Berta Sándor

Jogilag aggályos lehet a Windows 10 irodai alkalmazása

Ezúttal Németországban került terítékre az operációs rendszer adatgyűjtési gyakorlata.

Mint kiderült, a Windows 10 számos személyes adatot továbbít, többek között a feltelepített szoftverek neveit, az Edge böngészőben megnyitott oldalak címeit, a Bing kereséseit és az Office 2013 és 2016 irodai programcsomag kattintási előzményeit (fájlnév és -formátum, méret, tárolás helye, szerző neve). Mindez Németországban törvénytelennek számít, hiszen a munkavállalók nem figyelhetők meg, ezért a Bajor Adatvédelmi Felügyelet vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a Microsoft terméke egyáltalán használható-e adatvédelmi szempontból korrekt módon.

Komoly probléma, hogy jelenleg kizárólag a Windows 10 Enterprise verziójában lehet csak teljes mértékben kikapcsolni a telemetriai adatoknak és a Bing keresési eredményeinek a továbbítását. Viszont számos vállalat az operációs rendszer Home vagy Pro változatát alkalmazza, amely a gyűjtött adatokat a felhőkörnyezetbe küldi. Emellett az is gond, hogy nincs megfelelő adatátviteli titkosítás, emiatt pedig a továbbított fájlok elfoghatók és manipulálhatók.

Lukas Grunwald, a DN-Systems biztonsági cég munkatársa arról számolt be, hogy a Windows Defender nem csupán a fertőzésgyanús fájlokat küldi el a Microsoftnak, hanem az összes feltelepített szoftver listáját is.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) korábban komoly kritikákat fogalmazott meg a redmondi konszernnel szemben. A Microsoft ugyan megígérte, hogy az összegyűjtött adatokat anonimizálja, de azt nem árulta el, hogy ez pontosan hogyan is történik. Továbbá az sem derült ki, hogy a társaság mennyi ideig tárolja az információkat, hanem csak általános időintervallumot ad meg.

Tavaly szeptemberben Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője és az óriáscég alelnöke megindokolta a jelenlegi gyakorlatot és azt is, hogy miért gyűjtik ezeket az adatokat. A menedzser két pontot emelt ki. Az első az, hogy így használhatják majd jobban az emberek a terméket, a második pedig, hogy mindig a felhasználóké marad az ellenőrzés abból a szempontból, hogy milyen információkat kell gyűjteni. A vállalatot nem érdeklik a konkrét tartalmak, csupán az operációs rendszert akarja biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni. Közlése szerint minden fájlt titkosítva továbbítanak és biztonságosan tárolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nirriti #11
    A gond ott kezdődik, hogy még ha meg is találod a kikapcsoló gombot akkor se érsz vele sokat.

    http://www.gamestar.hu/hir/windows-10-privacy-adatbizotnsag-adatkuldes-microsoft-beallitasok-166004.html
  • zola2000 #10
    Az mindegy, a win7be is behozták a telemetriát a win10ben ki is elvileg lehet kapcsolni.

    Inkább a linux terjedne
  • end3 #9
    Küld-e adatot? Küld. Mivel az MS Amerikában van, ezt a kérdést még Putyin, Kína, stb. is csak úgy gondolja megoldani, hogy leszedi a fontos gépeit a világhálóról. (Saját, "nemzeti" internetet épít..,)

    Sokkal problémásabbnak találom azt a részét a dolognak, hogy a folyamatosnak "akart" fejlesztőmunka ellentételezését kényszerített rendszerben oldják meg. Azaz, nem én döntöm el, hogy a jövőben mit és miért fizetek. Ők eldöntötték fejlesztenek, és ennek meg kell térülnie valamikor. (Tetszik, nem teszik!) Azaz, a Win 10 egyenesen vezet a szoftverbérleti rendszerek és a bérleti rendszerben fizetett "felhős" tárolás felé, Amerikában majd eldöntik helyettünk, mikor cseréljünk vasat a szoftver alatt, stb. (Az első év gyakorlati W10 felhasználásával kapcsolatos tapasztalatok alapján mondom, ugyanazon a vason érezhetően nehezedik a szoftver működése, feléli a W10 is az alapjául rakott hardveres erőforrásokat, - sokkal gyorsabban mint az előző oprendszerverziók tették.)

    Megjöttek az első javítások, amelyek nálam legalábbis, rejtélyes fagyásokat kezdenek mutatni a régebbi, "brand", Core 2-es gépeken. (Eddig ilyen nem fordult elő.) Reális veszély, hogy teljesen kicsúszik az operációs rendszer feletti "uralom" a felhasználók kezéből. Nem a "vas" természetes tönkremenetelén fog múlni, mikor kell gépet vásárolni. Ez a folyamat a W10-el elkezdődött, és jó ideje tart már. (Erre a problémára sajnos a W7-esek online használata sem lesz hosszabtávú megoldás. Tudniillik, egy ideje már azok, mégjobban "nehezülnek" és láthatóan "szenvednek" az internettől.)

    Az adatküldés megakadályozására legalább egy jól müködő megoldás van, - (..hálózati kábel ki..!), - de az nem jelenti egyben a W10 jó müködtetésének lehetőségét is, az ugyanis azonnal "sztájkba lép", ha eltűnik alóla a net, és rövidebb-hosszabb idő alatt, - bár nem próbáltam ilyet túl sokáig, - de szerintem, feltehetően, a teljes használhatatlanságig "meg is adná magát".

    Azaz a fejlesztési tendenciák ellen már tényleg csak a jogszabályi, törvénykezési gyakorlat változtatásával lehetne (talán!) eredményesen harcolni. - Amerikában! - De ott érthető módon nem fognak.

    Vagy a saját fejlesztésű "open"-es alapú rendszerekkel, ahogy azt "keleten" gondolják, de a kernelfejlesztést és még sok más, a számítástechnikában kikerülhetetlen applikáció fejlesztését akkor is Amerikában "kontrollálják".

    Azaz.., magyarán, a W10 "mindenható" felhasználásával, az MS ilyetén ajánlásával kapcsolatban, még sok mindent kellene vizsgálni itt Európában, nem csak az adatküldést, mert hosszútávon, ebben a rendszerben, az a legkevesbé problematikus...!
  • Macropus Rufus #8
    :) tudom én is ezt linkeltem be ;)
  • Macropus Rufus #7
    Facebook: ez csak vállalati policy kérdése. Nálunk minden közösségi oldal elérhetetlen, minden felhő tárhely elérhetetlen, több mint 300ezer web oldal van tiltás alatt stb...
    Minden megoldható. De egyetértek az FB-s kiakadásodon. Teljesen jogos.
    Viszont itt a win10 esetében gyakorlatilag a magándolgaidat szedi ki a rendszer és adja tovább az Microsoftnak. Azért erre mindenki jobban ugrik mint arra, hogy egy cég adata kikerül. Az annyira nem érinti őt. Ezért fog bukni a Win10. Mert az MS sem érti ezt meg.
    Ja és már bukik is: lásd Csaba161 és az én általam belinkelt hírt.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.11.03. 09:04:41
  • bon #6
    Amikor Hillary Clinton a magán levelező szerverét használja az úgymond céges levelezésére akkor min problémázunk? De említeni lehetne a munkahelyi Facebook használat tiltását is, ott sokkal több adat megy ki a felhasználó hozzájárulásával. Pl. falra tudok mászni amikor Facebook chat-et küldik a céges fájlokat a munkatársaim, és ha reklamálok akkor fel vannak háborodva.
  • gforce9 #5
    Hát az userek számtalan fórumon elpofázták mi a gond vele, mi a gond a win8-al és azt is lehetett tudni, hogy a 7 sikerét mi alapozta meg. Nos ezekbe a tényekbe beleszarni... nem túl kiváló stratégia.
  • Csaba161 #4
    Nos ez már be is következett, csökkent a Windows 10 aránya a 7-eshez képest:

    http://index.hu/tech/2016/11/02/melyrepulesben_a_windows_10_eladasok/
  • Macropus Rufus #3
    pedig valami van abban amit mondtam :) (ill. írtam)

    Mélyrepülésben a Windows 10

  • fade2black #2
    a facebook korában nem tudom elképzelni, hogy ez elriasztaná az embereket. Menyen a COD kell a DX12 miatti +10fps és kész.