Gyurkity Péter

Rekordéles képeken jelenik meg a Ceres 

A Dawn űrszonda küldetésének befejezése előtt még közelebb húzódott a törpebolygóhoz.

A New Horizons és a Rosetta mellett a NASA Dawn névre keresztelt űrszondája szolgáltatott számunkra érdekes híreket ebben az évben, most pedig (utoljára) ismét további felvételeken vehetjük szemügyre a Ceres törpebolygó felszínét, mielőtt a szonda végleg befejezi pályafutását.

A Dawn még december 10-én készítette a most közzétett fotókat, amelyeken a Ceres déli féltekéjének egy részlete jelenik meg, a korábbinál jóval részletesebben, hiszen a felbontás ezúttal pixelenként 35 méter. A szonda a küldetés utolsó szakaszában jóval közelebb merészkedett, a felszínt már mindössze 385 kilométeres távolságból figyeli meg, itt pedig jól látható a különböző kráterek láncolata, valamint a bemélyedések és a teknők, amelyek egy része viszont tektonikus mozgások eredményeként jöhetett létre, utalva a felszín alatti aktivitásra.


Mindkét kamera jó állapotban van, így az átlagosan 940 kilométer átmérőjű égitest megfigyelése folytatódik, az elsődleges egység azonban csak 16-án vette fel újra a munkát, így ennek eredményét picit később ismerhetjük majd meg. A szonda persze nemcsak fotókat készít, a fényvisszaverődésből például igyekszik megállapítani a különböző ásványok jelenlétét, míg a gammasugarak és neutronok vizsgálata bizonyos kémiai elemek nyomát mutathatja ki. A korábban kitárgyalt fényes pontok megfigyelése is folytatódik, a még részletesebb képek ebben szintén segítenek.

A küldetés hamarosan lezárul, ám a stabil pálya miatt a Dawn akár az idők végezetéig is a Ceres körül maradhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!