MTI

John McAfee feltörné a terrorista iPhoneját

John McAfee, a róla elnevezett számítógépes vírusirtó program megalkotója felajánlotta: feltöri annak az Apple okostelefonnak a kódját, amely az elmúlt év végén a kaliforniai San Bernardinóban megölt terroristáé volt.

McAfee egy, a Business Insider című orgánumban közzétett cikkben terjesztette elő az ajánlatot a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). Még kedden egy szövetségi bíró Los Angelesben arra kötelezte az Apple informatikai óriáscéget - az okostelefon gyártóját -, hogy oldja fel a San Bernardino-i terorrmerénylet egyik elkövetője okostelefonjának titkos kódját, s tegye hozzáférhetővé a telefonon lévő adatokat az FBI számára. Ám Tim Cook, az Apple vezérigazgatója - adatvédelemre és a cég klienseinek biztonságára hivatkozva - megtagadta a bírói döntés végrehajtását. Közleményben tudatta, hogy az eljárás veszélyezteti az ügyfelek biztonságát, valamint hosszú távú következményei lehetnek. Tim Cook válaszát méltatta a Facebook, s mellette a Google és a Twitter is támogatásáról biztosította a vezérigazgatót.

John McAfee - aki közben a Libertárius Párt elnökjelöltjeként magának kampányol - most bejelentette: ő és csapata, amelyet a világ legjobb szakembereiből álló csapatnak nevezett, készen áll arra, hogy feltörje a kódot, "ellenszolgálatás nélkül". Cikkében azt ígéri, hogy három hét alatt megoldják a problémát. A megoldás módjáról azonban nem közölt semmit.

Washingtonban egyébként, a The Wall Street Journal információi szerint, már azon dolgoznak a Kongresszusban, hogy törvényekkel is szabályozzák, hogy az informatikai cégeknek milyen esetekben legyen kötelező hozzáférést biztosítaniuk az illetékes hatóságok számára a termékeikhez. A szenátus hírszerzési bizottságának két politikusa, Richard Burr republikánus és Dianne Feinstein demokrata párti szenátor már dolgozik is a törvényjavaslaton - közölte meg nem nevezett kongresszusi forrásaira hivatkozva a lap. Burr szenátor azt szeretné elérni a tervezettel, hogy büntetőjogi eljárást vonjon maga után az, ha informatikai cégek megtagadják az adatbázisuk megnyitására és az illetékes hatóságoknak a termékeihez való hozzáférésre vonatkozó bírósági döntéseket. A szenátor szóvivőnője, Becca Watkins cáfolta, hogy a tervezetben szó lenne büntetőjogi eljárásokról.

Az FBI terrorista támadásnak nyilvánította a San Bernardinóban egy helyi szociális intézményben történt fegyveres támadást, amelynek során 14 ember meghalt, 21 pedig megsebesült. A nyomozók telefonbeszélgetéseket fedeztek fel, amelyeken a támadók közül legalább egy kapcsolatba lépett olyanokkal, akiket az FBI megfigyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #22
    "ez az egyetlen amit a telefon automatikusan letolt"

    Csak éppen nem fog települni, szóval nulla értelme van.
  • Tikal #21
    basszus, millió egy titkositási megoldás létezik üzenetek vagy telefonbeszélgetések titkosítására, ha az Apple enged, akkor majd mást használnak. A terroristák így is úgy is robbantani fognak, nem azért fogják elkapni őket mert az Apple beengedi a CIA-t, FBI-t a telefonodra. Szinte minden terrorcselekménynél kiderül utólag, hogy a hatóságok már rég ismerték az elkövetőket, szóval bocs, de nem veszem be azt a hülyeséget, hogy ha minden telefonhoz lenne kulcsuk akkor nem fordulna elő több terror esemény.
  • Liquido #20
    Inkább az a szomorú, hogy egy halott terroristának mindenféle jogai vannak....... Ha meg a többi lúzer miatt fáj a fejük, akkor csinálják meg ők, és a többi "biztonságban" marad.
  • Papichulo #19
    a hadsereg besetal az apple szekhazba es a kulcsert felelos ember az eleteert cserebe atadja

    Ez mar viccesen abszurd. Amugy meg a US Army-t nem lehet az orszagon belul, amerikai allampolgarok ellen bevetni - Posse Comitatus Act.
  • kvp #18
    A helyzet az, hogy a telefon zarva van es a kulcs tenyleg a keszulekben van tarolva, hardveres vedelemmel. Az egyetlen egyszeru megoldas a tamado kod injektalasara egy appstore-os frissites lekuldese lenne, mivel ez az egyetlen amit a telefon automatikusan letolt, meg zarolt allapotban is. Ez nem feltores, hanem egy celzott backdoor telepites lenne.

    Ehhez semmi mas nem kellene, csak az apple alkalmazas alairo kulcsa, amit igazabol semmibe nem kerulne elvenni toluk (a hadsereg besetal az apple szekhazba es a kulcsert felelos ember az eleteert cserebe atadja), de ez az osszes apple keszuleket kompromitalna. Valamiert ugy nez ki, hogy vagy meg nincs meg nekik vagy az nsa nem akarja azt odaadni az fbi-nak, esetleg mar reg odaadtak, csak nem akarjak hogy ez kideruljon. Raadasul feltehetoleg a keszuleken egyebkent nem sok hasznos adat van...

    Szoval vagy tenyleg ennyire bena az amerikai allam vagy csak kodositenek, hogy ne deruljon ki semmi. Egyebkent ismerve hogy miket csinalnak, elofordulhat, hogy tenyleg nem vette meg el az allam az osszes nagy amerikai tech ceg alairo kulcsait. (a microsoft mar regen onket atadta a sajatjat, de ezt ok nem is tagadjak)
  • duke #17
    Jo kis apple reklam. Az efbiaj valoszinuleg hulyiti az aplet, hogy nem tudjak feltorni, nehogy kesobb meg erosebb titkositast fejleszenek, amit esetleg tenyleg nem tudnak feltorni.
    Illetve az aple mar reg kiadta a jelszavakat az efbiajnak, ingyen reklamert cserebe.
  • Sir Cryalot #16
    ...én is így gondolom, akik "nem" azok, titkolják, akik nem azok meg önkéntelenül is eljátsszák,és ha ezen múlik meg is lesz az eredménye egy újabb financial meltdown képében.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.02.21. 16:36:27
  • Tikal #15
    miért hol nem? mindenhol megy ahol kapitalizmus van, de még ott is ahol nem, csak más formában :)
  • gombabácsi #14
    igen, mindenhol mindenki agymosott, kivéve a magyar szélsőjobbosokat :D
    olyan ez mint a szélsőlibsi duma: mindenki náci, csak a szélsőlibsik nem :D

    mindig is mondtam hogy a szélsőjobbosok és a szélsőlibsik mennyire hasonlítanak :D
  • Sir Cryalot #13
    -azért elég leplezetlenül megy a narcizmus arrafelé nem gondolod?