Berta Sándor

Érdekes dolgok lehetnek az új USB-kulcsokon

Az elektronikai újrahasznosítás időnként komoly meglepetésekkel jár.

Tavaly ősszel Stockholmban egy svéd laptoptulajdonos érdekes felfedezést tett. A lánya esküvői fotóit tároló USB-kulcson többek között egy chilei állampolgár jogosítványa is látható volt. Azt viszont tudni lehetett, hogy az adattároló nem kerülhetett a chilei férfi kezébe, ugyanis a pendrive teljesen új volt. A laptoptulajdonos elmesélte a történetet az ismerősei körében, így hallotta azt meg Martin Westman szakértő, az MSAB helyi biztonsági cég digitális törvényszéki tudósa. A férfi vizsgálódni kezdett és idővel sikerült is megoldania az ügyet.

Mint kiderült, az USB-kulcsok gyártásakor okostelefonokba beépített régi memóriachipeket hasznosítanak újra, így kerülhetett a jogosítvány is az új adattárolóra. A jelenséggel Aya Fukami, a Japán Nemzeti Rendőrügynökség munkatársa is foglalkozott és ugyanarra a következtetésre jutott, mint Martin Westman. Aya Fukami szerint világosan bebizonyítható, hogy az adatok olyan újrahasznosított memóriachipekről származnak, amelyeket korábban okostelefonokba építettek be. Ő és a kollégái a chipeket a sorozatszámaik alapján tudták visszakövetni.

Az okostelefonokat általában 2-3 évente cserélik le a felhasználók, de a készülékek processzorai, memóriachipjei és vezérlői még teljesen működőképes állapotban vannak. Ezért az USB-kulcsok gyártói minimális összegért felvásárolják a memóriachipeket és beépítik azokat az adattárolóikba.

Holger Morgenstern professzor szerint a jelenség teljesen új helyzetet teremt például a bűnüldözésben is, hiszen egy rendőr vagy ügyész a jövőben nem lehet biztos abban, hogy az adott pendriveon talált fájl valóban a gyanúsított tulajdona-e vagy sem. A nyomozóknak minden esetben meg kell majd vizsgálniuk, hogy a különböző anyagok nem újrahasznosított memóriachipeken keresztül kerültek-e a lefoglalt adattárolókra. Ki kell majd értékelni a talált fotók metaadatait, rekonstruálni kell a memóriachipek történetét és a vezérlők sorozatszáma is sokat segíthet az előző tulajdonos azonosításában.

Ugyanakkor számos jogi kérdést is tisztázni kell és az eddiginél sokkal szorosabb nemzetközi együttműködésekre van szükség. Az utóbbit elsősorban a különböző országokban lévő eltérő jogi keretfeltételek miatt koránt sem egyszerű megvalósítani. A szakemberek végül rámutattak, hogy a chipeken maradó adatok törlését elsősorban a gyártóknak kellene megoldaniuk és nem a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mrzed001 #8
  Valójában az NTFS könyvtár "file"-okat hoz létre, magyarán a teljes területen lehetnek ilyen bejegyzések.
  Abban pedig a könyvtárban lévő file nevek, start pos-ok.
  Nem egyszer volt már sajnos, hogy egy nagy wincsi teljesen elszállt (megsérült fő dir file, üresnek vagy formázatlannak mutatta).
  Egy full scan-nel (végigmegy minden szektoron, minden könyvtár bejegyzést eltesz) viszont szó szerint hiánytalanul visszaállt a wincsi tartalma, még egy filenév ékezet hiba sem volt benne.
 • wraithLord #7
  De egy korábbi fájlrendszerről előkapart fájlnak általában csak akkor van (helyes) kiterjesztése, ha egy program felismeri a fájl tartalma alapján a típusát. Nem nagyon van olyan képnézegető, ami csak úgy megkérdezi, hogy a fájl egy képfájl, nevezze-e át a helyes kiterjesztésre. Csak ha feltételezed, hogy az illető fájl egy képfájl, és társítod egy képnézegetőhöz. Szóval elég furcsa történet, tényleg.
 • kvp #6
  A legtobb olcso flash chip smd-s edge contact-os ketoldalt egy-egy sor erintkezovel. Ezeket le lehet venni megfelelo cel leforraszto fogoval, kvazi le lehet kapni egy mozdulattal barhonnan. Ezek utan le kellene tesztelni, torolni, stb., de ha csak felforrasztjak egy uj aramkorre, majd teljes torles helyett gyorformazzak, akkor csak a fat, a gyokerkonyvtar es a bootsector irodik ujra, a tobbit csak bejeloli jonak. Innentol ha valaki egy felig felhasznalt meghajtora filerendszerserules miatt nyom egy checkdisk-et, akkor megjelenhetnek rajta a regi file-ok, mondjuk azert mert keresztbelinkelodtek az uj file-okkal. Ez jellemzoen foleg hibas eltavolitas vagy serult flash blokkok eseten tud osszejonni. Ha mar nagyon kopott egy blokk, akkor neha az is megesik, hogy irhatonak tunik, de benne marad a regi tartalom. Igy viszonylag konnyen megjelenhet ami az uresnek jelolt szektorban maradt korabbrol.

  Az ilyen ujrahasznositasok fo problemaja, hogy nem ismert mennyire kopott egy adott chip (tehat parszor irtak vagy boost particokent folyamatosan) es hogy mennyiszer serult tulfesz vagy egyeb hatasok miatt. A garancia itt max. jogilag ertelmezheto, de jellemzoen nem a nevesebb csatornakon at aruljak az ilyen barkacsolt cuccokat.

  Tanulsag, ha noname pendrive-ot vesz valaki, akkor erdemes kapasbol tisztara torolni a teljes meghajtot, vagy legalabb vegigolvasni mount-olatlanul, hogy minden szektor ures-e. Ha nem, akkor kapasbol kuka. Kinai cuccok eseten a mount elotti teljes formazas egyebkent is jo vedekezes a gyarilag raja hagyott virusok ellen.
 • CairoJack #5
  Én ezt a cikket nem hiszem el. Azt még csak-csak el tudom hinni, hogy Cheap&S*it márkájú dzsunka pendrive gyártó újrahasznosított chippekből állít elő pendriveokat, még ha nem is tűnik túl logikusnak. Ugyanis szerintem szétszedni - esetleg szétforrasztani - egy ilyet, majd újra összerakni valószínűleg több pénzbe került, mint nagy tételben, bagóért megvenni, a valahol raktáron maradt pár ezer darabos kifutó vackokat.

  Ami viszont teljesen hihetetlen, hogy egy jogsiról készült fotó volt a pendrive-on. Azért nem hiszem el, mert ha a gyártó letörölte a chipet, akkor nyilván nincs rajta semmi, ha nem törölte le, akkor minden, de még a fájlstruktúra is rajta maradt volna.
  Erősen urban legend szagú cikk.
  Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2017.05.19. 18:22:36
 • molnibalage83 #4
  Mert a 2GB az tényleg szinte semmire sem elég.
 • lammaer #3
  Nekem igazából tetszik a dolog, lehetnek azokban a telókban még más használható dolgok is.

  Igazság szerint ameddig a gyártó vállal rá 1-2-3-5-sok év garanciát, nekem tökmindegy hogy a memória újrahasznosított vagy sem. A legtöbb ilyen jellegű cucc hamarabb avul el mintsem hogy tönkremenne... 2 gigás pendriveommal már kiröhögnek az emberek, pedig még mindig tökéletesen szuperál.

  Az igaz hogy íráskor használódnak, de elvben 10K irási ciklusról bezélünk, ami nem kevés...

 • Kaslerka #2
  Fasza. Gyakorlatilag újként már használt pendrive-ot veszel...
 • saba30 #1
  Az szép, ráadásul ha jól tudom a flash chipek írástól elhasználódnak. Ilyenkor minimum egy recycled logót rá kellene rakniuk, mint a papír tasiknál.