Berta Sándor

Drónok építhetnek új épületeket katasztrófák esetén

A robotrepülőgépek újabb szerepkörben mutatkozhatnak be a közeljövőben.

A Bath Egyetem kutatói olyan drónt fejlesztenek ki, amely a természeti katasztrófák esetén egyrészt képes átvizsgálni a régi épületeket, másrészt akár új épületek elkészítésében is közreműködhet - ráadásul még azelőtt, hogy a mentőcsapatok a helyszínre érkeznének.

A robotrepülőgépek a jövőben képessé válhatnak arra, hogy egy 3D-nyomtatórendszer segítségével létrehozzanak a szobák és az épületek felépítéséhez szükséges elemeket. A drónok előzetesen szkennelik, majd lemodellezik a területet és ezután kialakítják az átmeneti szállások dizájnját, végül kinyomtatják az épületelemeket. Mindez hatékony segítséget jelenthet a katasztrófahelyzetekben a rászorulóknak.

Az új építési technológia neve Additive Building Manufacturing (ABM) és lehetővé teszi a rendkívül gyors építéseket, ráadásul csökkenthető a szükséges anyagmennyiség és szállítási kapacitás is. Az első ABM-rendszer számos robotrepülőgépből áll. A kutatócsoport azt tervezi, hogy miniatürizálja az ABM-et, hogy azt akár kisebb méretű járművek is használhassák. Végül lehetővé válhat, hogy a drónok akár repülő miniatűr gyárakként üzemeljenek és gyakorlatilag a semmiből hozzanak létre új szálláshelyeket.

Már tavaly januárban írtunk arról, hogy a közeljövőben a robotrepülőgépek hatékonyan segíthetnek a természeti katasztrófák és balesetek utáni mentési munkálatokban. A Swamix projekt keretében azt tanulmányozzák a kutatók, hogy miként működhetnek együtt a drónok, az emberek és a mentőkutyák az eltűnt személyek felkutatásában például a hegyomlások és a lavinák esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #8
    Erdekes dolgok lesznek a jovoben epites teren.

    Grabowski: Hogy jutunk le innen?
    Fusimisi prof.: Építsünk két repülőgépet... Aztán húzzunk velük kötélhidat.

    https://www.youtube.com/watch?v=CCDIuZUfETc
  • fonak #7
    Akkor főleg, és a színesfémet is kinyerik belőle:)
  • SupraMKIII #6
    Nem akarom megmondani a tutit, de szerintem a dolog egyszerű:

    Időről időre bejön egy új divatszó: terrorizmus, ufók, stb, most a drón.

    Akik unatkoznak, vagy beteges módon népszerűségre vágynak (minden azt megalapozó képesség vagy tudás nélkül), veszik ezt a szót, és elkezdik fellapozni a szótárat, és sorba mellé tesznek mindenféle szavakat.
    Most épp a "házépítés"-nél nyilt ki a füzet.

    Holnap majd hamburgert süt, aztán aszteroidát térít el, esetleg árkot ás. Vagy vele csal meg a barátnőd :-)

    Szóval olvas, nevet/bosszankodik, felejt. :-)
  • Sequoyah #5
    A repülő dron terep független, kg a mászó dron könnyen elakad, főleg ha romákról van szó. De nyilván nem zárja ki az egyik a másikat, végezheti a munka nagyját a mászó dron, a repülő meg azt amit a mászó nem ér el.
  • molnibalage83 #4
    Na, de ehhez miért kell repülni? Egy repülő pozíció tartása 0 egy fix objektumhoz képest és borzasztó energiaigényes. Nem jött le a kommentből, hogy miért nagyon hülye ötlet ez?
  • dzsagon #3
    Minek bonyolítani, sokkal egyszerűbb felverni egy sátrat.
  • Cat #2
    A 3D printerekkel kitalálták azt a gyártást, amikor rétegek egymásra helyezésével hoznak létre dolgokat (Additive Manufacturing). Most ezt terjesztik ki mindenfelé, a Nasa az űrbe, a kínaiak a házépítésbe, ők pedig katasztrófák utáni segítségnyújtásba. Egyébként nemrég volt a nepáli földrengés, konkrétan nem volt út. És ilyenkor néhány óra is sokat számíthat.
  • molnibalage83 #1
    Nem értem, hogy ehhez miért kéne repülni. Sokkal ésszerűbb és egyszerűbb mászó robotokat használni erre. Nem kerül energiába egy helyben maradni azzal, míg a drónnal igen és még nehéz is...