Berta Sándor

A veszélyes drónok ellen lépne fel az Airbus

A robotrepülőgépek nem csupán hasznosak, de veszélyesek is lehetnek.

Az Airbus Defence and Space fel akar lépni a problémákat jelentő vagy baleseteket okozó drónok ellen. Meinrad Edel, a konszern értékesítési vezetője elmondta, hogy Párizsban az elkövetők akár robotrepülőgépekről is dobhattak volna bombákat a Stade de France stadionra ahelyett, hogy megpróbáltak a biztonsági személyzet mellett elhaladni.

Egy ilyen merénylethez már egy 1000 eurós jármű elegendő lett volna, amelyre 2 kilogramm robbanóanyagot lehet felfüggeszteni. Egy ilyen támadás pusztító következményekkel járhat, viszont egy ilyen akció "túl egyszerű és olcsó" lett volna. Szerinte csak idő kérdése, hogy egy ilyen megtörténjen. "Bármely idióta tud repülni egy drónnal. Többet kell tenni az ilyen támadások elhárítására. Emberek életével játszunk" - fejtette ki a menedzser.

Az Airbus Defence and Space által kifejlesztett rendszer radarból és infrakamerákból áll, s képes a robotrepülőgépeket akár tíz kilométeres távolságból azonosítani és felismeri, hogy azok valódi fenyegetést jelentenek-e vagy sem. Amennyiben az előbbiről van szó, akkor egy zavaróadó képes megszakítani a jármű és a pilóta közötti kapcsolatot. Az elsődleges cél, hogy a drónokat távol tartsák a célpontoktól. Edel ugyanakkor elképzelhetőnek tartja a technika továbbfejlesztését, így akár le is lehetne lőni a fenyegetést jelentő robotrepülőgépeket.

Az Airbus Defence and Space a közbiztonsági intézeteknek, magán vállalkozásoknak, erőműveknek, finomítóknak és biztonsági cégeknek egyaránt ajánlja az új rendszeret, amely hamarosan megjelenik a piacon. Az energiaágazat egyik szereplőjével már sikerült megállapodniuk. Oroszország mikrohullámmal védekezne a robot légi járművek ellen, Kaliforniában szigorították a drónrepülések feltételeit, míg a DJI szoftveres repüléstiltást akar alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skynet85 #2
    Terrornak nem kell (még) drón, van elég ember anyag helyette. Ráadásul most még kevésbé feltűnő és nagyobb pusztítást is tud okozni egy ember mint egy jó esetben a nyílt utcán felrobbantott drón... Persze biztos lesz egykét high tech terror palánta aki majd megpróbálja, de hogy azt nem így fogják semlegesíteni az is biztos. Sokkal inkább szól ez arról, hogy ne lehessen fentről olcsón kémkedni, és mint oly sok mindent, a terrorizmus égisze alatt milliókért el is lehet adni.
    Utoljára szerkesztette: Skynet85, 2016.03.14. 21:25:25
  • syn7h37ic #1
    Arra miért nem gondol a zérbusz defensz, hogy nem is kell manuálisan irányítani a drónt, elég egy útvonalterv és önállóan is oda talál a célponthoz. Már most is van jó néhány ilyen civil által is elérhető szerkezet. Ja... Lelőni... Egy város felett, hogy csak úgy lezuhanjon az emberek közé... Bombával... jó poén lenne...
    Tovább gondolva, minek 10 km-t reptetni szegény kamikaze drónt, ha simán felszállhat a kiszemelt céltól néhány 100m-ről is. A repült idő is töredéke, ergo több robbanóanyagot is szállíthat. Ha pedig tényleg egyszer ilyennel fognak terroristásodni, akkor nem lesznek olyan hülyék, hogy a boltban kapható drónnal fognak robbogatni, aminek szoftverében ott a tiltott repülési zóna.
    Millió és egy weblap foglalkozik otthon is építhető drónok komplett kivitelezésével, amik sokszor erősebbek és jobbak, mint a gyáriak, és az áruk is töredéke.
    Hiú remény azt hinni, hogy egy ilyen szabályozás majd jól megakadályozza a terroristákat, hogy drónkamikazékat építsenek.