MTI

Minden iratunkat egyesíti az e-kártya

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a társadalombiztosítási kártyát és - például a schengeni övezeten belüli utazásnál - az útlevelet egy okmányba összevonó, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító, akár diákigazolványként is használható e-kártya bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatot.

Az új okmány tartalmazza majd a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, anyja nevét, a birtokos nemét, fényképét, ha 12. életévét betöltötte, aláírását, valamint azt, meddig érvényes a személyazonosító igazolvány. Belekerül az irat kiállításának kelte és helye, valamint az, hogy mely hatóság állította ki, valamint - nem olvasható formában - az a tény, ha korlátozzák a tulajdonos külföldre utazását, valamint egy, a fontosabb adatok gépi olvasására alkalmas adatsort.

Külföldi állampolgárságú vagy hontalan polgár részére kiállított állandó személyazonosító igazolvány tartalmazza annak tényét, hogy az állandó személyazonosító igazolvány külföldre utazásra nem jogosít - olvasható a törvényjavaslatban. Az állandó személyi igazolvány része - a jogszabályban meghatározott esetek kivételével - egy olyan, optikailag olvasható adattároló kód, amely tartalmazza a polgár ujjnyomatát és az elektronikus aláíráshoz szükséges adatot, a tulajdonos társadalombiztosítási azonosítóját, adóazonosító jelét, valamint a személyazonosító igazolvány elektronikus egyedi azonosítóját.

A polgár személyazonosságát a személyazonosító igazolványon túl az érvényes útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély igazolhatja. Személyazonosítás céljából - jogszabályban meghatározott kivételekkel - a polgár nem kötelezhető más okmány bemutatására - mondaná ki elfogadása esetén a jogszabály. A törvényjavaslat általános indoklása szerint az e-kártya bevezetése "biztosítja az állampolgárok számára, hogy egyetlen okmány használatával intézhessék hivatalos ügyeiket, kiemelten az adóigazgatási eljárásokat és a társadalombiztosítási ellátások igénybevételét, ezáltal alkalmas a TAJ-kártya és az adóigazolvány kiváltására, és legyen alkalmas egyes közlekedési szolgáltatások igénybevételére is. Az e-kártyától elvárt funkcionalitást leghatékonyabban a személyazonosító igazolvány fejlesztésével lehet elérni".

Az ePASS (úti okmány) kártyafunkció komfortosabbá teszi a magyar állampolgárok európai utazásait az elektronikus úti okmány funkciók használatával, ugyanis az elektronikus úti okmány minden olyan határátlépésnél felhasználható, ahol a schengeni vagy más államközi egyezmények által szabályozott hozzáférési jogosultsággal rendelkező rendszerek, tehát például zsilipkapus beléptető rendszerek üzemelnek. A javaslat szerint mindazoknak, akik legfeljebb 60 nappal a lejárta előtt kérik a jelenlegi igazolványuk cseréjét, vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal és e-kártyájuk még nem volt, és esetükben ideiglenes személyazonosító igazolvány kiadására nincs szükség, 1500 forint illetéket kell leróniuk az új iratért.

Az eljárás illetékmentes lesz mindenki számára, aki 18 évnél fiatalabb és nem rendelkezik más személyazonosító okmánnyal, aki 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kér, aki külföldre utazás tilalma hatálya alatt áll, és ezt jelző igazolványt kap, akinek az igazolványát a tároló eleme hibája miatt kell cserélni. Minden más esetben az igazolvány illetéke 5000 forint. Múlt csütörtökön jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy döntött a kormány az e-kártya bevezetéséről. Lázár János akkor jelezte, hogy a kormány előző napi döntése értelmében felmenő rendszerben vezetik be az új okmányt. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • a_n_d_r_e_w #36
  Mint ahogy a Paypassos bankkartyadrol is folyton lelopjak a penzt a buszon, nyilvan.
 • kvp #35
  "Én csak azt nem értem minek az ujjlenyomat? Miért jó nekem ha mancs lenyomatom is ott van a kártyán? Bűnöző lennék hogy nyilvántartásba kell hozni?"

  Az uj EU-s utlevelekre fel kell vinni a biometrikus adatokat is, hogy beengedjenek vele amerikaba es egyeb fejlettebb orszagokba. Ha a szemelyi lesz az utlevel, akkor ezt akkor is meg kell lepni, ha amugy a kormany nem akarna, mert tul sok plusz munkaval jar.

  A bor ala ultetett chip mar letezik, bar a karoras es a bankkartyas valtozat a divatos manapsag. (lasd apple pay vagy paypass) A gond veluk az, hogy mivel passziv keszulekekrol van szo, nagyon konnyu leolvasni oket. Az uj digitalis szemelyi adatait is viszonylag konnyu lesz leolvasni (pl. odaall az ember a masik melle a villamoson), tehat ami felkerul ra, az nagyjabol publikusnak szamit. Ha rajta lesznek a biometrikus adatok, onntol mar azok sem hasznalhatoak jelszokent, mert barki leolvashatja oket. 3D nyomtatoval mar most is keszitheto olyan szilikon ujjlenyomat minta, amit kesztyukent viselve masnak az ujjlenyomata marad a helyszinen. Tehat akarhogy is nezzuk az adatok kartyara rogzitese csak annyit jelent mintha felraknank oket a facebookos nyitolapra vagy kituznenk a szemelyinket a kabatunkra. Viszont cserebe tenyleg gyorsan le lehet majd olvasni oket ha szukseg van rajuk. Csak azt kell figyelembe venni, hogy ami a kartyara rakerul, az teljesen publikus az egesz vilag elott, tehat erdemes a kartya illetektelen leolvasasat fizikailag egy faraday kalitkaval (femhalos tarcaval) megakadalyozni. Egyebkent a fenti kartyakat en szemely szerint jelenleg egy regi konyv alaku szemelyi igazolvanynak kinezo tokban tartom amit a kinai piacon vettem, meg a koronas cimer is rajta van. Annyi fog valtozni, hogy 6 kartya helyett csak 2 lesz benne. (az uj szemelyi es a bankkartya)

  ps: Kutyak eseten is csak a chip a lett kotelezo, de beultetni nem kell, ha a kutya altal levehetetlen modon rogzitve, tehat az azonosito egy fix nyakorvbe is kerulhet, ez meg leolvasasnal is azonos eredmenyt hoz. A regi tetovalasos megoldas sem szunt meg teljesen, ezt anno embereknel is alkalmaztak sok helyen es teljesen jol mukodott. (a teheneknel megszokott fulbe rakott bileta azert nem jo, mert azt a fullel egyutt viszonylag konnyen elvesztheti a kutya) Egyelore az egyesitett igazolvany bevezetese a cel es a bultetett valtozat semmilyen elonnyel nem jarna a mostani megoldashoz kepest. Nyomkovetesre sem alkalmas, mivel viszonylag kis hatotavolsaggal rendelkezik, szemben egy sima mobiltelefonnal, ami ugy is van mindenkinel.
 • a_n_d_r_e_w #34
  ooo, hogyne...
 • KM #33
  Istenem...
 • M2 #32
  "De ahogy írták az elején, innentől kedve egy bakkecske ugrás a bőr alá ültethető chiphez."

  Nem lesz ilyen, mert azonosításra alkalmatlanabb még az ujjlenyomatnál is. Semmi perc alatt ki lehetne cserélni két chipet.
 • Karez #31
  Az addig okés hogy egy rakás jelenlegi azonosító kártyát egybe gyúrnak (pont a jogsi marad ki? Orsós pls...).
  Én csak azt nem értem minek az ujjlenyomat? Miért jó nekem ha mancs lenyomatom is ott van a kártyán? Bűnöző lennék hogy nyilvántartásba kell hozni?

  De ahogy írták az elején, innentől kedve egy bakkecske ugrás a bőr alá ültethető chiphez. (most mit néztek? azt hittétek hogy buksi meg mirci kap csak ilyet? Butuskák) Azt is ilyen szépen bereklámozzák hogy milyen menő lesz csak a mancsodat elhúzni és hopp megtörtént a vásárlás! Bizarr egy jövőkép...
 • caius marius #30
  Nem tudnak mindent. Ha tudnának akkor nem csinálnák ezt.
 • a_n_d_r_e_w #29
  Igy is mindent tudnak ami erdekli oket, innentol kezdve csak engem szopat a vastag penztarca a millio kartyaval.
 • Tetsuo #28
  A jogsit mégsem érinti egyelőre, pedig tényleg annak lenn így értelme és úgy a polgárnak is kényelmesebb lenne...
 • Tetsuo #27
  Az emberek közönye az, ami mellett felépíthetik ezt a totalitárius rendszert, tehát ők, a "tömeg" az oka.