Berta Sándor

Drónokkal harcolnának a Zika-vírus ellen

Az Egészségügyi Világszervezet már kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet. Egy müncheni gyártó robotrepülőgépekkel venné fel a harcot a kór ellen.

A Zika-vírus csak nehezen küzdhető le és fokozatosan terjedt el előbb Brazíliában, majd Dél-Amerikában, végül már Észak-Amerikában is megjelent. A hagyományos megoldások mellett felmerült az is, hogy drónok segítségével vennék fel a harcot a vírus és az azt terjesztő szúnyogok ellen. A Height Tech nevű gyártó azzal az ötlettel állt elő, hogy robotrepülőgépekről sterilizált hím szúnyogokat kellene elengedni a fertőzött területek felett, mert így megelőzhető lenne a szúnyogok szaporodása. Mindez Dirk Liebegall, a Height Tech ügyvezetője szerint egyszerre hatékony és ember-, illetve környezetbarát megoldás.

A vállalat már most is kísérletezik hasonló dologgal, ugyanis a maláriát próbálja meg visszaszorítani szintén sterilizált hím szúnyogok alkalmazásával. Egy drónról akár több ezer ilyen sterilizált hím szúnyog is leszórható a fertőzött terület felett. Liebegall úgy vélte, ez a módszer a Zika-vírus esetében is beválhat. Brazíliában már most is alkalmazzák ezt a módszert, azonban az a különbség, hogy a többnyire gammasugárzással sterilizált hím szúnyogokat emberek, és nem légijárművek juttatják el a fertőzött területekre. Ez pedig meglehetősen hosszadalmas eljárás; a robotrepülőgépes megoldás nem csupán gyorsabb, de praktikusabb is.

A Height Tech az egyes robotrepülőgépeket akár 400 miniatűr konténerrel is felszerelheti és akár több területet is felkereshet. A 30 000 és 50 000 euró közötti összegbe kerülő drónok képesek a területek felett rövid ideig lebegni. Fontos azonban, hogy az eljárás csak 6-8 hónapos előkészítés után lehet sikeres.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e98ff #4
    Szerintem összesen kerülne ennyibe a projekt, nem tudom elképzelni, hogy egy drón ilyen drága legyen...
  • aru #3
    Minek? A Földön a legpusztítóbb lény az ember!
  • Macropus Rufus #2
    Milyen dron az ami 30.000-50.000€???
    (kb. 9.3millió - 15.5millióHUF)

    Nem lenne olcsóbb helikopterrel elvégezni? Vagy repülővel (kb. mint amikor permetezni szoktak.)
    Azért ez a több mint 10millás ár/dron kissé huzós nem?

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2016.02.07. 21:31:32
  • Kotomicuki #1
    Hhmm, 30-50k EUR, aha...
    Itt sem a segítségnyújtáson van a hangsúly, vagy az fordított irányú, mint mindig, az utóbbi pár száz évben: a bajban lévőnek kell "segítenie" a "jóságos megmentőjén"!