Berta Sándor

Pénzkiadásra ösztönzi az ATM-eket egy kártevő

Új problémával kénytelenek szembenézni a bankok.

Egy olyan új kártevő bukkant fel, amely képes megfertőzni a pénzintézetek rendszereit és lehetővé teszi, hogy sok eszköz ellen koordináltan lehessen támadásokat végrehajtani. A kártevő különlegessége, hogy készpénz kiadására veszi rá a bankautomatákat. Az új veszélyre a Group IB biztonsági szakértői és a BBC hívták fel a figyelmet.

A Group IB munkatársai "Touchless Jackpotting" néven illetik az új támadásmódot, amely a bankok központi számítógépes hálózata ellen irányul. Eddig legalább 14 országban fordultak elő pénzkiadásos esetek, a jelenséget először 2013-ban Oroszországban figyelték meg. Hasonló esetek fordultak elő többek között Örményországban, Észtországban, Lengyelországban, Hollandiában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában. Az egyelőre nem derült ki, hogy mely pénzintézetek lehetnek érintettek.

Amennyiben a bűnözőknek sikerült betörniük egy bank rendszereibe, akkor számos ATM esetében egyszerre indítják el a pénzkiadást. Az érintett helyszíneken ott vannak a segítők, akik összegyűjtik és leszállítják a bankjegyeket. Annak ellenére, hogy a riasztók mindig gyorsan bekapcsolnak, egy támadással akár 400 000 dollárt is össze lehet szedni - mondta Dmitrij Volkov, a Group IB szakértője.

Az elkövetők üldözése nagyon nehéz és ezekben az esetekben nem lehet alkalmazni a "kövesd a pénzt" elvet sem, amelyet gyakran vetnek be az online pénzügyi bűncselekmények esetében. A Group IB azzal számol, hogy az ATM-ek ellen végrehajtott ilyen jellegű támadások a jövőben kulcsfenyegetéssé válhatnak. A két meghatározó bankautomata-gyártó, a Diebold Nixdorf és az NCR Corporation már tud a fenyegetésről.

Tavaly novemberben írtunk a Jackpotting nevű új módszerről, amely voltaképpen egy pendrive segítségével végrehajtott ATM-rablás. A szükséges programok elérhetők a web rejtett részében, míg a bankautomaták újraindítását, illetve elindítását biztosító szoftver ingyenesen letölthető. A használt kártevő pedig különböző árakon vásárolható meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!