Balázs Richárd

Új képek a Ceres világos foltjáról

Minden eddiginél nagyobb részletességgel mutatják meg a NASA Dawn szondájának 4.300 kilométeres távolságból készült felvételei a Ceres törpebolygó rejtélyekben bővelkedő felszínét.

A képeken megtalálható a közvélemény érdeklődését leginkább foglalkoztató fényes folt, illetve foltok is, melyek egy 88 kilométer átmérőjű kráterben helyezkednek el. A kráter legnagyobb világos területe 11 kilométer széles. A NASA tudósai szerint a folt sok különálló, különböző méretű fényes pontból tevődik össze, melyeknek van egy középponti halmaza. Eddig nincs egyértelmű magyarázat sem az elhelyezkedésükre, sem fényességükre.


A déli félteke hatalmas krátere a Dawn június 6-án készült felvételén

"A világos foltok ezzel az elhelyezkedéssel egyedivé teszik a Cerest a Naprendszer összes eddig látott objektumához viszonyítva. A tudományos csapat a forrásuk megismerésén dolgozik. A fő esélyes a jég visszatükröződése, a csapat azonban folytatja az alternatív lehetőségek, például a só mérlegelését is. Az új pálya közelebbi nézőpontjaival és új szögeivel hamarosan jobban meg tudjuk majd határozni ennek a rejtélyes jelenségnek a természetét" - taglalta a Dawn küldetés főfelügyelője, Chris Russel, a UCLA tudósa.


Az északi félteke, sok kisebb kráterrel tarkítva

Számos más felszíni jegy is foglalkoztatja a kutatókat, akik más égitestekkel hasonlítják össze a Cerest, köztük a Vesta bolygókezdeménnyel, amit a Dawn 2011-12-ben látogatott meg. Mindkét objektum bővelkedik kráterekben, a Ceres esetében azonban nagyobb felszíni aktivitás észlelhető, földcsuszamlásokra és összeomlott szerkezetekre való utalásokkal.


Vajon mi lehet a foltok forrása?

A jelenlegi pályáját június 3-án elfoglaló Dawn június 28-ig kering a mostani magasságban, körülbelül 3 nap alatt kerülve meg a törpebolygót, mely során intenzív megfigyeléseket végez. Ezt követően újabb pályát foglal el, 1440 kilométerre közelítve meg a Cerest, erre augusztus elején kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #38
  Visszavert fényről beszéltem. Egyébként pedig amit leírtál az csak megerősíti amit mondtam, mert a földnél nem csak a visszavert, hanem a beeső fénynek is át kell haladnia a légkörön, ezért látszik sötétebbnek az éjszakába forduló jégmező annál, mint ami a kisbolygón van.
 • Macropus Rufus #37
  ezek a képek nem hosszú záridős felvételek, mert akkor pötyet mosódott lenne, lévén, hogy minden mozog (a kisbolygó és a szonda is)
  Maga az optikai egység van úgy kalibrálva, hogy nagyon érzékeny legyen a fényre. Ezért ha a felületen van valami ami fényt ver vissza (akár hó is lehet) az úgy fog világítani a képen, hogy öröm nézni.
  Mivel a hó albedója 80-90% között van, nem meglepő, hogy egy ilyen eszközzel készített képen szinte világít az az izé (ami lehet hó, de akár más is. Pl. egy fehér kőzet, ami szintén vissza veri a fényt)
  Na most a Hold albedója 7%. Ha erre kalibrálod a műszered és a felületen van valami ami 80-90%-os albedóval bír, akkor az úgy fog világítani a képen mind ha egy fényforrás lenne. Sztem a Ceres albedója sem tér el nagyon a Hold albedójától.


 • cylontoaster #36
  Simán látszik ott a kráter belső része is, a pereme által vetett árnyék is, és az is hogy az még arrébb van a fehér izétől. És ha ez a valami nem sík, hanem valami kiemelkedő kúp, akkor pláne több fény éri, mint a krátet belsejét. Sőt még az is látszik, hogy a peremhez közelebbi világító bigyula sokkal kevésbé fényes, mint a középpen lévő. Ha saját fénye lenne mindkettőnek, akkor kétlem hogy befolyásolná, hogy a kráter pereme miatt kevesebb fényt kap.

  Egyébbiránt az is látszik, hogy míg a világosabb képeken annyira kiég a kép ott, hogy az egész egy egybefüggő világító paca (illetve több, de a középső nagy az egy), míg az első képen két különálló pöttynek látszik, mert kevésbé égeti ki a képet. Ergo igencsak számít, hogy mennyi fényt kap.
 • norbre #35
  Én is fotózom, tudom milyenek a hosszú záridős felvételek, de ezek azért tudnak "kivilágosodni" mert a légkörből az a kevés szórt fény még eljut az érzékelőhöz.. egy tök sötét zárt szobában hiába csinálsz ilyen felvételt, ott nem fogsz a felvételen semmit sem látni..
  Nekem pont ez a "bajom" ezzel az általam korábban linkelt képen látható "első" felvétellel, mert ott azon a területet már alig éri fény, ami eljut oda az is leginkább a kráter peremét éri.. ahhoz hogy onnan visszaverődjön fény, vagy magasabban kell lennie mint a kráter pereme, vagy valaminek oda kellene "juttatni a fényt", viszont itt nincs légkör ami ezt elvégezné, és gyanítom hogy a csillagok fénye meg nem elég ehhez
 • cylontoaster #34
  Melyik az a kép, ahol a környező terület már teljesen árnyékban van, és mégis "világít" az a rész?

  Leírták már korábban is, csak átsiklotok felette: minél sötétebb az objektum amit fényképezni akarsz, annál érzékenyebbre állítod a gépet. Így simán meg tudod csinálni azt, hogy ugyanolyan fényesnek látszik az egész, miközben már kevesebb fény éri a célt.
  Fogj egy gépet aztán próbáld ki, éjjel is lehet olyan képeket csinálni (vaku nélkül), amin nappali világosság van.

  Az egy dolog, hogy a légkör megtöri annyira, hogy eléri a fény, de cserébe oda-vissza átmegy rajt, miközben a nagyrészét szétszórja, úgyhogy nem nagyon vagy előrébb vele.
 • norbre #33
  a Föld légkör dologgal kapcsolatban csak egy megjegyzés.. nem tudom, de gondolnám hogy pont a légkör miatt a fény egy része eléri még sötétedés után is a sarkokat.. a Ceresnél meg már bőven árnyékban van amikor még mindig fénylik.. honnan jut oda annyi fény hogy ilyen erős.. szóval én e amiatt pusztán okoskodós szinten a jeget kevésbé tartanám valószínűnek
 • gforce9 #32
  Mitől is lenne az a jég "tükör"? Megolvadni elég kevés esélye van, hogy a folyékony vízből újra megfagyva később egyenes felületet adjon. Ha pedig nem egyenes, hanem összevissza kristályos-rücskös, vagy épp hó szerű, akkor bizony minden irányba veri a fényt vissza.

  A Földdel azért nem szerencsés összehasonlítani, mert a földnek van légköre. A fénynek olyan szögből, amilyen szögből a Cceres foltja még "világít", a Föld esetében olyan szögbenl sok km légkör állná útját.
 • Irasidus #31
  " de a jég nem minden irányban ver vissza fény."

  Ezzel te égsz, nem én. ;)
 • Kelta #30
  Ki kezdett el személyeskedni?? beszólogatni? hm??
  hihetetlenül buta vagy, idejössz és még égeted magad továbbra is..olyan vagy mint a vadász a viccben...
  kezdelek szánni...szerencsétlen..
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2015.06.19. 01:32:26
 • Irasidus #29
  Nem az a troll, aki nem ért veled egyet, azt véleménynek hívják! A troll az aki szét-offolja a topicot! Mert ugye a téma nem én vagyok, hanem a Ceres, de te mégsem arról beszélsz?! ;) Ne használj idegen szavakat ha nem érted őket! Tudom " de a jég nem minden irányban ver vissza fény." - és ettől te okosabb vagy nálam, meg mindenkinél, és műveltebb is, ami ugye látszik is az írásodon (nyelvtan az vajon mi?) XD