Gyurkity Péter

Új képek mutatják a Ceres felszínét 

A NASA Dawn szondája a másik fontos törpebolygó felszínéről közölt újabb képeket.

Az elmúlt néhány hétben a Plútó és az annak részletes vizsgálatát magára vállaló New Horizons űrszonda volt a figyelem középpontjában, eközben azonban a Dawn küldetés a másik kiszemelt törpebolygót térképezi fel. A Ceres felszínéről most újabb felvételek láttak napvilágot.

A NASA hivatalos oldalán megjelent közleményben arról olvashatunk, hogy a Ceres felszínének számos jellegzetes része megkapta új elnevezését. A Dawn sorrendben harmadszor igyekszik feltérképezni a helyszínt, pályája azonban lassan módosul, hogy még közelebbről vegye szemügyre az egyes jellemzőket. A hegyvonulatok és a hatalmas kráterek közötti magasságeltérés olykor 15 kilométerre rúg, a különböző topográfiai alakulatokat pedig stílusosan (a hagyományt követve) ezúttal is római és egyéb istenségekről nevezték el. Ezek közé tartozik a 4 km mély Occator kráter, illetve a kisebb, de jóval alacsonyabb hőmérsékletet mutató Haulani kráter, de számos hasonló, régi becsapódások lenyomataként megmaradt "arcvonás" kapott helyet a felsorolásban.


A Dawn a Ceres harmadik megkerülése a során egészen 1500 kilométerre közelíti meg a törpebolygót, ezt a távolságot augusztusban éri majd el. Ezzel háromszor közelebb kerül majd a kiszemelt égitesthez, mint ez megelőző pályája során, így (ha minden jól megy) a hónap közepén újabb és még részletesebb felvételeket kapunk majd. A Ceres egyébként a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv legnagyobb tagja, 940 kilométeres átmérőjével csaknem feleakkora, mint a Plútó. A Dawn maga még márciusban írt történelmet azzal, hogy elsőként ért el egy törpebolygót, illetve került meg két különálló égitestet ( hiszen korábban, még 2011 és 2012 során a Vesta esetében tette meg ugyanezt).

A képek mellett további adatokat is várnak az illetékesek, ezek szintén augusztus második felében futnak majd be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!