Berta Sándor

2016-tól jöhet az eSIM

Az új szabvány bevezetése lendületet adhat a gépek hálózatba kötésének és a dolgok internetének.

A jövőben egyre több eszköznek lesz internethozzáférése és 2020-tól minden személynek akár tíz ilyen készülék (okostelefon, laptop, autó, fitneszkarkötő, okosóra stb.) is a tulajdonában lehet. Éppen ezért lesz fontos ezeknek a megoldásoknak az egyszerű aktiválása és kezelése, erre pedig az eSIM alkalmas lehet. Az eSIM sikeréhez kulcsfontosságú egy globális nyitott szabvány megteremtése. Az ágazatnak egy közös, együttműködésre képes megoldásra van szüksége. A hálózatüzemeltetők, a készülék- és a SIM-kártya gyártók közösen dolgoznak a szabványon, amelyet 2016-ban vezethetnek be.

Az első megoldások alighanem a táblagépekhez érkezhetnek, de a viselhető termékekben is megjelenhetnek. Az ok egyszerű: különösen az utóbbi eszközökben nehezen lehetne elhelyezni a hagyományos SIM-kártyákat és biztosítani azok cseréjét. A kezdetekkor valószínűleg hibrid megoldásokat fognak alkalmazni, de 10 év múlva már nem lesznek plasztik SIM-kártyák. Az Apple és a Samsung is mielőbbi megvalósítást sürget, mert így függetleníthetnék magukat a mobilszolgáltatóktól. A módosítás előnyös lenne az utóbbiak és az előfizetők számára is, ugyanis - például szolgáltatóváltáskor - nem lenne szükség a SIM-kártyák cseréjére.

A hálózatüzemeltetők többsége támogatja az új szabvány bevezetését. A Deutsche Telekom szerint az eSIM 2016-ban jelenik majd meg a piacon új szabványként és 2017-től kezd el komolyan terjedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Igazabol mar most is folosleges, mivel eleg lenne a keszulekazonosito az elofizetes azonositasahoz, azaz az imei szam alapjan lehetne tudni, hogy az adott keszulek jarhat-e azon a halozaton. Ezt ki lehet egesziteni egy jelszoval (pin kod, akarmi), ami biztositana, hogy ne lehessen az azonosito kodot olyan konnyen lemasolni.