Berta Sándor

Alapvető változásokat hoz az EU új pénzügyi irányelve

A legfontosabb újdonság, hogy a banki adatok más vállalkozások számára is elérhetők lesznek.

Február közepén vált ismertté, hogy 2018-tól életbe lép az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2015/2366 (Payment Service Directive 2 - PSD 2) irányelve, amely az eddigieknél sokkal szigorúbb szabályozást és azonosítási eljárások bevezetését írja elő az online banki szolgáltatások üzemeltetői számára. Most pedig fény derült az új szabályozás részleteire is.

Egyes szakértők a pénzügyi fizetés mérföldköveihez (hitelkártyák megjelenése az 1950-es években, digitális átutalások bevezetése az ezredfordulón stb.) hasonlítják a PSD2 irányelvet, amely alapvetően megváltoztathatja annak módját, ahogy a bankok ügyfelei fizetnek. A PSD által eredményezett legnagyobb változás az lesz, hogy megszűnik a bankok folyószámla-adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos monopóliuma. Aki a jövőben tudni fogja, hogy mennyi pénzük van az ügyfeleknek és azt mire költik, az könnyen számos további szolgáltatást kínálhat majd nekik, legyen szó hitelajánlatokról, építési kölcsönökről, biztosításokról vagy értékpapírokról.

A jövőben a pénzintézetek kötelesek lehetővé tenni a hozzáférést például a pénzügyi startupok számára az ügyfeleik személyes adataihoz és folyószámláihoz. Az Európai Unióban több mint egymilliárd folyószámlát érintenek a változások. A PSD legnagyobb nyertesei a különböző pénzügyi startupok és alkalmazások lehetnek, például azok, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy egyetlen pillantásra áttekinthessék a bankszámlájukkal kapcsolatos összes költséget, de egyszerűbbé válhat az új ügyfelek szerzése is. Tehát míg jelenleg csak az adott bank saját szoftverével mobilbankolhatunk, akkor is, ha azt rossznak tartjuk, a jövőben - ha engedélyezzük - más cég mobilbanki szoftverével is intézhetjük ügyeinket.

A bankok ugyanakkor egyáltalán nincsenek elragadtatva az ötlettől és érthetetlennek tartják azt, hogy harmadik fél törvényi alapon hozzáférhet az infrastruktúrájukhoz. Amennyiben a pénzintézetek passzívan reagálnak a folyamatra, akkor az nagyon sokba fog nekik kerülni. A bankok ügyfeleinek viszont nem kell visszaélésektől tartaniuk, mert csak azok kaphatják meg az információikat, akiknek ezt kifejezetten engedélyezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jozsi031 #11
    Kalmarosodik a vilag ! Hahaha......
  • Cat #10
    "Arra pedig,hogy kik férhetnek hozzá a banki információkhoz,a politikusok által hozott *törvények*döntik el!"

    Ez eddig is így volt, nem értem miért kell ezen meglepődni. A politikus hozza a törvényeket, te választod a politikust. Ugyan Magyarországon ez nem jól működik, de máshol egyenes a következtetés.
  • Cat #9
    Akkor ne engedélyezd! Ez ilyen egyszerű.
  • esztyopa #8
    "bankok ügyfeleinek viszont nem kell visszaélésektől tartaniuk, mert csak azok kaphatják meg az információikat, akiknek ezt kifejezetten engedélyezik."
    Arra pedig,hogy kik férhetnek hozzá a banki információkhoz,a politikusok által hozott *törvények*döntik el !
    Haha...kecskére - káposztát...
  • gforce9 #7
    Ja még hülyék is vagyunk. Véletlenül sem azon aggódunk, hogy külső félhez tett hozzáférés kockázatot rejt..... ááááá konteós hülyék. Akkor ugye nem baj ha én meg téged nézlek hülyének? Ugye nem?
  • Tikal #6
    Egyébként tud olyat az OTP-s app, hogy a költéseimet csoportosítja automatikusan? Pl bevásárlás, üzemanyag, vízszámla stb?
  • Tikal #5
    vicces, hogy egyiküknek sincs fogalma arról mit olvastak :D
  • Cat #4
    Szerintem nagyon nagy tévedésben vagytok.

    Most ha OTP-s vagy, akkor csak OTP-s mobilszoftvert tudsz használni. Nade pont a napokban frissítették, és pl. csak olyan Androidra telepíthető, ami nem módosított (gyárilag vagy felhasználó által). Kapásból kiesik rakat kínai mobil, pl. Xiaomi. Náluk jelenleg semmilyen megoldás nincs. Ha ilyen mobilod van, nem tudsz mobilbankolni és kész.

    Viszont ezután kötelező lesz a banknak engedélyeznie külső programok hozzáférését is, azaz ha te úgy döntesz, hogy nem az OTP saját programját akarod használni, a szoftver hozzáférést kap a folyószámládhoz, és tudod kezelni az adataidat.

    Ez neked jó, a banknak kurvára nem! Azért nem örülnek, mert megszűnik a monopolhelyzetük, mindenki kénytelen volt használni azt a szoftvert, amit ők készítettek. Az egyetlen döntésed eddig az volt, hogy nem használod, ha nem tetszik, ezentúl viszont rajtad áll, hogy milyet választasz.

  • gforce9 #3
    Az a szörnyű ebben az egészben, hogy minden digitális adatuk valamilyen módon (legális vagy illegális), de hozzáférhető lesz. Viszont vannak olyanok, akik megbélyegzik azokat (konteósnak, paranoiásnak állítják be), akik emiatt ellenérzéseiket fejezik ki. Furcsa ez a világ. Maradok fake fb accnál és kp nál amíg lehet... én rohadt konteós.
  • dundiego86 #2
    "A bankok ügyfeleinek viszont nem kell visszaélésektől tartaniuk, mert csak azok kaphatják meg az információikat, akiknek ezt kifejezetten engedélyezik."

    Hát igen, a fer dolog az lenne, ha ilyenkor a bank megkeresne engem, hogy x és y szeretné nézelődni adataim között, engedélyezem?

    Na ennyit a titoktartásról, már nem csak a bankomtól fogom az ajánlatokat és reklámokat kapni, hanem minden csetves cégtől, aki "megvette" tőlük az adatot. Fasza!