. A nemrég véget ért teszteknek köszönhetően sikerült tovább finomítani a roboton és annak rendszerein.

Az LG mást területen is az automatizált szolgáltatások fejlesztésén dolgozik, takarítórobotokat (Airport Cleaning Robot) is bevet. Ezek a már jól ismert robotporszívók nagyobb testvérei autonóm navigációs rendszerrel és akadály-kikerülő képességekkel, így közterületen is bevethetők. Felderítik a leggyakoribb takarítást igénylő helyeket, elhelyezkedésüket adatbázisban tárolják el és kiszámolják a hozzájuk vezető legrövidebb utat.


Az LG üzleti növekedésének jövőbeli motorjává fejlesztené fel kereskedelmi robot üzletágát. Jelenleg a vállalat robotüzletága két szektorból áll, az otthoni és a kereskedelmi részlegből. Az otthoni eszközök közé tartozik a HOM-BOT robotporszívó és az új Hub Robot, míg a kereskedelmi üzletág az olyan, különleges tervezésű robotokból áll, amelyek a reptereken, szállodákban, bankokban és más, közösségi használatú terekben nyújtanak szolgáltatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Az én fejem felett már a hír címét olvasva megjelent
  • Celeborn #1
    A második képen zseniális a kérdőjel a fickó feje fölött. :)