Berta Sándor

Hollandiában sasok segítségével fognák el a drónokat

A holland rendőrség érdekes megoldással kísérletezik.

A szervezet úgy véli, hogy a sasok kiválóan alkalmasak a kisebb robotrepülőgépek elfogására. A nagyobb drónok ellen ugyanakkor nem vethetők be sikerrel a ragadozó madarak, mert fennáll a veszélye annak, hogy megsérülnek. A holland rendőrség különböző forgatókönyveket modellez és ezek egyike az, hogy egy mentőhelikopter nem tud leszállni egy baleset helyszínén, mert a levegőben egy drón tartózkodik és ezzel akadályozza a műveletet. Ezért a rendőrök elindítanak egy sast, amely megragadja a járművet és a földre kényszeríti.


A rendőrök a Guard from Above nevű dán állatiskola munkatársaival közösen képeznek ki sasokat ilyen feladatok végrehajtására. Az IEEE Spectrum arról számolt be, hogy a sasok kiválóan megfelelnek a célra és alkalmasak egy DJI Phantom méretű robotrepülőgép elfogására. A sasok nem eresztik el a megragadott drónt, abban nem tesznek kárt és ez viszont is igaz. A ragadozó madarak minden sikeresen elejtett jármű után jutalomfalatokat kapnak.

Minden állam és cég másképp igyekszik fellépni a robotrepülőgépek ellen. Franciaországban drónokkal fognák el e járműveket, Oroszország mikrohullámmal védekezne ellenük, a DJI szoftveres repüléstiltást alkalmazna, míg az Airbus Defence and Space kifejlesztett egy radarból és infrakamerákból álló rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #6
    Importálni kell Rafaeléket Borsodból, azok még biztosabban elkapnák a drónokat, feltétel persze, hogy legyen a közelben megfelelő "átvevőpont", az összeszedett zümmögők "péz"-é konvertálásához. Pár év múlva jobb biznisz lesz, mint a bodza, tesó!
  • Cat #5
    Egy több száz tonnás repülőnek is gondot okozhat egyetlen madár.
  • elektor #4
    Most mutatta a TV.2 hogy itthon is működik a drón elfogásra betanított sas.
  • ostoros #3
    Vagy egy mesterlövésznek :)
  • fonak #2
    Egy olyan drón, amit egy sas el tud ragadni sérülés nélkül, nehogy már akadály legyen egy helikopternek...
  • ostoros #1
    Biodrón! :D