Balázs Richárd

Örök élet ingyen sör nélkül?

Az amerikai Transzhumanista Párt megelégelte, hogy a többségükben jogi pályáról érkező politikusok szabják meg a tudományos költségvetések nagyságát és határozzák meg a finanszírozandó programokat. Valahol az örök élet ígéretét hordozzák magukban – kissé más alapokon, mint tette azt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

A magyar gyökerekkel rendelkező, de már az Egyesült Államokban, Los Angeles-ben született Zoltán István szenvedélyes, a tudomány mellett álló politikusok által szeretné megalkotni az Államok tudományos politikáját. 2014 októberében alapította pártját, melynek elnökjelöltjeként ringbe szállt a 2016-os választási kampányban. "Szeretnénk a tudományt, a gyógyászatot és a technológiát az amerikai politika frontvonalába helyezni" - írja a New Scientist tudományos folyóiratban megjelent publikációjában.

A transzhumanizmus a tudománynak és technikának az ember szellemi és fizikai képességeinek fejlesztésére való felhasználását támogató nemzetközi intellektuális és kulturális mozgalom, amely szükségtelennek és nemkívánatosnak tartja az „emberi állapot” egyes jellemzőit, mint például a betegségeket, a fogyatékosságot, az öregedést és a halált, megkérdőjelezve azt az előfeltevést, miszerint az emberi állapot lényegében megváltoztathatatlan.

Zoltán István és transzhumanista pártja kampányának alapköve, hogy kiragadják a tudományos és műszaki politikát abból a jelenlegi szemléletből, amit a vallás, nemzetiségi hovatartozás, kultúra, vagy éppen a történelem formál. Hitvallása szerint a világ problémáit tudományos és műszaki megoldásokkal lehetne a legjobban orvosolni. Elsődleges választási ígéretük az amerikai hadsereg méretének csökkentése és az így megtakarított pénzügyi erőforrások tudományos és gyógyászati kutatásokra fordítása volt.

Emellett szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy a tudomány és a technológia egyre növekvő sebességgel formálja a világot, a CRISPR génszerkesztéstől az okostelefon függőségünkön át egészen a munkában egyre nagyobb teret nyerő robotokig. A jövő pedig ennél is sokkal drámaibbnak ígérkezik: megállíthatatlanul jönnek a vezető nélküli autók, a műszív, az ektogenezis - mesterséges méhben zajló szövetképződés -, virtuális valóságban zajló szex, és a gondolatolvasó sisakokon keresztüli telepátia. A sor azonban folytatható a bionikus karokkal, agyimplantátumokkal, mesterséges intelligenciákkal, exoskeletonokkal és a genetikailag megtervezett babákkal. "Ezek a technológiák mind hatással lesznek világunkra, és megváltoztatják azt, ahogy saját magunkra, mint emberi lényekre tekintünk” - írja.


A társadalom számára a legnagyobb kérdés, hogy készen állunk-e minderre. A transzhumanisták és István pártja is meggyőződéssel állítja, hogy igen. Amerika nagy része - elsősorban a 75 százalékot kitevő keresztény lakosság - azonban még nem érzi így. "Tudniuk kell, hogy érkezik a transzhumanista kor, akár tetszik, akár nem. A jelek mindenhol ott vannak" - figyelmeztet.

Tény, hogy az USA-ban egyre több transzhumanista tartalom jelenik meg már a mérvadó médiumokban is, a mainstream média nagyágyúi, John Stossel, Joe Rogan és Glenn Beck pedig nyíltan beszélnek ezekről a témákról, az ember és a gép összefonódásának jelentőségéről. A Google Ray Kurzweil futuristát és feltalálót mesterséges intelligencia fejlesztéseik vezető mérnökeként szerződtette, míg Craig Venter San Diego központú genom szekvenáló start-upja az élet meghosszabbítását tűzte ki céljául.

A transzhumanizmus főbb törekvései, víziói a szuper-intelligens gépek, egész életre szóló érzelmi jólét a gyönyörközpontok újrakalibrálása révén, személyiségpirulák, űrgyarmatosítás, molekuláris nanotechnológia, az összekapcsolt világ, tudatunk feltöltése virtuális valóságba, a kriosztázisban lévő emberek újjáélesztése. István meggyőződése, hogy a tudomány és a technológia eszközeivel az emberi faj képes megtalálni, és kihívások elé helyezni létét és helyét az univerzumban, ami szerinte szinte biztosan a halál végét jelenti az évszázad közepére, amennyiben a kormányok lehetővé teszik a tudomány és a gyógyászat fejlődését. "Valószínűleg a fajok biológiai lényekből olyasvalamivé alakulását jelenti majd, amibe a technika közvetlenül beépül" - összegzett. "Kampányom és pártom megpróbálja megmutatni az utat, mellyel az emberiség tudomány inspirálta fajjá válhat."

Sajnos az ingyen sör nem szerepel a programjában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #19
    Ő is inkább kutatna a politizálás helyett.
  • Irasidus #18
    Nem. A kutatók többsége egyetemeken dolgozik, vagy állami kutatólaborban. Valamivel kevered a kutatót.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.08.28. 21:32:38
  • Irasidus #16
    Hát, igen, mindenki tudja, mennyire jól meg vannak fizetve a kutatók, és olyan nincs, hogy valaki nem egy intézmény fizetéséből fedez fel valamit, ilyenről nem is hallottam (... legalább egy napja!) Rohadt tudósmaffia! (<---Írónia). Amúgy a tudomány nem mérnöki feladatokból áll, a 8k hajlítható vízálló kijelző meg az, és a kutatók többsége nem cégnél dolgozik, hanem egyetemeken, vagy kutatólaborokban. Te valamit nagyon összekeversz.
  • bdzsana #15
    Úgy beszéltek páran itt a tudományról, mintha valami személy lenne. Mint mindent ezt is a pénz mozgatja. Te is a pénzért mész dolgozni és a pénzből meg akarod venni a 130 centis uhd tv-t, mert 4k-ba akarod nézni halálos iramban 85-öt. Aztán a chingchang cég elkezdi fejleszteni 8k hajlítható görbített vízálló lávaálló összecsukható ehető kijelzőt mert neked az kell csak mêg nemtudod, de megfogod venni.
    Ugyanúgy ahogy te se hagyod ott a biztositási ügynök, játekfejlesztő, mobiltelefon gyarto eladó stb jólfizető munkahelyedet hogy önkéntes szívsebész legyél, úgy a cégek sem fognak átállni mobilgyártásból olyan technológia kutatására, ami a szegény éhező afrikai gyerekeken segít. Kb ugyanaz mint amikor szidják a rendszert az emberek, mert az élelmiszeripar a fele kaját kidobja míg mások éheznek, de ők maguk is ugyanúgy hagyják megromlani az ételt a hűtőben még ha tudják hogy nem fogják megenni, ahelyett hogy odaadnák a házuk alatt gubasztó hajléktalannak. Ennyit az idealistákról.
    Öröm az ürömben, hogy a kutatások és eredményei nem teljesen szeparáltak, és a legújabb nagyteljesítményű mobilchipek kijelzők hasznosak lehetnek az orvostudományban is például. De persze ennél sokkal bonyolultabb összefonódások vannak a kutatásokban.
  • gforce9 #14
    Én bírom az idealistákat. Valamilyen szinten én is az vagyok. :)
  • molnibalage83 #13
    Bulics keveri a szezont a fazonnal és olyan szinten idealista rózsaszín világképe van, hogy az már-már megmosolyogtató.
  • wraithLord #12
    "Ne a tudománytól várd el, hogy ezt az óriási alapproblémát megoldja. A tudomány csak eszközöket tud adni az azt használni kívánók kezébe. A világot nem tudja megváltoztatni."

    Hát kb... Én is ilyesmit akartam írni, plusz amit Cat is kifejtett.

    A tudomány mindennel foglalkozik (legalábbis ami a tudomány módszereivel megismerhető). Az más kérdés, hogy a hatalom, a politika, a pénz mit akar, és mit nem akar az eredményeivel kezdeni...
    Nem sok értelme van annak a kijelentésnek, hogy "a tudomány öncélú". A tudomány eszköz/eszközöket ad az ember kezébe, nem pedig rendelkező, végrehajtó, irányító stb. személy vagy szervezet.
  • giacomo gesso #11
    Ebből a szempontból a két dolgot érdemes (lenne) egymáshoz igazítani;
    1. A tudományos, technológiai fejlődés exponenciális, azaz egyre gyorsuló ütemmű (akár a szingularitásig https://hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3giai_szingularit%C3%A1s ), ha akarjuk, ha nem.
    2. Állítólag a nép az úr. Még(?) demokrácia vagy mi a szösz van.

    Ha tehát azt szeretnénk (mármint elég sokan => úm. "a nép"), hogy az amúgy rengeteg erőforrásból gazdálkodni képes multinacionális bio-, nano-, robot-, űr-, információ-technológiai ill. hadiipari cégek által haszonelvűen végzett fejlesztésekből lehetőleg minél több hasznosuljon a "köz" javára, akkor bizony ezt az érdeket mielőbb fel kell(ene) ismerni és a politikán (nem feltétlenül a mai politikusokon) keresztül ezt az akaratot kifejezni és érvényesíteni kell(ene).
    Valami ilyesmire szolgálna akár egy ilyen transz-humanista párt is.

    De, ahogy itt is látom, a "köz" (nem éppen a regnáló politikusok ill. mainstream média ellenében) XIX. sz-i mentalitással inkább migráncsozni meg cigányozni óhajt.


    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2016.08.26. 11:45:14
  • kvp #10
    Ok, egyreszt az tenyleg lehet problema, hogy a politikusok jelentos resze a jogaszok kozzul kerul ki, bar ez valahol ertheto, ha a torvenyeket is ok hozzak.

    Az is jogos, hogy kolthetnenk tobbet a tudomanyra. Viszont a transzhumanistak jovokepe a mostani emberiseg megszuneset jelentene, ami raadasul az anyagi korlatok miatt igazabol csak a gazdagok es az altaluk kivalasztott tudosok/muveszek szamara jelentene tulelesi eselyt. Raadasul a nagytokesek igazabol ezt a jovokepet finanszirozzak mar most is, csak kevesbe publikus modon. (errol a cikkben emlitett politikus vagy tud vagy nem)

    Ez is egy jovokep, de valahol a ketto kozott kellene haladni, azaz az emberiseg egesze es lehetoleg vele egyutt a bolygonkon kifejlodott teljes bioszfera megorzese lenne az idealis ut. Persze ez az amire ma se anyagi, se politikai akarat nincs es a tarsadalom nagy reszet sem erdekli.
  • Cat #9
    "annyira öncélú a tudományos élet manapság. "
    Amiről te írsz, annak semmi köze a tudományhoz, kizárólag politika. És nem is pénz vagy akarat kérdése, lásd a németek problémakezelési csődjét, mert a másik oldalról is kell ugyanaz a hozzáállás, ami nem mindenkinél van meg. (Lásd a cigányságot, amibe a magyaroktól kezdve a spanyolokon, olaszokon át egészen a franciákig, angolokig mindenkinek beletört a bicskája. Mert igen, nyugat-európában is vannak cigányok, és az ottani felzárkoztató programok sem sikeresek.)