SG.hu

A korai jó színvonal miatt ilyen gyenge ma a Sulinet

Az egyetemi hálózat szintjének elérése a cél a középiskolák internetkapcsolatánál. A 100 megabit sok helyen még álom, és figyelni kellene az eMagyarország-pontokra is.

"Az elmúlt hat-nyolc évben annyira hátul kullogtunk, hogy ennél hátrébb már nem is lehetne" - kezdte a Sulinet+ projekt bemutatását a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója, Nagy Miklós. "Ennek oka, hogy a köznevelési intézmények a magyarországi szélessáv-fejlesztésének a kezdetén jó pozícióba kerültünk, de azóta a nem fejlesztés miatt lemaradtak. Ezzel szemben a hazai felsőoktatási, kutatási szféra információs infrastruktúrája közel 20 éve Európa élvonalához tartozik, mind nagy sávszélességü kapcsolatok, mind eszközök terén."

"Régi elképzelés az egységes oktatási hálózat, mely 1997-ben indult egy a köznevelési intézményekre kidolgozott koncepcióval. Magyar Bálint ezt akkoriban nagy örömmel fogadta, ámde egy pillanat alatt megjelentek a nagy távközlési vállalatok, amik gyorsan elérték, hogy lesöpörjék azt az asztalról. Rendkívül gazdaságos és nagyon olcsó megoldást ajánlottunk és helyette egy 2,2 milliárdos működési költségű másik megoldást választottak. Később sikerült a T-Commal - mely a fő haszonélvezője volt a Sulinet akkori hálózati ügyeinek - megállapodnunk, hogy azt az 500 iskolát, melyet méregdrágán, ISDN-nel kiszolgáltak, ezt a számot felbővítsük - hiszen akkor is 5600 iskola volt - 3200-ra, és a sávszélességet is egy bizonyos mértékig emeljük." - mondta az igazgató.


Nagy Miklós

"Ez a helyzet konzerválva maradt egészen 2003-2004-ig, akkor jött egy új Sulinet-koncepció, teljesen más, amikor négy távközlési vállalat másokat is bevonva egy nagy konglomerátumban komplex szolgáltatást nyújtott. Ez nagy ugrás volt, akkor korszerűnek mondható 4/1 megabites ADSL-kapcsolatokat hoztak létre. Ezt az állapotot örököltük meg, és döntött úgy a kormány, hogy az NIIFI hálózati rendszeréhez integráltan képzeli el a jövőben a köznevelési/közoktatási intézményeket. Ez lendületet adott, hiszen már megvolt a gerinchálózatunk gyakorlatilag korlátlan sávszélességgel, kapacitással. Első lépésként arról kellett gondoskodnunk, hogy azokat az eszközöket, melyeket bügykölgettek, néhol kézzel forrasztottak - elképesztő állapotok vannak egyébként az iskolákban - lecseréljük. Ennek a cseréjéről szól a programunk."

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mohácsi János igazgatóhelyettes, hálózatért felelős munkatárs elmondta, hogy mérföldkőhöz érkezett a projektjük, a végponti eszközök már több, mint felét telepítették. Mindehhez összesen 1,3 milliárd forint támogatást használnak fel, 2014 végéig fejezik be. Fontos célként emelte ki, hogy a felsőoktatás számára kidolgozott szolgáltatásaik minél hatékonyabban tudjanak megjelenni a közoktatásban is. Legalább 5 évig működőképes, akár gigabites sávszélességet is kezelni tudó routereket szerelnek fel. Ennek ellenére a sávszélesség továbbra is jelentős probléma, 2014-2020 között a dolgot prioritásként kell kezelni, hogy az iskolák 100 megabitre való bővítése megvalósítható legyen. Dolgoznak azon, hogy például Miskolcon vagy Debrecenben helyileg kapcsolódjanak az iskolák a nagysebességű gerinchálózatra. A 4500 megújítandó Sulinet kapcsolatból tavaly 1052-t bővítettek fel minimum 8 megabites ADSL-re, az idei év első felében további 962-t 1000 Mbps-ra, 100/10 Mbps-ra illetve 50/5 Mbps-ra, ősszel pedig indul a sávszélesség emelés második fele a maradékkal.

Klikk ide! Klikk ide!

"Időarányosan jól állunk, azonban meg kell jegyezni, hogy a közgyűjtemények is kapcsolódtak az NIIFI hálózatához. Ezek az NIIFI életében mindig is meghatározóak voltak, legalább annyira, mint az egyetemek, ugyanis a kettő olyan szimbiózisban él, ami nem elválasztható. Az egyetemi- és közkönyvtári kör átjár egymásba. Annak idején, amikor kitalálták az eMagyarország koncepciót, akkor ezen pontok jelentős részét könyvtárakban helyezték el. Ezek az eMagyarország pontok annak idején virágzó pályát futottak be, mindaddig, amíg volt ennek finanszírozása. Azután a pénz csökken, mert mint úgy általában mindennél, a beruházás-rész még jól működik, de amikor már működési költség is megjelenik, akkor már baj van."

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Indulásnál, kb. 5-6 évvel ezelőtt közel 1800-1900 pont létezett, ma ezek száma 1600. Lelkes társadalmi munkások működtetik ezeket az ország jövője szempontjából meghatározó helyeket, ugyanis tudni kell, hogy Magyarországon a digitális írástudatlanság közel a lakosság 50%-át érinti, mégpedig elsősorban az elmaradott térségekben. Ezeknél nagyon fontos lenne a továbblépés, mivel a kormány az összes háztartást internetre szeretné kötni, és ezt a több millió embert meg kellene tanítani a használatára." Nagy Miklós megemlítette még a miskolci ingyen laptop példaprojektet, mely alapján mind a 12 megyeszékhelyen hasonló indul majd, salgótarjáni következő állomással. Közlése szerint a tapasztalatok alapján ennek hatásfoka nőni fog, a cél a következő 4-8 évben életet lehelni az internetbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #8
    Amíg nem volt klikk, egy iskoláról konkrétan tudom, hogy a sulinetes tékomos 4 megabites szar helyett rendeltek egy 120 Mbites UPC-t. Az önkormányzat simán kicsengette azt a kábé havi 10 rugót. Ha már ketten hárman odanyomtak egy dzsátubi vidijóra az épületben, az államigazgatási rendszerekről folyton leszakadtak a gazdasági irodán.

    Szerintem az iskolák fele szart a sulinetre, és bekért egy erősebb netet.

    Nem is értem, mit kell ezen bonyolítani. Ha már van egy klikk, minden iskolánál meg kell nézni, hogy ki szolgáltat a legjobb áron a lehető legjobb sávszélességgel, azt kérni a szolgáltatást listáról. Ha itt elkezdenek egy tömbben közbeszerezni, úgy semmivel nem lesz olcsóbb, csak szarabb. Mert mondjuk kiesnek olyan szolgáltatók, amiknek nem szolgáltatási területe Bükkösmakkfalva-alsó, de mondjuk a nagyvárosokban brutál sávszélességet adnak a tékomhoz képest olcsóbban is.
  • asgh #7
    Cat:
    Az akkori MatávCom és az Elender konzorciumban nyerte el a Sulinet tendert. A szerződés lejárta után az akkori kormány nevében Magyar Bálint 2003 elején még 10 hónapra meghosszabbította az Elender szerződését, majd a T-Com már az Elender nélkül pályázott a következő szolgáltatási időszakra. Üzleti értelemben a T-Com járt jól, Kóka szerepe ebben a szokásos "visszaosztás" volt a politikának. Hogy Nagy Miklós miért nem említette Kókát, nem tudom. Talán nem akarta pártpolitikai irányba vinni a szakmai beszámolóját?

    emberz:
    A Sulinet tendert 1997-ben írták ki, 1998 és 2002 között az akkori kormány tartotta magát a már megkötött szerződéshez, de semmilyen más üzletet nem kötött az Elenderrel és a Sulinetet sem bővítette (ezt később Magyar Bálinték, mint negatívumot emlegették).
  • emberz #6
    És mivel eredetileg jó volt, az ismert fizikai törvényszerűségek miatt most csak rossz lehet, mint a világon mindenütt... Tehát ha jól kezdesz valamit, akkor törvényszerűen pocsék lesz később... Megsúgok valamit: ha mocskok kezébe adod, akkor lehet bármilyen jó, mocsok lesz belőle. Nem tudtad? De még akkor is, ha eredetileg is mocsok volt, csak akkor nem veszed észre, mennyire lerohasztották...
  • emberz #5
    Mellesleg 1998 és 2002 között ki volt kormányon, és kinek volt jó az akkori helyzet? Várom a választ, csókolom... (2003-2004-ben pedig kik is voltak már, amikor elindult végre valami?) Hangosabban, mert nem hallom a válaszokat...!
  • Cat #4
    Akkor ez a Nagy Miklós miért nem az Elendert (és Kóka Jánost), miért a T-Comot nevezte meg, mint fő haszonélvezőt?
  • asgh #3
    Vol Jin:

    Erről pont nem Gyurcsány tehet, hanem Magyar Bálint és Kóka János. Anno az Elender nyerte meg a Sulinet pályázatot, aminek a tulaja Kóka János volt. Akkoriban az Elender egy volt az átlagos pc szaküzletek közül, viszont az akkori Matáv (amit kizártak a Sulinet pályázatból) valamiért rajtuk keresztül adta az államnak az ISDN-t.
    Azaz:
    - az SZDSZ-es Magyar Bálint elindította a Sulinet pályázatot, amiben kikötötték, hogy a Matáv nem indulhat
    - a Matáv és egy kis cég, az Elender kötött egy megállapodást, hogy az Elender pályázik a Matáv helyett és a Matáv ennek a cégnek az alvállalkozójaként kapja meg az üzletet
    - az Elender milliárdokat kaszált az állami üzleten (ami gyakorlatilag az állam és a Matáv üzlete volt)
    - később az Elender tulajdonosa, Kóka János már mint sikeres magánvállalkozó lépett be a politikába és lett az SZDSZ elnöke
  • AgentKis #2
    Vol Jin
    Az UPC az "külső" cég. Nem tudom, hogy közbeszerzésesen adhat-e netet egy sulinak, de ha ad is, azt a KLIK nem fogja fizetni...
  • Vol Jin #1
    Városban nem probléma. Elérhető a 120 Mbites UPC. Máshol, meg ami van.

    De azt hittem, hogy erről is a Gyurcsány tehet lesz kihozva a végére.