Berta Sándor

A számítógépek 9 százalékán fut még Windows XP

A Microsoft minden erőfeszítése ellenére sem tudta teljesen száműzni a konfigurációkról a Windows XP és a Windows 8.1 operációs rendszereket.

A Net Applications adatai szerint bár tavaly nyárig a Microsoft komoly - sőt, az Electronic Frontier Foundation (EFF) koordinátorának álláspontja szerint túl erőszakos - kampányt folytatott a felhasználók és a cégek körében a Windows 10-re váltás mellett, az új verzió mégsem tudott első számú operációs rendszerré válni. A szoftver tavaly decemberben a számítógépek 24,36 százalékán volt megtalálható.

Az első hely egyértelműen a Windows 7-esé, amely a PC-k és laptopok 48,34 százalékán futott. Az operációs rendszer viszonylag stabilan tartja ezt a piaci részesedését, míg a Windows 10 a tavaly februári 12,82 százalékhoz képest csupán a kétszeresére tudta növelni a részesedését. Ráadásul 2016 szeptemberében és októberében is még némi visszaesés volt tapasztalható.

Érdekes adat továbbá, hogy viszonylag sok számítógépen találhatók meg a korábbi operációs rendszerek. Így a már teljesen elavult Windows XP még mindig a konfigurációk 9,07 százalékán fut és ez a tendencia az elmúlt két hónapban erősödött, hiszen a piaci részesedése októberben még 8,27, novemberben pedig 8,63 százalékot tett ki. Előtte ugyanakkor a tendencia csökkenő volt. A Windows 8.1 pedig a számítógépek 6,90 százalékára van feltelepítve. A különböző Linux-disztribúciók piaci részesedése 2,21 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #14
    Sőt, még a britt atomtengeralattjárókon is XP van. :)
  • InfoCsill #13
    Mindebből szerintem még mindig nem következik, hogy piaci részesedése van az operációs rendszerek között. De ha ráerőltetjük azt az értelmezést, amit írsz, akkor pedig a cikkben levő számadatot melléírni teljesen értelmetlen, mert akkor az már teljesen mást jelent, ha a fizetős support teszi ki a piaci részesedést, akkor a számadat is nagyságrendekkel változik, ami hozzá társítható. Ez így mindenhogyan nagyon pontatlan megfogalmazás.
    Pontosabb megfogalmazás lenne ez esetben a felhasználói részarány?

    Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2017.01.09. 15:31:23
  • barret #12
    " de jó vasra jó szoftver dukál. " Mire gondolsz,az Angol tengeralattjárókra?
  • AgentKis #11
    Viszont a régi szoftverek meg nem futnak win8-10-en nem is beszélve jónéhány rég szkennerről, nyomtatóról, amik nem telepíthetőek újabb win alá. Sokan ez miatt nem váltanak...
  • Berber #10
    Nem autó ez hogy ha a vízpumpa nem ereszt akkor beteszünk egy rosszabbat! Az XP alatt egyszerűen nem lehet futtatni frissebb alkalmazásokat. Amiért még mindig ilyen sok avult roncson ketyeg az csak a vasak miatt van, nem az XP nagyszerűsége miatt.
    Én nem látom rossznak se a 10-est se a 7-est. Az összes többi persze kacat, de jó vasra jó szoftver dukál.
  • TokraFan #9
    Azért, mert az Android nem desktop rendszer! Akkor sem, ha azt írod! Vannak arra hajazó komponensei, de az egész direkt mobil platformként fejlesztődik, tehát nem vonható be a statisztikába! Ahogyan -helyesen- nincsen benne a Windows Phone, a Windows CE, vagy akár a Symbian sem! A Linux desktop disztrok vannak csak benne, ahogy kell.
  • kvp #8
    Anno a Ford munkasai kimentek a roncstelepekre es megneztek, hogy mi nem ment tonkre a T modelleken. Aztan ezeket is gyengebbre gyartottak. Ezt hivjak tervezett elavulasnak. Na a Microsoft pont ezt hagyta ki a windows XP-bol. Ez a hosszu elettartam jelentosen csokkenti az eladasaikat.

    Mondjuk mar en se nagyon hasznalok XP-t, csak harom tartalek gepen van, mivel az uj hardverekhez mar win7 vagy ujabban win10 jar, ezert ezeket hasznalja az ember. Az, hogy az egyik ilyen tartalek gepen meg XP release candidate (eredeti telepites) van es jo 10 evig hasznaltam mar mas kerdes. (a vegen mar DLL-eket kellett felrakni ra egyesevel, hogy menjenek rajta az ujabb programok, aztan vegkepp elavult a hardver) Igazabol sokszor hamarabb avul el egy hardver, mint hogy tenyleg javithatatlanul tonkremenjen, igy eleg sok mukodo regi gep gyulik ossze es van ami mar 30 eves, de ha neha bekapcsolom meg megy. (a 60-as evekben gyartott nyugatnemet kenyerpiritorol nem is beszelve, pedig azt naponta hasznaljuk)

    A linux reszesedesenel szerintem erdemes lenne az osszes linux disztibuciot nezni, marpedig az Android a Google egyik linux disztibucioja es szerintem tobb Androidos keszulek van mint az osszes windows egyutt. (az Android egyekben egy full desktop rendszer, nehany szerver komponenssel, csak mindenki mobilon hasznalja, bar az eroforrasigenye es tudasa inkabb desktop kategoria)
  • halgatyó #7
    "a Mikrofos minden ERŐFESZÍTÉSE ellenére"...
    Az erőfeszítés a gyakorlatban mérnök-munkaórákat és egy vagon pénzt jelent.
    Vajon miért? (a kérdés költői, de szembesüljenek vele azok is, akik nem tették fel maguknak)
    Miért tesz a mikrofos erőfeszítést az általa megírt oprendszer eltüntetésére?
    Ez valahogy olyan, mintha az autógyár vagy a mosógép/hűtőszekrény/akármi gyár főnöke mérgelődne, hogy azok az átkozott felhasználók már 8 éve használják a korábban gyártott gépeinket... mindent megteszünk, hogy a távolból tönkretegyük ezeket, hogy kénytelenek legyenek újat venni....
    A mikrofos kapja be a legbüdösebb f***om!
    Én XP-t használok, és amíg nem kényszerülök rá, addig nem fogok áttérni másra csakazértse! Annál inkább, mivel az újabb rendszereket a neten keresztül kell regisztrálni, és igen macerás részletek vannak bennük (nem részletezem, mert hosszú), minél "modernebb" egy kib**ott op.rendszer, annál inkább elrejti az alapfunkciókat, és ellehetetleníti a számítógép TULAJDONOSÁNAK a hozzáférését egyre több funkcióhoz. Egyre inkább a gép (szoftver) akarja eldönteni, hogy én mit akarok csinálni... hát rohadjon meg, dögöljön meg a mikrofos meg az egész dögrohadék "certifikát" rendszer is amivel az újabb böngészők is basztatnak, hogy a korábban símán, gond nélkül elért weblapokat csak egy rakás felugró ablakon és hosszas macerán keresztül lehet elérni, vagy épp sehogy. (Szerencsére elmentettem korábbi install exe-ket, és a régebbi verziókat rakom fel.)
  • wraithLord #6
    Nálunk még mindig egy csomó gépen XP van, nem lehet őket kivenni a rendszerből nagyon, mert az leállással járna. Majd akkor fogjuk őket lecserélni, ha a hardver teljesen beszarik.

    Én Win7-et meg Linuxot használok dualban, mind a 3 gépemen. Nem tervezek Win10-re upgrade-elni. Legfeljebb, ha majd megjelenik valami olyan játék, ami csak Windowson és csak Win10-en fut, és nagyon akarok vele játszani. Mást úgysem csinálok Windowson.
  • zola2000 #5
    Szóval a cikk szerint sokan kipróbálták a win10et (az nyár óta gyengült) aztán vissza rakták a win7et és az XPt (azok nyár óta erősödtek)

    De igazuk van, amennyi patchet kapott az xp az elmúlt 15 évben nem elavult, hanem tökéletesre lett fejlesztve :)