Berta Sándor

A kijelzős IoT-eszkö­zök­re is jön a Cortana

A digitális asszisztens része lesz a Windows 10 IoT Core operációs rendszernek is.

A dolgok internetéhez kapcsolódó Windows 10 IoT Core a Creators Update frissítés után támogatni fogja a Cortana használatát - ez derült ki abból az előadásból, amelyet May Ji, a Microsoft programmenedzsere tartott a sencseni WinHEC konferencián.

A szakember beszélt azokról a lehetőségekről, amiket a Cortana integrációja nyújthat a PC- és eszközgyártóknak, s külön kitért a Far-field Voice és a Wake on Voice from Modern Standby funkciókra. Előbbi funkció lehetővé teszi, hogy a digitális asszisztens - a környezeti zajok kiszűrésének is köszönhetően - akár 4 méter távolságról felismerje a beszédparancsokat, míg utóbbi biztosítja, hogy a Cortana a kikapcsolt számítógépeket újra képes legyen bekapcsolni. Az egyetlen elvárás az, hogy a PC-k támogassák a Windows 10 operációs rendszerrel bevezetett Modern Standby energiatakarékossági funkciót.


A Windows 10 IoT Core fejlesztése némileg háttérbe szorult az asztali és a mobil készülékekhez készített változat mögött. Ehhez a verzióhoz a Creators Update frissítés először csak angol nyelven lesz elérhető. Tehát a Microsoft partnerei olyan termékeket készíthetnek, mint az Amazon Echo vagy a Google Home. Ezzel párhuzamosan May Ji azt hangsúlyozta, hogy a redmondi konszern a Cortana kapcsán elsősorban a képernyőkkel rendelkező dolgok internete termékekre akar összpontosítani.

A Windows 10 IoT Core kifejezetten olyan beágyazott rendszerekhez készült, amelyek Intel vagy ARM processzorokon alapulnak. Ilyen többek között a Raspberry Pi 2 és a MinnowBoard Max. A második célcsoportot a kis méretű és olcsó ipari eszközök jelentik. Ji kiemelte, hogy a fejlesztők rendelkezésére immár több mint 1000 Cortana-funkció áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!