MTI

A digitális lemaradás miatt félti Németországot Merkel

A lemaradás fenyegeti Németországot az élet egyre több területét átható digitális átalakulásban - figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár.

A német gazdasági minisztérium Digitális csúcstalálkozó elnevezésű ludwighshafeni konferenciáján mondott beszédében kiemelte: elég szemügyre venni az Észtországban, Finnországban vagy Dániában végrehajtott átalakításokat annak belátásához, hogy Németország "nincs az élen" az elektronikus közigazgatás és a digitális állam kérdéseiben. A kormány ugyan a 2014-ben elfogadott digitalizációs stratégia végrehajtásával számos eredményt elért, és a többi között zajlik egy portál fejlesztése, amelyen keresztül az állampolgár a szövetségi kormánnyal, az adott tartományi kormánnyal és a helyi önkormányzattal kapcsolatos ügyeit "egyablakos" módon intézheti, de így is jelentős a lemaradás.


További fontos terület az egészségügy, ahol az együttműködés teljesen új formái alakulnak ki a különböző szereplők, köztük a gyógyszertárak, az orvosok, az ápolók és a kórházak között, ami számos szabályozási kérdést felvet. Tovább kell lépni az európai uniós szinten is, ki kell alakítani a "digitális belső piacot" - tette hozzá a kancellár. Az államnak a digitális közigazgatásban az állampolgárok adatainak védelme érdekében "adattakarékos" módon kell eljárnia, a vállalkozásoknak viszont a hatalmas adattömegek, a "big data" felhasználásában rejlő lehetőségek kihasználására kellene összpontosítaniuk. "A világ nem vár Németországra" - húzta alá Angela Merkel. Különösen a német gazdaság gerincét adó középvállalati szférának kell többet tennie azért, hogy lépést tudjon tartani a digitalizációval.


A big data révén új termékeket, szolgáltatásokat lehet kifejleszteni, új "értékteremtési láncolatok" jönnek létre, de ha tartóssá válik a lemaradás, akkor a nagy nemzetközi szolgáltatók "szétrágják" ezeket a láncolatokat, aminek a német gazdaság egésze látja a kárát - mondta a német kancellár a 2006 óta minden évben megrendezett konferencián. Kulcskérdésnek nevezte az oktatást és a továbbképzést, kiemelve, hogy a "digitális társadalom" nem létezhet a digitalizáció megértésére és lehetőségeinek kihasználására képes emberek nélkül. Ez a nemek közötti egyenlőség kérdését is érintő probléma - húzta alá Angela Merkel, rámutatva, hogy Németországban a felsőfokú informatikai képzésben tanulók körében még mindig csupán 25 százalék körül van a nők aránya, pedig "programozni is tudnak annyira jól, amilyen jól tudnak írni és számolni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #4
  Jön sok informatikus is, nem csak agysebész, nem kell félni. :)
 • mrzed001 #3
  Linux ja ... München már belebukott. Erről talán ennyit.
  A felesleges EU szabályozás helyett meg globális kell, mert a globális gigatrösztök akár egy saját országként üzemelő úszó szigetről is azt tesznek amit csak akarnak.

  Merkel muti meg örülhet, kapott 1,5 millió "agysebészt" meg "programozót" Szíriától Etiópiáig, van kikkel "felhoznia" a német digitális lemaradást. Hurrá, csinálja, megyek tapsolni meg röhögni hozzá.

 • felemelő #2
  Szerintem nagyon igaza van abban, hogy az egész EU-nak tennie kellene valamit, mivel az informatika olyannyira usa túlsúlyos hogy az már biztonsági kérdés is.
  És most nem meleg vagy hideg háborúról beszélek, hanem sokkal alacsonyabb szintről, például egyszerűen az EU adataidhoz kötődő jogokkal és a USA gyakorlat és jogelvek. Sokan pedzegetik, hogy ez mind az elektronikai, mind a hagyományos gazdaságban versenyhátrány, az EU polgárok jogait nem is tekintve.
  Szóval a minimum lenne egy olyan IP címhálózat létrehozása, ami biztosítja, hogy olyan csomagok, amelyekről nem akarjuk, hogy elhagyják az EU fizikai területét, azok ne s tudják elhagyni azt. Ha meg bármilyen módszerrel kiléptet ilyen adatot az EU területéről, az bűncselekményt követ el, annak mindenféle következményével.
  És szükség lenne ezt használó EU-s email, adatmentés, adattár, és mindenféle felhős szolgáltatásra, ami ebből következően nem lehet világcég, nem veheti át a gmail vagy a facebook szereét, hiszen bezárkózik az EU-ba.
  De ugyanakkor ha egy államigazgatás vagy bank levelet küld egy EU polgárnak, akkor az legalább "nemzetbiztonságilag" (ami itt EU biztonság már!) nem veszélyeztetett annyira. Vagy ha egy adatmentést készítek, akkor tudom, hogy a tartalma (és tükrei) csak EU országok területén lehet.
  Ez pedig azért létfontosságú, mert az EU területére terjed ki az EU joghatósága, vagyis egy ilyen hálózatban található adatokra egyén jogszabályokat hozhat az EU, amit be is TUD tartatni.
  Stb. stb. stb...

  És akkor nem beszéltünk arról, hogy szerintem igenis szükség lenne egy Linux EU Edition-re, aminek a költségeit közös alapok állják így olcsón mégis állandóan aktualizálva tudná ellátni az államigazgatás teljes lefedését.

  Mert logikus lenne egy ilyen az eu által felügyelt oprendszer bevezetése az államigazgatásban (és aki akarja) mert ez megdobná az eu sw fejlesztést is és biztonságosabb is és mindezeken túl még olcsóbb s lehet (ha nem sziget szerűen vezetik be, hanem mindenütt és nem kampány alapon, hanem az ügyvitelhez szükséges szoftverek elkészülésével párhuzamosan).
  Utoljára szerkesztette: felemelő, 2017.06.15. 11:34:13
 • ostoros #1
  Igen, a fuldokló is a bálnák kihalása miatt aggódik.