Berta Sándor

Mennyire kell aranyosnak lennie egy robotnak?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az sem jó, ha egy gép túl emberi.

Minden arrafelé mutat, hogy a közeljövőben eljöhet a robotok kora: már most gépek segítenek a takarításban, de ugyanígy számíthatunk arra, hogy az idősek gondozásába is besegítenek. Mindez azonban nem csupán attól függ, hogy rendelkezésre állnak-e a nagy teljesítményű chipek és a kifinomult algoritmusok, hanem attól is, hogy az emberek mennyire lesznek képesek elfogadni a robotokat.

Martina Mara nyolc éve kutatja Linzben, az Ars Electronica Futurelab kötelékén belül a robotszimpátia kulcsát. A pszichológus Hiroshi Ishiguro japán fejlesztő androidját egy múzeum kávézójában alkalmazta. Ishiguro a gépet mesterséges intelligenciával egészítette ki és a megszólalásig hasonlít rá. A szigetországban be is vált, a helyiek imádják, mivel a japánok alapvetően nyitottak a robotokkal szemben. Ezzel szemben Ausztriában óvatosan közelítettek a gép felé, az emberek tartották a távolságot. Ugyanez a jelenség volt megfigyelhető akkor, amikor Mara a múzeumban a Telenoid nevű robotot használta. Ez kérdésekre emberi hangon válaszol, felvilágosítást ad, van mimikája és gesztusai is. Azonban néhány látogató nem volt hajlandó megérinteni a gép szilikonbőrét még akkor sem, amikor erre nyomatékosan felszólították őket.


A jelenlegi legrealisztikusabb robot a kínai Jia Jia

Alapvetően az emberek annál szimpatikusabbnak találják a robotokat, minél emberibbek azok, ez azonban csak addig a pontig érvényes, amíg egy gép szinte teljesen emberivé nem válik, mert akkor már félelmet kelthet. Ennek hátterében a "rejtélyes völgy" nevű jelenség áll, amely a túlságosan emberszerű gépek okozta szorongás. Amíg egy 80 százalékban realisztikus karaktert az emberek hajlamosak elfogadni, mert tudatában vannak, hogy az adott dolog egy gép, a 95 százalékos valósághűséget már taszítónak találják, mert nincs összhangban a megjelenés és a mozgás. Tudat alatt még az is számít, hogy mi a robot célja: egy japán kórházban végzett kisérletben egy robot pácienseket érintett meg. Az egyik csoportnak azt mondták, hogy a szívritmusukat méri, a másiknak pedig azt, hogy próbáljanak nyugodtan feküdni. Míg a vizsgálattal nem volt bajuk az embereknek, a másik esetben kényelmetlenül érezték magukat.

A várhatóan a milliárd dolláros robotipar egyik fontos szegmense lesz a pornó. Már most több cég dolgozik gumibabák felturbózásán, hogy azok még valósághűbben tudják kielégíteni vásárlójukat. Azonban az androidot építő tudósok máig képtelenek az emberi mimikát és gesztusokat valósághűen szimulálni. Ennek részben az az oka, hogy az emberi arc egy bonyolult kommunikációs rendszer, amelynél több száz arckifejezés lehetséges. 43 izom több százféle arckifejezést képes létrehozni. A pekingi egyetemen mérnökök egy robotfejen megpróbálták csupán a legfontosabbakat lemásolni, de hamar rájöttek, hogy az általuk alkalmazott 15 mikromotor kevés ehhez, több motorhoz viszont ma még nagyobb fej kell.

Mara úgy vélte, hogy már apró változások is csökkenthetik ezt a szorongást. Amennyiben például a Telenoid a fejét félrebillentette, akkor nőtt a vele szembeni szimpátia az emberek körében. Ennek oka alighanem egy ősi beidegződés lehet, amely alapján egy ferdén tartott fej egy barátsággesztus, hiszen valaki szabadon hagyja a sebezhető nyaki részét és ezzel bizalmat ébreszt a másikban. Ettől függetlenül a kutató szerint nem arra kellene összpontosítani, hogy empátiával ruházzák fel az androidokat, hanem arra, hogy olyan eszközöket hozzanak létre bizonyos feladatokhoz, amelyek elvégzésénél az embereknek gondjaik vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Pontosan...
 • Tetsuo #9
  Megmondom őszintén, egyre többször "uncanny valley" hatást érnek el nálam az emberek. Talán, mert nekik is lényegük hiányzik.
 • ostoros #8
  Az uncanny valley alján nem más csücsül, mint a zombi.
  Azaz azért irtózunk az emberszerű robottól, mert testileg jóllehet tökéletes, az ember lényege hiányzik belőle. És az ember lényege bizony nem a külseje.
  Ezekről a bábukról a Gyerekjátékból Chucky ugrik be.
 • wraithLord #7
  Ja, igen, az kimaradt. :D
 • Tetsuo #6
  Meg kivéve a majdani legjelentősebb felhasználását, szexrobotként. :-)
 • wraithLord #5
  Szerintem semennyire. Egyszerűen csak ne nézzek ki úgy, mint Megatron és haverjai, amitől összefossa magát az ember. :D Egy robot csinálja azt, amire kitalálták. És ebbe vélhetően nem tartozik bele más élőlények vagy az ember teljeskörű imitálása. Persze kivéve szemléltetés végett, de az megint egy más téma.
 • masuda #4
  Azt nem is vitatom, hogy létezik, csak nem értem miért. Ha tudom, hogy egy gép, akkor úgy is kezelem, még ha teljesen ember formájú is. Nem vált ki semmilyen negatív érzést belőlem.
 • Tetsuo #3
  Ez a hatás létezik, de túl egyszerűsítve magyarázzák. Nem csak a részletességtől, illetve hasonlóságtól függ, ráadásul el van túlozva a jelentősége, pláne itt az sg fórumán. :-)
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.06.10. 19:29:07
 • NEXUS6 #2
  Szerintem ez azzal van összefüggésben ahogy a beteg embereket is kezeljük. Persze együtt érzünk velük, de alapvető viszolygást, távolságtartást váltanak ki. És ez jól is van így, ez segített abban hogy sikeresebben túléljük a járványokat.

  A jelenlegi robotok, tekintve, hogy pillanatokon belül kiderül, hogy még milyen messze is vannak az embertől, másrészt persze milyen közel, ezt az érzést aktiválják bennünk. Épp ezért még évszázadokig, amíg el nem érik az ember szellemi szintjét, jobb nem is próbálkozni az emberi külsővel.
 • masuda #1
  Rám pl egyáltalán nem jellemző az uncanny valley hatás. Nem is igazán értem miért probléma ez az embereknél.