Berta Sándor

Robotok nézik majd át a Total olajfúró ­tornyait

Biztonságosabbá és egyszerűbbé válhat az olajkitermelő platformok ellenőrzése.

A taurob nyerte el a Total megbízását a társaság által működtetett olajfúró tornyok autonóm átvizsgálására. A taurob által készített robot műszereket és ventilátorállásokat olvashat le, hőmérsékleteket és gázkoncentrációkat mérhet, valamint abnormális zajokat, akadályokat és embereket ismerhet fel.

A robotot eleve úgy tervezték, hogy zuhogó esőben, rendkívüli hőmérsékleti viszonyok között és erős szélben is tudjon működni. A gép képes akár a nedves felületeken való haladásra és úgy építették meg, hogy működés közben a szivárgó gázokat ne robbantsa be. A karjával képes elvégezni egyszerűbb mozdulatokat. Lukas Silberbauer, a Taurob alapítója elmondta, hogy a hosszú távú cél egyértelműen az, hogy az olajfúró tornyokon egyre kevesebb ember dolgozzon. Ezzel csökkenteni lehet a biztonsági kockázatokat, elsősorban vészhelyzetek esetén.


A robot önállóan elvégzi a feladatait, ugyanakkor lehetőség van a gép műholdon keresztüli vezérlésére. Amennyiben baleset történik és az olajfúró tornyokat evakuálni kell, a robot a helyszínen marad és információkat szállít, továbbá akár egyszerűbb műveleteket is elvégezhet. A taurob céget 2010-ben alapították, s most 3 évre szóló megrendelést kapott. Egyelőre csak mérési adatok szállításáról van szó, ehhez elegendő platformként egy robot, de a tevékenységek kibővítése a Total számára is érdekes lehet és abban az esetben egy-egy olajfúró tornyon több gép is üzembe állhat.

A taurob évente 10-20 robotot épít a tűzoltóság, a rendőrség és a katonaság számára. A Total viszont 1000 olajfúró tornyot működtet, amelyeket 2020-tól kezdenek felszerelni a gépekkel. A 90 kilogramm súlyú robot több százezer euróba kerül. A két fél között exkluzív partneri kapcsolat van. A rendszerhez szükséges hardvert a taurob, míg a szoftvert a Darmstadti Műszaki Egyetem szállítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!