Berta Sándor

Robot­kollégát kaptak a dubaji rendőrök

A városban szolgálatba állt az első humanoid robotzsaru.

A városállamban már sokszor bebizonyították, hogy nem feltétlen cél a pénz értelmes felhasználása, sokkal fontosabb szempont a világ megdöbbentése. Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb településén újabb meglehetősen ambíciózus terveket szövögetnek a vezetők: 2030-ra a rendőrök egynegyede már robot lesz. A feladatuk nem csupán ellenőrzések végrehajtása vagy a feljelentések rögzítése lesz, hanem akár a bűnözők üldözése és a letartóztatások foganatosítása is - legalábbis így reklámozzák magukat.

Az első dubaji robotrendőr a Pal Robotics spanyol gyártó REEM sorozatának egyik módosított modellje, amely recepciósnak, vendégek fogadására és kérdések megválaszolására, információk megosztására lett kitalálva. A REEM 1,70 méter magas, 100 kilogramm súlyú, két karja van és a kerekei segítségével önállóan mozoghat akár nem teljesen sima környezetben is. A modell 2011 óta érhető el, de a dubaji munkájához jelentős mértékben módosították.


Egy kínai honlap már korábban lefényképezte az új feladatkörben bemutatkozó robotot, amelynek elsődleges feladata eleinte a nyomozások során felmerülő rutinkérdések feltétele, illetve a vallomások és a feljelentések rögzítése lesz. A robot a munkájával segíthet a nyomozóknak és tehermentesítheti azokat.

Khalid Nasszer Alrazooqi, a dubaji rendőrség okosszolgáltatások hivatalának vezetője közölte, hogy a gép egyelőre interaktív szolgáltatásokat fog kínálni a lakosság számára. Az emberek kérdéseket tehetnek fel a robotnak, befizethetik a büntetéseket és a célokra szabott szoftver segítségével számos rendőrség-specifikus információt kaphatnak tőle. A robotot ellátták arcfelismerési funkcióval, amely jelenleg körülbelül 80 százalékos pontossággal működik. A megszerzett adatokat egy ellenőrzőközpontnak továbbítják és ott elemzik ki.


A tesztelési szakasz után további robotrendőrök állhatnak szolgálatba Dubajban, de azt nem lehet tudni, hogy konkrétan hány egység. Alrazooqi annyit viszont elárult, hogy minden turistalátványosság és helyi bevásárlóközpont környékén el fognak helyezni egy gépet. Emellett a rendőrkapitányságok és rendőrőrsök információfelvételi pultjaihoz is ezek a robotok kerülhetnek. A következő lépés pedig az lehet, hogy hagyományos rendőri feladatok elvégzésére is használják majd robotokat, addig azonban még meg kell oldani jónéhány műszaki problémát. Alrazooqi végül kiemelte, hogy a 2020-as Dubaji Expón legalább egy prototípust be szeretnének mutatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #9
    Hát ez bizony keményen "uncanny valley"! A hófehér képe, a két szemforma, a csak távolról emberi alak... Leginkább olyan, mint valami kísértet. Tud esetleg valaki valami jó magyar kifejezést az uncanny valley-re?
  • morguldae #8
    Magyarországon az ilyet egy nap alatt ellopnák. Elgurulna valakik mellett aztán hátulról mikor már nem lát a kamerája megkapnák és menne is a méhbe :-) Esetleg a gyogyi kiskölykök megcsúzliznák a fejét, vagy kapna egy nagy taslist hátulról... Szóval csak egy vicc az ilyesmi jelenleg leginkább...
  • paragic #7
    Ha ledurrant valakit, az Allah akarata volt. Egyéb kérdés?
  • Tetsuo #6
    LOL
  • kvp #5
    Ez csak egy recepcios robot, ami megfeleloen sik feluleten tud gurulni, szepen lassan. Ezen kivul kepes kommunikalni es van rajta egy erintokepernyo. Nagyjabol erre jo, tehat valos bunuldozesre nem, marketing celra pedig korlatozottan.

    Az adott megoldastol elvonatkoztatva pedig az elsodleges celterulet a jaror robotok letrehozasa lehet, ahol az operator atveheti az iranyitast a robot folott amikor az valami gyanusat eszlel. Onnantol meg sima taviranyitasu felderito vagy csapasmero eszkoz. Viszont az unalmas megfigyelesi fazist, amikor nem tortenik semmi viszonylag konnyu automatizalni, a robot csak bejarja a megadott utvonalat es figyel. Mondjuk erre egy sima terfigyelokamera halozat is alkalmas.

    Tenyleges rendvedelmi celra sokkal hasznosabb es valoszinuleg olcsobb egy statikus terfigyelo kamerakbol epitett rendszer, amit kiegeszit par szetszortan elhelyezett taviranyitasu katonai robot, ha tenyleges erore lenne szukseg. Utobbi eseten ket lehetoseg van, emberi iranyitas es automata uzem. Az elso rendfenntartasi a masodik lazadas leveresi/nepirtasi feladatkorokben hasznalhato. (utobbi eseten, pl. bekes tuntetok elleni sortuzhoz regen katonak kellettek, akik sok esetben megtagadtak a parancsot, ezt korrigalna a robotok alkalmazasa)

    Osszessegeben a polgari eroszakszervezetek automatizalasa arra jo, hogy csokkentse azon emberek szamat akiket az adott hatalomnak a sajat oldalara kell allitania a lakossaggal szemben. Ez foleg akkor fontos ha a lakossagnak nem tetszik az adott vezetes es le szeretne valtani, tovabba akkor ha a vezetes hosszu tavon a lakossag letszamanak leepiteset tervezi, pl. a magas foku ipari automatizalas miatt.

    A populista, nacionalista vezetesekre viszont inkabb jellemzo a civil lakossag oket tamogato reszenek felfegyverzese, hogy az emberek kepesek legyenek az onvedelemre. Errol szol az USA alkotmanyanak egyik kiegeszitese is, meg azon globalista szemszogbol politikailag inkorrekt, nacionalista probalkozas a mostani kormany reszerol, hogy Magyarorszagon egy civilekbol allo onkentes fegyveres teruletvedelmi ero jojjon letre. (a nepet nem lehet levaltani, meg a nep nem lehet ellenzekben jelszo alatt, ami vonatkozna mind politikai, mind gazdasagi ertelemben, pedig a globalistak eppen az emberek gazdasagi kivaltasan dolgoznak, amit valoszinuleg az emberek politikai kivaltasa kovetne, elvegre a robotkatona megbizhatobb es megbizhatobban is szavaz)
  • zola2000 #4
    Ez ebben a formában turista látványosság / poén
  • Skylake #3
    Ez egyébként hogyha bizonyos helyzetekben önálló döntéseket kell hoznia, és ekkor például ledurrant valakit, vagy agyonver aki ártatlan, akkor jogképessége hiányában ki és hogyan lesz szankcionálható? Mivel nem gép, nem rendelkezik az emberi jogképességgel, viszont emberekkel történő társadalmi interakciókat várnak el aktivitása során. Ez azért nem kicsit probléma. Másrészt, noha emberi aktivitások meghatározott körét szimulálja, nincs következménye saját létére vonatkozóan, amely legszélsőbb regulációs tényezőként szabályozza társadalmi működésekben történő aktivitását. (Értsd: robotot nem lehet bíróság elé citálni és börtönbe zárni.)
  • Skylake #2
    Valahogy kínálja magát egy repülőrúgás elhelyezésére a pofáján. Esetleg nekifutásból hátbarúgni.
  • Tinman #1
    De miért fehér az "arca"? Rasszisták! :-D