• kvp
    #6
    A legtobb olcso flash chip smd-s edge contact-os ketoldalt egy-egy sor erintkezovel. Ezeket le lehet venni megfelelo cel leforraszto fogoval, kvazi le lehet kapni egy mozdulattal barhonnan. Ezek utan le kellene tesztelni, torolni, stb., de ha csak felforrasztjak egy uj aramkorre, majd teljes torles helyett gyorformazzak, akkor csak a fat, a gyokerkonyvtar es a bootsector irodik ujra, a tobbit csak bejeloli jonak. Innentol ha valaki egy felig felhasznalt meghajtora filerendszerserules miatt nyom egy checkdisk-et, akkor megjelenhetnek rajta a regi file-ok, mondjuk azert mert keresztbelinkelodtek az uj file-okkal. Ez jellemzoen foleg hibas eltavolitas vagy serult flash blokkok eseten tud osszejonni. Ha mar nagyon kopott egy blokk, akkor neha az is megesik, hogy irhatonak tunik, de benne marad a regi tartalom. Igy viszonylag konnyen megjelenhet ami az uresnek jelolt szektorban maradt korabbrol.

    Az ilyen ujrahasznositasok fo problemaja, hogy nem ismert mennyire kopott egy adott chip (tehat parszor irtak vagy boost particokent folyamatosan) es hogy mennyiszer serult tulfesz vagy egyeb hatasok miatt. A garancia itt max. jogilag ertelmezheto, de jellemzoen nem a nevesebb csatornakon at aruljak az ilyen barkacsolt cuccokat.

    Tanulsag, ha noname pendrive-ot vesz valaki, akkor erdemes kapasbol tisztara torolni a teljes meghajtot, vagy legalabb vegigolvasni mount-olatlanul, hogy minden szektor ures-e. Ha nem, akkor kapasbol kuka. Kinai cuccok eseten a mount elotti teljes formazas egyebkent is jo vedekezes a gyarilag raja hagyott virusok ellen.