Gyurkity Péter

Tűzbalesettel kísérleteznek az ISS-en 

Az új rakomány beérkeztét követően több érdekes kísérletre is sor kerül a Nemzetközi Űrállomáson.

A NASA és az Orbital ATK március 22-én ejti meg az újabb startot, amely a szükséges utánpótlást, valamint a tervezett kísérletekhez szükséges további eszközöket juttatná el a Nemzetközi Űrállomásra. Az ezt követő hetekben több érdekes tesztre is sort kerítenek, így érdemes ezeken most végigfutni.

Az űrügynökség egy hosszabb sajtótájékoztató keretében ismertette az érdeklődőkkel a kísérletek listáját, azok bizonyos részleteit és a fontosabb célokat, ezt pedig további anyagok, így például egy rövidebb videó egészíti ki. Ez utóbbi az Orbital ATK Cygnus névre keresztelt űrjárművével kapcsolatos, amely egy elkülönített térben teremt megfelelő körülményeket egy nagyobb tűzhöz, hogy a Spacecraft Fire Experiment (Saffire-I) kísérlet során alacsony gravitáció mellett figyeljék meg a tűz viselkedését és terjedését. Ennek során egy 100 x 40 cm-es dobozban mérik majd a hőmérsékletet, a lángok méretét, az oxigén felhasználásának ütemét, valamint egyéb jellemzőket.


A Strata-1 ezalatt az űrszemét viselkedését veszi szemügyre, amire évekkel később, az erre kijelölt aszteroida befogását és Holdhoz vontatását követően lesz szükség, mivel az űrhajósok a tervek szerint kézi fúrókkal látnak majd hozzá annak helyszíni vizsgálatához, és egyáltalán nem mindegy, hogy az így keletkező törmelék mennyiben jelent majd veszélyt számukra. Az állomásról szintén megfigyelnék a meteorok légkörbe való belépését, az erről készülő videók és állóképek révén megvizsgálják a por méretét, sűrűségét, illetve kémiai összetételét.

A Gecko Grippers kísérlet arra keresi a választ, hogy mikrogravitáció mellett mennyiben hatásosak a gekkók tapadólemezkéi (az élő példányokkal korábban meggyűlt a bajuk, ezért most speciális kézi műszereket alkalmaznak), az állomás lakói pedig egy második 3D-nyomtatót is kapnak, amely tízszer nagyobb méretű, három különböző műanyagból készülő eszközöket állíthat elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SirBubu #4
  Tim Peake ISS NA$$A E$A fake A$$torNUT$ hoax debunked 2016!!!  majd elfelejtettem: fake blue-screen CGI!!!
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2016.03.19. 18:04:12
 • kvp #3
  A cikk cimehez: nem az iss-en es nem baleset hanem kontrollalt langfront terjedes meres lesz.

  Azert a gekkomero kezieszkozrol berakhatnanak egy kepet. Azt sem tudtuk meg hogy megoldottak az elo peldanyok problemajat vagy indulas elott agyoncsapjak oket, esetleg mar eleve gekkobor taska formajaban erkeznek.
 • xyl #2
  Harapott a gekkó ? Szegények, meg lehettek zavarodva.
 • halgatyó #1
  Vajon mit jelent az, hogy "az élő példányokkal korábban meggyűlt a bajuk"?
  Elszaladgáltak?