Gyurkity Péter

A Holdra is szállítana az Amazon tulajdonosa

Jeff Bezos másik cége a teherszállításban segíthet, saját landolóegységgel.

Az utóbbi hónapokban igencsak felpörögtek az események az űrkutatásban, ahol az elmúlt években megszokott, exobolygókkal és fekete lyukakkal kapcsolatos bejelentések mellett a Holdra való visszatérés, valamint a Mars meghódítása is egyre nagyobb hangsúlyt kapott. Most az Amazon tulajdonosán volt a sor, hogy új koncepcióval álljon elő.

A Washington Post oldalán hozták le a hosszabb interjút, amelyben Jeff Bezos kifejtette a Blue Origin vezetésének elképzelését. Eszerint ők is jelentős mértékben hozzájárulhatnak a Holdra való sikeres visszatéréshez, itt ugyanis saját leszállóegység kifejlesztésével, valamint rakétákkal gyorsítanák fel a fontos rakomány és az űrhajósok célba juttatását, illetve az esetleges holdbázis felépítését. Az ehhez szükséges felszerelés már 2020-ra készen állhat, amivel persze picit előre szaladnának, a NASA-val azonban már most megindult az egyeztetés.


A Blue Moon a tervek szerint a Shackleton-kráter mellett szállna le, itt ugyanis a szinte állandó napsütés kedvez a napelemeknek, a kráter mélyén pedig vízjég lehet, ami nemcsak a jövőben felépítendő holdbázis sikeréhez járulhat hozzá, de hidrogénre és oxigénre is lebontható, kellő mennyiségű üzemanyagot biztosítva a rakétáknak. Itt egyébként nemcsak a saját fejlesztésű, New Glenn névre keresztelt következő generációs rakéta juthat szerephez, de felmerül a NASA SLS, az ULA Atlas-V, illetve a SpaceX Falcon Heavy platformjának alkalmazása is, a szorosabb együttműködés jegyében (igaz, a SpaceX egyelőre a Marsra koncentrál, de itt semmi nincs kizárva).

A finanszírozás terén a NASA (és az új Trump-adminisztráció) segítségére számítanak, ehhez azonban először a koncepcióra kell majd rábólintani a megfelelő helyeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #9
  Gondolod fog repülni?
 • gaszton421 #8
  Ez erősen igaz, de azért tegyük hozzá, hogy Musk alapvetően más stratégiát követ, sokkal merészebben fejleszt és költi a pénzt. soha senkinek nem ígért nyereségrészesedést a részvények után.2020-2021-ig mikor Bezos új rakétája már repülni fog még a spacex háza táján is sok víz fog lefolyni és és ott smm fogják abbahagyni a fejlesztést.
 • mrzool #7
  Musk saját vagyon tekintetében kispályás Bezoshoz képest. Bezos kb. 70 milliárd dollár felett rendelkezik (nyilván nagy része részvényekben). Egyébként se a BO, se a SpaceX nem vonult a tőzsdére, tehát kb. senkinek semmi köze az anyag dolgaikhoz, főleg nincsenek kisbefektetőik.

  A Tesla piaci kapitalizációja ennek a felét sem éri el, az összbevétele tavaly 7 mrd USD volt. A SpaceX saját bevallása szerint a Falcon 9 és a Dragon együttes fejlesztési költsége 1 milliárd dollár volt.

  Ezt most viszonyítsd Bezos 70 milliárdjához. Ez elemi matek, nem rakétatudomány (sic!)...
 • teddybear #6
  Sokra. Musk se csak a saját pénzét kockáztatja a Tesla Motors-ban, hanem sok-sok kisbefektetőét. Persze csak addig, amíg meg tudja dumálni velük azt, hogy igaz hogy még mindig nem volt képes nyereséget termelni a vállalkozás, de a JÖVŐ a mienk!
  Más tészta az, hogy egyszer már kiselejtezte az elektromos autót a technikai fejlődés.....
 • mrzool #5
  Szerinted mennyi befektetőre van szüksége a világ harmadik leggazdagabb emberének? A vagyona több, mint a NASA 3 teljes évi költségvetése.

  Ez az ő kis hobbija a zsebpénzéből, sok sikert neki, az emberiséget viszi előbbre vele.
 • Skylake #4
  Sztenderd befektető felsz*pó, valamint innovációs képesség-pávatáncos bejelentés. Mondhatta volna mindjárt a Marsot, illetve az aszteroida övet is hozzá. Sőt, a szürke és zöld élieneknek is mindjárt elkezd szállítani, nyilván.
 • Kissssss0 #2
  mekkora marhaság....
 • overseer-7 #1
  sok sikert hozzá