Napi Online

Nekimentek az Apple-nek a nagy mobilszolgáltatók

Európa néhány vezető mobilszolgáltatója megtorló intézkedésekkel fenyegette meg az Apple-t, ha az iPhone-okat ellátja új technológiai fejlesztésével - írja a Financial Times.

A tekintélyes gazdasági napilap szerint a mobilszolgáltatók egymás között nem hivatalosan kijelentették, hogy megszüntethetik az iPhone-támogatásukat, ha az Apple a népszerű okostelefonját beépített SIM-kártyával látja el. A szolgáltatók azzal vádolják Steve Jobs cégét, hogy megpróbálja befolyása alá vonni a mobilcégek ügyfélkapcsolatait is az új SIM-kártyás technológiával. A megoldág ugyanis lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az iPhone megvásárlásával az Apple weboldalán keresztül az általuk kiválasztott szolgáltatásra fizessenek elő, és azonnal használhassák a megvásárolt telefont.

Ami viszont még ennél is nagyobb övön aluli ütésnek bizonyulhat az FT szerint a telekomcégek számára, hogy ezzel az ügyfelek sokkal könnyebben válthatnak szolgáltatót, illetve ezáltal a rövidebb kontraktusokat is sokkal inkább előnyben részesíthetik. Ez pedig azt is megalapozhatja, hogy az Apple a későbbiekben a szolgáltatást saját maga értékesíthesse újra - bár erre vonatkozó terveket még nem kommunikált a cég.

Az Apple SIM-kártyás érdekeltsége miatt aggódó cégek között olyanokat lehet találni, mint a Vodafone, a France Telekom, vagy a spanyol Telefónica, ám ezek a vállalatok nem kommentálták az értesülést. Ettől függetlenül azonban az egyik európai telekomcég felsővezetője úgy vélekedett, hogy az Apple a SIM-kártyás technológiájával a szolgáltatókkal szemben egy "háborút" kockáztat, amely azt eredményezheti, hogy a mobilcégek megszüntetik az iPhone-támogatásukat.

Az iPhone ára 600 dollár körül van, de a szolgáltatók ennél jóval kevesebbért értékesítik és néha még bizonyos szerződési feltételek - gyakran kétéves hűségnyilatkozatok - elfogadása esetén ingyen is odaadják az ügyfeleknek. Ezen a szolgáltatók támogatása pedig nagyban hozzájárult az iPhone értékesítésének maximalizálásához - teszi hozzá a gazdasági napilap. (Ez azonban vélhetően nem jelenti azt, hogy a szolgáltatók nagy áldozatokat vállalnának az ügyfeleikért, hiszen a telefon árát valószínűleg bőven visszakapják a szolgáltatók az ajánlott csomagjaikba épített tarifákon vagy egyéb kidolgozott árképzési stratégiájukon keresztül - a szerk.)

A szolgáltatók vélhetően azért "rettegnek" ettől a technológiától, mert egy ilyen húzás hatalmas lendületet adhatna és ezzel megteremthetné az alapját az úgynevezett univerzális kártyák használatának - igaz, egy a szolgáltatók képviselőiből álló kereskedelmi testület állítólag már az erre vonatkozó szabványok felállításának lehetőségét vizsgálja - jegyzi meg az FT. Amennyiben viszont a szolgáltatók valóban beváltanák fenyegetéseiket és felhagynának az iPhone támogatásával, az a népszerű okostelefon eladásaiban akár 12 százalékos visszaesést is eredményezhetne globálisan - mondta Robin Bienenstock, a Bernstein elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #84
    Állítólag symbianra is egyszerű lett, hogy mennyire azt majd eldönti az, aki foglalkozik vele...
  • visnait #83
    Joooj hát érdekes, hogy vannak emberek akik próbálják kioktatni a másikat erről a lehetőségről, ami még nem működik, soha senki nemlátta és csak annnzit tud róla amit össszeolvasgatott hasonlóan informált emberektől.

    P.S.: Samsung Galaxy S -em van, de az IPhone is nagyon tetszik, de engem a Google azzal "vett meg", hogy mint soffware fejlesztő utánnajártam milyen lehetőségeket kínál a 2 rendszer. Ha a gyári SDK -kat nézzük, akkor nincs érdemleges különbség. Webhez megvan mindkét JqTouch, szóval az is baba. De ekkor jött a Google a AppInventorral és itt eldőlt a játszma. Elérték azt, hogy még a kishugom is össze tud dobni bármilyen aplikációt, ha szüksége van rá. Ez azt jelenti, hogy ha nekem nemteszik az android hiváslitája, akkor csinálok sajátot. Ha nemjól tudom, akkor szóljatok rám, de iOS re nemtaláltam ilyen Drag&Drop megoldást. Bár még mindíg egyszerűbb, mint Symbiant-ra fejleszteni!
  • Madve #82
    Szerintem a beépített sim a szolgáltatók javát szolgálja elsősorban, a plusz funkciók amit vele kapsz az meg csak a díszcsomagolás, vagy a mézesmadzag, ha úgy jobban tetszik, amit bekajálsz, és boldog leszel, azzal meg nem is foglalkozol, hogy a sim miért van beépítve, vagy ha mégis, akkor gondolkodás nélkül kiegyezel azzal a gondolattal, hogy ez az újdonságok feltétele, pedig nem. Max akkor esik le a tantusz, amikor szembesülsz a szolgáltatók által rádszabott plusz költségekkel, és kötelezettségekkel, és az egyéb hátrányaival amit ez a sim magával hoz, vagy még akkor sem. Úgy adagolják ezt is be, mint a legtöbb dolgot manapság, ez nem más mint a keserű gyógyszeren a cukor borítás, hogy könnyebb legyen bevenni.

    Én személy szerint maradok a kivehető simnél addig, amíg csak lehet, és inkább cserélgetem ha arról van szó, inkább megleszek a cukormáz nélkül.
  • Madve #81
    "Ezt hogyan valositanad meg egy mai, hagyomanyos telefonnal?"

    Most, hogy másodszor is átolvastam:
    Amennyiben a telefon egyszerre csak egy hálózatra csatlakozik (a te hsz-edben ilyen példákat említesz) a jelenlegi simkártya több azonosítóval ellátása után, és a telefon szoftverének átdolgozása után, hogy az új sim azonosítókat felismerje és kezelje az általad leírt módon (amit akár egy szoftverfrissítéssel is telepíthetnél az átdolgozott sim beszerzése után) elméletben semmi akadálya a jelenlegi telefonokon a jelenlegi technológiával. Esetleg némi lassulást tapasztalnál cserébe, tehát lehet, hogy lenne egy bizonyos minimális hardverkövetelménye a dolognak.

    Amennyiben egyszerre több hálózatra kellene kapcsolódni a telefonnak, abban nem vagyok biztos, hogy megoldható, mint már mondtam, lehet, hogy másabb antenna, esetleg más egyéb is kell hozzá.

    "Az osszeeskuves-elmeletet meg kertem, hogy hagyjuk ki belole, mivel ismetcsak, szerintem, a kutya nem akar teged vagy engem megfigyelni, kovetni, lehallgatni, stb..."

    Itt nem is rólad, vagy rólam van szó feltétlenül, engem személy szerint az sem izgatna, ha biztosan tudnám, hogy megfigyelnek, legyen inkább az ő bajuk, hogy pont velem teszik. Én arról beszéltem, hogy nagyban megkönnyíti annak lehetőségét. Nincs ebben semmi összeesküvés elmélet, manapság már lassan természetes, hogy olyan technológiákat fejlesztenek, és terjesztenek, amik kifejezetten a megfigyelést segítik, az már teljesen mindegy, hogy ezt álcázzák, vagy sem. Én csak próbáltam rávilágítani, mint lehetséges hátrányra, hogy ez egy kiváló lehetőség a telefontulajdonosok elég nagy százalékának pontos beazonosítására. Jelenleg talán az egyik legpontosabb, és legegyszerűbb mód amit el tudok képzelni.
  • Madve #80
    Egyébként meg ezért is nem akartam elhinni sem, hogy a sim csak szoftveres legyen, mert amilyen könnyedséggel te kezelnéd a simedet csak szoftveresen, pont olyan könnyű lenne bárkinek lenyúlni, és használni azt. Ha nem is kártevőkkel, vírusokkal, és egyebekkel (pedig lehetséges, mivel mint tudjuk a telefonunk az egyik legvédtelenebb eszköz, ami netre csatlakozik), hanem bárki tudna egy másolatot készíteni akinek a kezébe kerülne akár egy percre is a telefonod. Semmibe sem kerülne átmásolni az összes sim adatot akár egy pendrivera, memkártyára, elemailozni, vagy sms-ben bluetoothon, vagy akármin elküldeni, ez már a tolvaj kreativításán múlik, hogy hogyan.

    "Amúgy még a szolgáltatód is kötelezhet téged, hogy használd mindenáron a tőlük vásárolt telefont a szerződésed lejártáig, ehhez csak annyit kell tennie, hogy beszúrja egy plusz sorba az ászf apróbets részébe. Ha ezt esetleg mégsem tenné, akkor is kereshetnek rajtad annyival is, hogy díjkötelessé teszik a simed átregisztrálását az egyik készülékről a másikra. Ennek a díját még aszerint is szabhatják, hogy milyen típusú szerződésed van velük, és hogy hségidőn belül vagy, vagy azon túl. "

    Ennek semmi köze a SIM milyenségéhez, ezeket most is ugyanúgy megcsinálhatják ha akarják.

    Nem hiszem, hogy tudnak az ellen bármit is tenni, hogy átrakjam a sim kártyám egy másik telefonba, tehát szerintem nem.

    "Esetleg még a szolgáltatók és kényszeríthetőek lennének bizonyos telefontulajdonosok összes telefonos tevékenységük rögzítésére, "

    Jelzem ez most is így van. Folyamatosan rögzítenek minden beszélgetést amit telefonon folytatsz, és azt nem tudom mennyi időre visszamenőleg meg is őrzik.

    Én úgy tudtam, hogy csak a hívásinformációkat őrzik meg (hívott szám, hívás hossza stb. esetleg a legutolsó x számú sms, azt viszont teljesen), de ha ez így van, akkor legyenek boldogok az én beszélgetéseimmel, őrizzék nyugodtan egy ötven évig, még akkor sem lesz számukra semmi értéke.
    De azt vedd figyelembe hogy jelenleg ők sem tudják minden esetben, hogy ki áll a telefonszám (sim azonosító) mögött, ha nem adott meg semmi adatot a vásárlásnál, és csak készpénzzel vásárol feltöltést. A beépített sim többek között ezt is megváltoztatja, gyakorlatilag kb. 90%-a a felhasználóknak azonosítva lesz, a maradék 10% meg hamis adatokkal vásárolt. Persze ez kicsit eltúlzott arány, mert még mindig ott vannak azok az esetek, amikor apuci vesz a gyereknek, asszonynak, stb telefont, és a jövőben is a saját számlájól tölti, vagy amikor a cégtulaj egész családja céges telefonokkal van felszerelve, meg a hasonló esetek, de ezek viszonylag könnyen kiszűrhetőek, ha egy vagy több bizonyos személyt akarnak lehallgatni célzottan.
  • Madve #79
    nem csak egy hanem több *jav.
  • Madve #78
    Mint már elmondtam, sehol sem látok még célzást sem arra, hogy csak szoftveres lenne a sim adatok tárolása, tehát te magad nem tudod sem törölni, sem átmásolni. Guglin keresgélve olvastam más cikkeket is erről, és ott is azt írják, hogy marad a fizikális csip, csak integrálják. Ezek után szerintem arról van szó, hogy kapsz egy simet beépítve, amibe nem csak egynél több azonosító van beégetve (akár több száz) és ezeket regisztrálod a különböző előfizetéseidhez. Erre már csak a készülékeket kell szoftveresen felkészíteni, és talán az antennájuk igényel némi átalakítást, nameg nem árt egy komolyabb akku sem. De ehhez nem kötelező a chipet beépíteni...
  • Tikal #77
    Egyébként idehaza a legundoritobb az hogy még egy nyamvadt sim kártya vásárláshoz is elkérik anyám nevét meg alakcmíem.. hát a k. anyjukat már.. ez ellen Jóri miért nem lázad??
  • Tikal #76
    Beépített SIM kártya kell a GSM szövetség szerint

    "A munkacsoportban olyan nagy cégek vesznek részt, mint az AT&T, a China Mobile, a Deutsche Telekom, a France Telecom Orange, vagy akár a Telecom Italia, a Telefónica, a Verizon Wireless, illetve a Vodafone."

    Ez most nem ugyanaz amiről itt szó van?

    VESSZEN AZ APPLE!
  • narumon #75
    Egyébként meg beépített sim esetén oldd meg az alábbi szituácókat, ahogy azt manapság meg tudod oldani:
    "1. Add el a telefonod ebayen/vaterán vagy bárhol, ahol nem találkozol fizikálisan a vásárlóval."

    Fogod, kitörlöd belőle a Sim-re vonatkozó adatodat és átrakod az új telefonodra.

    "2. Add el a telefonodat este 8 után akár az isten hátamögött is, ha nincs sem térerőd, sem internetkapcsolatod."

    Ez csak akkor menne ha előtt már kihúztad belőle a SIm adataidat.

    "3. Mit tennél abban az esetben, ha bedöglött a telefonod, és ideiglenesen egy régebbi, vagy kölcsöntelefont szeretnél használni?"

    Átmásolod a SIm adataidat. Ha olyan régi amiben még valódi SIM kártya van akkor az már akár ma sem életszerű mert pl az én telefonomban micro sim van át sem tudom rakni max átalakítóval amim nincs tehát előtte ugyanúgy vennem kéne...

    "4. Haveroddal vagy valahol. A te telefonod lemerült/bedöglött, de neked le kell bonyolítanod egy nagyon fontos és halaszthatatlan telefonhívást, de a telefonszám a simkártyádon van/a haverodnak le vannak tiltva a kimenő hívásai mert elfelejtette feltölteni a kártyáját, vagy időben befizetni a telefonszámláját."

    Innentől azért már kezdünk nagyon elrugaszkodni a valóságtól. Könnyen ki lehet találni ilyeneket, de ha nagyon erőlteted magad akkor két pillanat alatt kitalálsz egy olyan szituációt ami meg a kivehető simnél nem működik.

    Mondjuk egy hasonlóan blődit. Kint vagy Malájziába és mivel maradnod kell még úgy döntöttél hogy veszel valami helyi feltöltő kártyát. Fogalmad sincs ki a helyi szolgáltató, hogy árulják, merre indulj. Helyette a hotelben felmész a netre és megnézed majd ráklikkel hogy ilyet meg ilyet szeretnél venni, megkér a notebook hogy dugd rá a telefonodat, és fizesd ki, majd 10mp múlva szól, hogy aktiválódott a telefonodot a helyi előfizetés. Kellemes használatot. Ez is egy példa a tieidnél semmivel sem hülyébb (sőt még életszerűbb is)

    "Amúgy még a szolgáltatód is kötelezhet téged, hogy használd mindenáron a tőlük vásárolt telefont a szerződésed lejártáig, ehhez csak annyit kell tennie, hogy beszúrja egy plusz sorba az ászf apróbets részébe. Ha ezt esetleg mégsem tenné, akkor is kereshetnek rajtad annyival is, hogy díjkötelessé teszik a simed átregisztrálását az egyik készülékről a másikra. Ennek a díját még aszerint is szabhatják, hogy milyen típusú szerződésed van velük, és hogy hségidőn belül vagy, vagy azon túl. "

    Ennek semmi köze a SIM milyenségéhez, ezeket most is ugyanúgy megcsinálhatják ha akarják.

    "Szóval az én meglátásom szerint az átlagfelhasználó számára nem jó ötlet a simkártya integrálása, és mégegyszer kijelentem, hogy attól, hogy a kártya kivehető marad, még az összes vele kapcsolatos fejlesztés ugyanúgy kivitelezhető!"

    Végül is igen, de ha úgy használod hogy soha nem veszed ki akkor minek kell kivehető? Minek drágítjuk a dolgot? Szerintem az apple ötlete nagyon jó, és azért kelt ki a legtöbb szolgáltató mert már érezték hogy ez nekik nem jó csak az ügyfélnek. Lásd még Google TV.