Gyurkity Péter

Bemutatkoztak az Apple idei újdonságai

Az Apple bemutatta új készülékeit, amelyek közül kimagaslik az idei iPhone-páros.

A keynote során - amely az interneten ezúttal is élőben volt követhető - a Watch OS 2 újításaival ismerkedhettünk meg elsőként, kiemelve, hogy már több mint 10 ezer alkalmazás elérhető az okosórán, amellyel a felhasználók nagyon elégedettek. A Hermes cég bőrszíjak egész csoportját biztosítja, az új modellek mostantól elérhetők, míg a Watch OS 2 szeptember 16-án jelenik meg.


A táblák terén az iPad Pro hivatott újat nyújtani a 12,9 hüvelykes, 4:3 Retina kijelzővel, valamint az új A9 chippel, amely az Apple szerint 1,8-szor jobb teljesítményt nyújt közvetlen elődjéhez képest - de a tavalyi év hordozható PC-ihez képest is nagyobb a kakaó, mégpedig mind a CPU, mind a GPU tekintetében. A négy hangszóró a megfelelő hangzásról gondoskodik, míg a Smart Keyboard egy billentyűzetet integráló tok, a Smart Connector pedig a kettő közötti csatlakozást biztosítja.


Az Apple Pencil a stylus iránti igényeket hivatott kielégíteni, a Notes, az Email, az Office, valamint egyéb alkalmazások megfelelő támogatásával. A 10 órás üzemidő mellett a 8 megapixeles iSight kamera, a 802.11ac WiFi, valamint az LTE-elérés és a Touch ID érdemelt még említést a bemutatón. Az ár a belső tároló méretétől függően 800 és 1080 dollár között mozog. További érdekesség, hogy az új iPad mini 4 az Air 2 hardverét kapta meg.


Az új Apple TV alapján a cég nem mondott le a televíziós szegmens meghódításáról sem. A Siri itt is a kereséseknél segít, legyen szó az iTunes, a Netflix, a Hulu, a HBO, vagy egyéb portálokról, de az aktuális időjárási viszonyok, zenei és egyéb információk lekérése sem jelent gondot. Segítségével 15 másodpercre vissza lehet pörgetni a filmet, be lehet kapcsolni a feliratozást és rá lehet kérdezni arra, hogy pontosan mit is mondott egy-egy szereplő. Ehhez új távirányító, a tvOS névre keresztelt szoftveres platform, valamint játékok (így például a többjátékos módot kínáló Crossy Road) csatlakoznak. A tvOS egyelőre a külső fejlesztők számára elérhető, az új Apple TV októberben jön, 149 és 199 dolláros áron.

A szélessávú internettel felszerelt amerikai háztartások 20 százalékában legalább egy streaming médialejátszó van, és az Apple már rég kiszemelte magának ezt a piacot. A streaming médiadobozok területén a Roku a piacvezető, az Egyesült Államokban 2014-ben eladott készülékek 34 százalékával, majd a Google-hoz tartozó Chromescast és az Amazon Fire TV-je következik. Az Apple TV doboza a negyedik.


A fő attrakció természetesen az okostelefonok bemutatása volt, ezt az utóbbi időben tapasztalt gyors növekedési mutatókkal vezették be. Ahogy az várható volt, idén az iPhone 6s és 6s Plus jelenik meg, immár 3D Touch technológiával, amely az érintés erősségétől függően értelmezi azt - a kapcsolati listában például finom érintésre a személy előzetes adatait láthatjuk, erősebb nyomásra viszont a teljes adatlap töltődik be, a kamera esetében gyorsabban érhetjük el a különböző opciókat, a multitaszk pedig a kijelző bal szélét erősebben megérintve varázsolható elő.


Az új A9 chip itt is megtalálható, ez a már említett gyorsulást hozná magával, mégpedig az M9 koprocesszorral kiegészülve, amely a mozgásérzékelésért felelős. A 12 megapixeles iSight kamera szintén bemutatkozott, itt a 4K-videók rögzítését is megemlítették, míg a Live Photos révén erősebb érintésre (force touch) egy rövid klip lejátszása is lehetséges (akár a Facebookon belül is) - az előlapon egy 5 megapixeles kamera kapott helyet.


A telefon ezen kívül alumínium külsőt, valamint LTE Advanced és WiFi elérést kínál, ára előfizetéssel 199 dollár lesz - az iPhone 6s Plus 299 dollártól indul. Európában mindez a tároló méretétől függően 699 és 899 eurós árat jelent (természetesen hűség nélkül, míg a 6s Plus esetében ez 799 és 999 euró között lesz. Az USA-ban az iPhone Upgrade program is elérhető lesz, ezen belül évente szerezhetünk be egy-egy újabb példányt.

A két okostelefon megjelenése szeptember 25-én esedékes, az iOS 9 azonban már szeptember 16-tól elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #18
    Szájbarágó: te egy műanyag botról beszélsz, amivel egy ponton böködted a huppogó gagyi kijelzőt és hasonlítod össze a mai, teljesen más célú és tudású eszközzel úgy, hogy egyenlőségjelet teszel közéjük. Pont mint a leírt hasonlatomban.
  • aru #17
    Nézz csak utána, hogy miket gyártott a Mio és a HTC 2007-ben és előtte. Okosmobilokat wifivel, kékfogal, érintő kijelzőval, GPSel... Nekem egy 2007 márciusban vásárolt Fujitsu Pocket Looxom van és azóta is használom (GPS, WiFi, Bluetooth, Ir).
    Eléggé tudatlan vagy!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.09.18. 03:38:15
  • bakkerman #16
    az angol nyelvteruletu orszagokban vajon mit fognak kezdeni az irodaszer boltokban? Egy random polcra kivan irva h " pencil"...ezt az almacska vajon hagyni fogja,vagy teljesen levedeti ezt a """""forradalmian uj"""" jelzot? Elegge rontana a ceg hirneven ha holmi grafit ceruza alatt ott viritana a pencil felirat,ami az almacskanal egy fantasztikusan uj """" forradalmi """" cucc.
  • VolJin #15
    Zavar az erőtérben....

    "ára előfizetéssel 199 dollár lesz - az iPhone 6s Plus 299 dollártól indul. Európában mindez a tároló méretétől függően 699 és 899 eurós árat jelent (természetesen hűség nélkül, míg a 6s Plus esetében ez 799 és 999 euró között lesz."

    Ez így az alma a körtével.
  • Tetsuo #14
    ?
  • M2 #13
    Vagy lehetünk agyhalott idióták és gondolkodás hiányában csak applefanozgathatunk. :-)
  • Tetsuo #12
    Végül is, nézhetjük Applefanként is a dolgokat. :-D
  • M2 #11
    Jól látható, hogy szerencsénkre az Apple nem kövesedett be és nem lett emlék gránittömbje egy embernek. Óriási hiba lenne tőlük ha mindenbe úgy kezdenének bele, hogy "mit akarna Steve?"
  • FoodLFG #10
    ez senkit nem érdekel főleg a birkákat nem.

    lényeg:

    10:53
    Utoljára szerkesztette: FoodLFG, 2015.09.10. 20:02:58
  • Tetsuo #9