Berta Sándor

Beépített SIM-kártya - egyelőre visszakozott az Apple

A Steve Jobs vezette cég a nagy mobilszolgáltatók felháborodását látva jobbnak látta, ha egy kis időre jegeli a korábbi elképzelését, de koránt sem mond le róla.

A vita azután robbant ki, hogy a GSM Szövetség bejelentette: a megváltozott körülmények, valamint az újabb készüléktípusok belépése miatt szükség van a jelenlegi SIM-kártyák egy új változatának kidolgozására és a szervezet már létre is hozta munkacsoportját. A megoldás neve beépített SIM-kártya lett. Az Apple persze kapott az alkalmon és közölte: beépített SIM-kártyákkal látja el az iPhone és az iPad készülékeit. A nagy európai mobilszolgáltatók egy része ezután jelezte, hogy megtorlásul megszüntethetik az iPhone-támogatásukat.

A tengerentúli vállalat ezután néhány napig mérlegelte a lehetőségeket, majd a Financial Times értesülései szerint inkább mégsem kockáztatta meg a nyílt konfrontációt a mobilszolgáltatókkal. A döntés értelmében az Apple a jövőre érkező következő generációs iPhone-modelleket nem látja el integrált SIM-kártyával. Mindez azt jelenti, hogy egyelőre elmarad a konfliktus. A mobil cégek - érthetően - nem szerették volna, hogy a társaság saját SIM-kártyáit mellékelje a készülékekhez, hiszen így nagyon sok ügyféltől és - persze nem mellékesen - rengeteg bevételtől estek volna el.

Az ágazat szakemberei ugyanakkor kétségbe vonják, hogy az amerikai cég valóban végérvényesen feladta a beépített SIM-kártya használatára vonatkozó terveit. Ráadásul a beépített SIM-kártya még nem egy kész szabvány, a munkacsoport csak jövő januárra készíti el az előzetes piaci elemzését és az első kompatibilis, távolból aktiválható készülékek csupán 2012-ben jelenhetnek meg. Vagyis Steve Jobs és kollégái nyugodtan gondolhatják azt, hogy jobb most visszakozniuk, hiszen az idő nekik dolgozik.

Az Apple nem először próbálja meg befolyásolni a mobilpiacot: már 2007-ben, az iPhone piacra dobásakor is bevetett néhány érdekes módszert. A szolgáltatókat keményen megversenyeztették, és exkluzív jogokat biztosítottak nekik annak fejében, ha bevételeik egy részét visszaosztják nekik. Az üzleti modell hatalmas hasznot hozott a cégnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #8
    Nekem is ez az álláspontom. De a szolgáltatóknak nem ez az érdeke, éppen ezért dolgoznak az integrált simen gsm szövetségnek nevezett szervezetbe tömörülve.
  • Madve #7
    Amúgy jól vagy? Gyógyszereid szeded rendesen, vagy már megint szétgurultak?
    A pénz meg hogy jön ide? "Ingyen" hozzámvágnák a jelenlegi szerződésemmel, 18 havi hségujítással...
    Amúgy asszem most nem a telefont szidtam, oppá te sztív dzsobsz fan lennél?!
    Amúgy a kukikat nem én írtam, hanem arra válaszoltam a "gyermekded lélek"-el amit a gyalog galoppból idéztem, mivel vmiért a hsz stílusa olyan mint abban a filmben a franciáké.
    Egyéb kifogás, vagy idézet esetleg?
  • eNMi #6
    lókukit!? "szopogassad fas*kalap" idézet a ford fairlane c. filmből!!! ha nem lesz, akkor nem lesz. most azon kivül, h nincs benne kivetitő és nem láthatod amint meggyőz a spanyolviaszról, még mit hiányolsz? az biztos, h nem az a bajod vele, h nincs rá pénzed, ha akarnál annyit vennél, h el sem férne, de nem akarsz. ha a 1011-es nokiám már mindent tudott volna, amire használni akarnám, akkor sosem vettem volna egyebet, szebbet, jobbat, több mindent tudót, stb.
  • RoyalPredator #5
    Én ezt az egészet nem értem...

    Szerintem pedig személyes független SIMkártyák kellenének, egy új generációs.
    Ahol a kártyádat ott szerződteted, ahol akarod. A kártyád állandó, a szolgáltató viszont nem. Akár évente válthatsz a jobbra, úgy, hogy ez neked nem jár bonyodalommal, és kevesebb dologgal kell foglalkoznia pl a "kuki" T-comnak.
    Pl nem kell telefonokat feltörögetni, meg kártyafüggetlenítgetni garanciavesztéssel, és szórakozni a memória másolásával, hogy ne vesszen el a listád...

    De persze az észszerűség és egyszerűség előtt áll a pocsékolás és a profit, mert az jövedelmezőbb... Olcsóbb lámpát venni körtével, mint magában villanykörtét...
  • Madve #4
    Na most akkor mit is akartak belerakni, ha addigra még kész sem lesz?
    Jobs holovetítő kellene bele, azt nézhetnéd ahogy a mini dzsobsz beszél az innovácijóról: oszt rakunk bele spanyolviaszkot, merhá újra fetalátuk, a mienké jobb mint másé, nem kell ellenőrizni, elég ha ehiszed...
  • Madve #3
    ''kukik''

    :D Gyermekded lélek :)
  • Glutamin #2
    Azt el kell ismerni, hogy Munkák István az innovatív készülékek mellet, igazán ötletes pénzügyi konstrukciókat is bevezetett. Érdemes lenne másoknak is tanulniuk tőlük ezen a fronton.

    Aztán hülyére büntetni őket, mint az Intelt az AMD elleni mutatványai miatt
  • farxis #1
    kurva szemetek!!!! steve jobs joban tugya őő okos!!!!! Az isten!!! Apple kiráj%!!!!!4444444
    kukik