Balázs Richárd

Vulkanikus eredetű lehet a Ceres rejtélyes foltja

Lassan közeledik a NASA Dawn küldetése a Ceres törpebolygóhoz, melynek felszínén szokatlan foltot észleltek még januárban.

Azóta a szonda több világos foltot is észlelt, az egyik legfényesebbnek azonban társa is akad. "A Ceres világos foltjának most már jól láthatóan van egy kevésbé fényes társa is, ami ugyanabban a medencében helyezkedik el" - mondta Chris Russel, a UCLA tudósa, a Dawn küldetés főfelügyelője. "Ez vulkánszerű eredetre utalhat, de még várnunk kell a jobb felbontású felvételekre, mielőtt ilyen földtani értelmezésekbe bocsátkozunk"

Jó ideje tudják, hogy a Ceresen léteznek az átlagosnál magasabb albedóval, fényvisszaverődéssel rendelkező területek, az alacsony felbontású megfigyelések azonban nem tették lehetővé mibenlétük meghatározását. A Dawn érkezésével azonban ezekről a foltokról lassan kiderül, hogy jéggel borított felszíni képződmények, ami akár a jégvulkanizmus bizonyítéka is lehet.

A jégvulkánok a Naprendszer hideg égitestein alakulhatnak ki, például a Jupiter és a Szaturnusz körül keringő holdakon, vagy a Kuiper-öv törpebolygóin. Az olvadt kőzetek helyett a jégvulkánok folyékony vizet, metánt vagy ammóniát lövellnek a felszínre a meleget eredményező radioaktív vagy árapály folyamatok közreműködésével. Az eredmény a felszínen megfagyott üledék, valószínűleg olyan, mint amit a Ceresen is kezdünk látni, ennek bizonyításához azonban az alábbi, február 19-i felvétel 46.000 kilométeres távolságánál közelebb kell kerülni a felszínhez.


"A legfényesebb folt még mindig túl kicsi, hogy elemezzük kameránkkal, mérete ellenére azonban minden másnál fényesebb a Ceresen" - magyarázta Andreas Nathues, a németországi Max Planck Naprendszer Kutatási Intézet tudósa, a Dawn kameracsapatának vezetője. "Ez abszolút váratlan és továbbra is rejtély számunkra"

A Dawn, ami 2011 és 2012 között már meglátogatta a Vesta aszteroidát, lassan spirálozva közelíti meg az aszteroida-öv második legnagyobb objektumát, ami az elkövetkező 16 hónapban vizsgálatai tárgya lesz. Nem sokkal ezt követően hajtóművei kifogynak az üzemanyagból, így a szonda a Cereshez láncolva, a törpebolygó mesterséges holdjaként fog keringeni. A tudósok várakozása szerint a Dawn felbecsülhetetlen értékű tudást ad majd a Naprendszer legbelső törpebolygójáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #6
  Ha változó fényviszonyok között is "világít", értsd a setét oldalon, akkor viszont láva, vagy a zufók.
 • kvp #5
  Lehet, hogy siman egy jegfelulet van rajta, amit belepett a por, mint a Mars sarki teruletein. Ha becsapodik egy kisebb meteor, akkor az felveri a port es lathatova valik az alatta levo jeg. Vulkan nem lesz belole, de a becsapodo meteor mozgasi energiaja vihet annyi hot a felszinre, hogy a viz egy resze elparologjon, ami eleg magasra dobhatja a felvert por egy reszet.
 • SirBubu #4
  valakinek fel kéne már kérni jó pénzért a Material Defendert a Descent-szériából, hogy tegyen már rendet, mert ez nem állapot, hogy a földönkívüliek a Naprendszeren belül -- és pont a Ceresen! -- tábortüzet raknak

  (szerk.) szóval azért a pofátlanságnak is van határa!
  Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.03.02. 00:03:30
 • Pares #3
  Így ránézésre ugyan olyan "halott" kődarabnak néz ki, mint a Hold.
 • Inquisitor #2
  Most hatodikán ér közelebb a műhold, és lesznek friss, szebb képek?
 • NEXUS6 #1
  I want to belive, take me with you!
  XD