Gyurkity Péter

Csak januárban tér vissza a SpaceX 

Tovább csúszik az újabb fellövés, amely egy hosszú szünetet szakítana meg.

A SpaceX rakétája még szeptemberben, a kilövőálláson szenvedett el balesetet, amelyet hosszúra nyúlt szünet követett, a cég ugyanis a kivizsgálást helyezte előtérbe, mielőtt visszatérnek a küldetések folytatásához. Novemberben már a pontos okot is megtalálták, az újabb start azonban januárra csúszik át.

A cég hivatalos oldalán látott napvilágot a rövid bejegyzés, amivel az eredeti bejelentést egészítették ki. Ebből kiderül, hogy a kommunikációs célokat szolgáló Iridium-1 valamikor január elején rajtolhat el, ez pedig később az ezt fejlesztő cég globális hálózatának részét képezi majd – és egyben lecserélné az eddigi legnagyobb kereskedelmi célú kommunikációs hálózatot. Elon Musk korábban szintén feltételes módban beszélt a fellövésről, ehhez ugyanis mindenképpen szükséges lenne az FAA jóváhagyása is, ez azonban eddig még nem érkezett meg, az illetékes hatóság ugyanis egyelőre még a belső vizsgálat eredményeire és annak következtetéseire sem bólintott rá.

Korábban egy másik Falcon 9 rakéta balesete okozott ehhez hasonló leállást, a 2015 júniusában a Nemzetközi Űrállomásra tartó példány elvesztése után azonban hat hónapon belül már újra repültek – akkor szintén december közepén indult újra a fellövési tevékenység, ahogy azt most is tervezték. Azt még nem árulták el, hogy pontosan mikor és milyen körülmények között indítanák el az újabb rakétát, az eddigi fejlemények azonban egyértelműen azt mutatják, hogy még egy esetleges konkrét időpont bejelentése sem nyújt garanciát.

Az elkövetkező hetekben várhatóan megérkezik az FAA jóváhagyása, a SpaceX pedig ezután megteheti az előkészületeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!