Berta Sándor

Parcelcopter - a légifutár

A DHL harmadik generációs robotrepülőgépe teljesen önállóan repül, két hegyi falu között teljesít szolgálatot.

A Parcelcopter 3.0 egy dönthető szárnyú légi jármű, amely szélben, jégben, esőben és ködben egyaránt fel- és leszállhat, s nem csupán gyógyszereket és más árucikkeket szállíthat. A drón a 700 méter magasan fekvő Reit im Winkl és az 1200 méter magasan fekvő Winklmoosalm között közlekedik, a 8 kilométeres távolságot 6-9 perc alatt teszi meg.


A DHL az új robotrepülőgép kapcsán megváltoztatta a teljes koncepciót. A Parcelcopter 3.0 fesztávolsága 2 méter, hossza 2,2 méter és a maximális felszállási súlya 14 kilogramm, így úgy néz ki, mint egy nagy méretű modellrepülőgép. A fel- és a leszálláskor a szárnyfelületet elfordítják. Leszálláskor a jármű egy 3x3 méteres felületen landol. Automatikusan történik a csomag továbbadása és az akkumulátorcsere, így a drón késlekedés nélkül indulhat el újra. A szállított csomag súlya legfeljebb 2 kilogramm lehet. A be- és kipakolás folyamata már most integrálva van a DHL logisztikai rendszerébe.


Vannak ugyanakkor jogi aggályok: a repülést előre beprogramozzák és a robotrepülőgép a pilóta látótávolságán kívül közlekedik. A jármű ugyanúgy helyzetjelző kódot sugároz, mint a nagy repülőgépek, de nincs olyan rendszerrel felszerelve, amellyel észlelné a saját repülési magasságán 70-100 méter távolságban közlekedő repülőgépeket és el tudná kerülni azokat.


Az új modell 70-130 kilométer/órás sebességgel közlekedhet és a dönthető szárnyaknak köszönhetően nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, mint a hagyományos modellek. A navigáció GPS segítségével történik, a repülést egy földi állomás követi nyomon. A személyzet nem csupán a sebességértéket és a pozícióra vonatkozó adatokat látja, hanem hozzáfér a drón összes telemetriai információjához. A Parcelcopter 3.0 internetkapcsolat nélkül is tud repülni, az adatokat mobilkapcsolaton át továbbítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Palinko #4
    csak mint épp látod ez nem prototípus hanem már 3. verziószámú kész termék, amit meg is vett egy olyan cég aki valszeg használni vette és nem fejleszteni.

    nem nőnek a fák az égig, egyáltalán nem biztos, hogy egy olyan jeges-szeles környezetben nagyságrendekkel nagyobb gép elképzelhető, akár egy cessna méretűtől kisebb is már problémát jelentene. az akksi tömege is nem lineárisan növeli a szükséges erőt, mert nagyobb akksi, nagyobb nehezebb géptörzs, nagyobb légellenállás több vagy nagyobb nehezebb hajtómű, szóval megvan egy ideális arány. meg mi történik ha növelhető és mondjuk megduplázzák? 4 kg teher, az is nagyon bekorlátozza, 50-100 kg-al már lehetne mit kezdeni az meg még a kanyarban sincs.
  • SupraMKIII #3
    Végre, megjött az eszük, nem sima multikopter. ennek már lehet értelme!
  • SupraMKIII #2
    Nem érted a lényeget.

    Ha már működik, akkor az, hogy mekkora motorok meg test és akksi van rákötve a vezérlőre, szinte mindegy. A neheze az, hogy egyáltalán működjön a dolog!

    Nem hinném, hogy normális dolog lenne egy átalakított boing 767-es utasszálítóval kisérletezni...
  • Palinko #1
    lelkesen olvastam, de hogy a szállítási súly 2kg lehet egy kicsit lelombozott. igaz leveleket elviszi, meg gyógyszert, esetleg kaját pár embernek, így mentésnél is jól jöhet, de azért mégsem az igazi