Berta Sándor

A G20-ak is tárgyalhatnak a bankok kiber­biztonságáról

A német kormány aggódik a globális pénzügyi rendszer biztonsága miatt.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és a német kabinet nemzetközi szövetséget akar létrehozni az egyes bankok és a teljes pénzügyi rendszer ellen végrehajtott internetes támadások megakadályozására. A német kormány szerint a pénzintézetek elleni kiberakciók nem csupán az egyes bankok, hanem sokkal inkább a teljes nemzetközi pénzügyi rendszer ellen irányulnak. Ez pedig egyáltalán nem tolerálható.

Németország úgy döntött, hogy a problémára felhívja a G20-országok figyelmét. Egy bennfentes közölte, hogy az európai uniós tagállam a 20 legfontosabb ország pénzügyminisztereivel és jegybanki elnökeivel akar egyeztetni. Az első egyeztetések már el is kezdődtek, a reakciók pedig biztatóak.

Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a Deutsche Bundesbank G20-as államok számára szervezett szakkonferenciáján vesz részt, amely a pénzügyi gazdaság digitalizálásának esélyeivel és kockázataival foglalkozik. A német kabinet a G20-as elnökségét arra akarja felhasználni, hogy felbecsülje milyen új lehetőségeket kínálnak a pénzügyi területen a korszerű technikák. Az egyik legfontosabb dolog az lenne, hogy minél többen férjenek hozzá a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ettől magasabb szintű esélyegyenlőséget és nagyobb globális stabilitást remélnek a vezetők.

A pénzügyi világ digitalizálása azonban nem csupán lehetőségeket kínál, hanem veszélyeket is magában hordoz, hiszen ha a bűnözők is digitálisan ellenőrizhetnek szinte minden pénzügyi tranzakciót, akkor egyre több információ derülhet ki az egyes felhasználókról. Ez különösen veszélyes azért is, mert így a bűnözőknek immár nem kell fizikailag jelen lenniük a bűncselekmények helyszínén, hanem gyakorlatilag bárhonnan lecsaphatnak, mindössze egy laptopra és internetkapcsolatra van szükségük. Éppen ezért van szükség új szabályozásokra, hogy megfelelően felelni lehessen ezekre a kihívásokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!