Gyurkity Péter

Vízjég és pára is van a Ceres törpebolygón 

Erre következtetnek a kutatók, akik szerint a felszín alatti vízjég különböző sókat tartalmaz.

Nem is olyan rég közöltük le a Dawn űrszonda által visszaküldött felvételek újabb csoportját, a december elején rögzített képeket azonban máris követi egy újabb adag, amely ezúttal két fontos következtetéssel egészült ki. A törpebolygón vízpára és vízjég is lehet.

A NASA hivatalos oldalán szokás szerint szemügyre vehetjük az újabb felvételeket, amelyek december 19. és 23. között készültek, az addigi legalacsonyabb, mindössze 385 kilométeres távolságból. A képeken a Kupalo-kráter figyelhető meg, amely a legfiatalabbak közül való, mégpedig pixelenként 35 méteres felbontásban. A széleken látható fényes anyag valószínűleg sókból állt össze, ennek köze lehet az Occator esetében megfigyelt fényes pontokhoz, a fiatalabb képződmény azonban fontos támaszpontot jelent majd a további kutatásban. Több másik krátert is lefotóztak, de az egyéb műszerek adatai ennél is fontosabbak, hiszen ezek révén rábukkanhatunk a fontosabb elemekre és ásványokra is.

A Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) eközben arról számolt be, hogy a Kupalo esetében látottak alátámasztják a korábbi feltevéseket, vagyis a felszín alatt (legalábbis néhány helyen) valóban vízjég lehet, mégpedig kis mélységben, ez a vízjég pedig sókat is tartalmaz. Az intézet szakemberei már egy hónappal korábban arról értekeztek, hogy az Occator-kráter esetében, a már említett fényes pontok felett, vízpára is megfigyelhető, ami arra utal, hogy a Naprendszer kialakulása óta eltelt időszakban a vízjég nemcsak a távoli régiókban, de a jóval közelebbi kisbolygóövben is megmaradt.

A Dawn egészen június 30-ig folytatja munkáját, tartva a jelenlegi távolságot, de ezt követően sem távozik a kisbolygótól, amely így egy új kísérővel egészül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Olvass utána a spektroszkópiának. Bizony a Napról annak idején sehány megapixeles kép sem volt. Mégis ki tudták találni az összetételét. És ennek több mint 100 éve ha jól dereng.
  • cylontoaster #2
    Ha a kedves mama nem párszáz km, akkor lehet hogy ennek semmi köze hozzá.
    És ha arányosan megnézed a kedves mama/a nevezett égitest méretét, akkor rájössz hogy ilyen felbontásnál mit lehet felismerni.
  • GixEr #1
    35m/pixel felbontasban anyamat nem ismernem meg, nem hogy azt, hogy mibol van...