Gyurkity Péter

Már nyáron jöhet az olcsóbb iPhone

Az Apple szupersikeres, az egész mobil ágazat majdnem összes nyeresége az övé. Az iPhone 6C-ből eddig csak egyetlen hardveres részletet ismerünk.

Az idén bemutatott páros után ismét fel-felbukkant az olcsóbb változatról szóló pletyka, nemrég pedig arról olvashattunk, hogy egyes elemzők szerint a szokásos időpontban, ősszel ismerhetjük majd meg ezt a készüléket, amely szerényebb hardverrel, ám az új chippel jelenne meg. Most egy korábbi megjelenésről szólnak a hírek.

Amíg a néhány nappal ezelőtt megjelent értesülés az Apple tekintetében nagyon is megbízható forrásnak bizonyult Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője jóvoltából bukkant fel a világhálón, ezúttal az IHS kutatási igazgatója, Kevin Wang számolt be arról a kínai Weibo oldalán, hogy a cég nem ősszel, hanem már a jövő év közepén piacra dobná az olcsóbbnak szánt (ám valószínűleg nem kifejezetten olcsó) fejlesztést. Ez alapján nem zárható ki egy jövő nyári debütálás, ami persze nem sokat változtatna a helyzeten, azt azonban egyértelműen jelezné számunkra, hogy az almás cég nem tekinti kudarcnak az iPhone 5C szereplését és lát jövőt ezen vonal folytatásában.

Sajnos eddig mindössze egyetlen hardveres részlet tekintetében találunk konkrét információt a világhálón megjelent bejegyzésekben, a területtel foglalkozó szakemberek ugyanis egyetértenek a 4 hüvelykes kijelző várható alkalmazását illetően. Megemlítik emellett, hogy a 6C minden bizonnyal az új A9 chipre támaszkodna (amely jövő ilyenkor már persze nem számítana újnak), de találunk olyan forrást is, aki az A8 alkalmazását tartja valószínűbbnek. Az iPhone 7 persze már a még újabb A10-re támaszkodna, hiszen esetében fontos szempont lenne a lehető legjobb teljesítmény. Az iPhone család iránt érdeklődő felhasználók tehát jó eséllyel nem maradnak újabb példány nélkül, bár itt sok múlik majd a végleges piaci áron.

A cég taktikája mindenesetre kiváló, hiszen majdnem minden mobilos profitot ők söpörnek be, míg a többiek vegetálnak. Tehát ugyan az okostelefonos szegmens ranglistáit a Samsung vezeti, amely annak idején a Nokiát szorította le az első helyről, de a nyereség terén egészen más a helyzet, hiszen ott az eladási listák második helyezettje vezeti a mezőnyt, mégpedig igazi kihívó nélkül.


A Canaccord Genuity legfrissebb adatai szerint az Apple a harmadik negyedévben a teljes szegmensben keletkező tényleges profit 94 százalékát söpörte be, ami még az almás cég számára is új rekordot jelent, hiszen egy évvel ezelőtt még 85 százalékon állt a mutató. Ez azt jelenti, hogy (globális szinten) az összes értékesítés alig 15 százalékával magasan verik a mezőnyt, ami persze a magasabb áraknak köszönhető, hiszen az átlagos iPhone a tavaly évvel ellentétben 620 helyett immár 670 dollárt kóstál.

A második helyen a Samsung található, amely 180 dolláros átlagos eladási árával jóval inkább támaszkodik a nagyobb volumenre. Ők az összes profit 11 százalékát mondhatják magukénak, miközben 2013-ban ez még 42 százalék volt. Piaci részesedésük eközben szintén jelentős mértékben visszaesett, 31,9 százalék helyett ugyanis idén ősszel már a csak a teljes piac 22 százalékát birtokolták. A két első helyezett együttes eredménye a profit terén ugyan meghaladja a 100 százalékot, ám a többiek közül jó néhányan negatív eredménnyel zártak, így ez könnyen megérthető. A grafikonból az is gyorsan kiderül, hogy az Apple és a Samsung mellett a többiek labdába sem tudtak rúgni, hiszen vagy minimális profittal, vagy veszteséggel zárták a negyedévet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!