Gyurkity Péter

Ujjlenyomat kell a SIM-kártyához Pakisztánban

A hatóságok a biztonság növelése érdekében hozakodtak elő a szigorú szabályozással.

A pakisztáni kormány számára évek óta komoly gondot jelentenek a térségben tevékenykedő iszlám fundamentalisták, a különböző terrorista csoportok. Az általuk jelentett veszély mérséklése érdekében most a mobiltelefonokhoz használt SIM-kártyáknál is fokoznák a biztonságot, mégpedig a felhasználók ujjlenyomatának bekérésével, hogy igazolják kilétüket.

Az intézkedés hatására az elmúlt 6 hét során összesen mintegy 53 millió SIM-kártyát ellenőriztek, ezzel 38 millió állampolgár folytathatja tovább megszokott csevegéseit. Csaknem ennyi példánynak kell azonban még átesnie az ellenőrzésen az április 15-i határidő előtt, az országban ugyanis összesen 103 millió kártya van forgalomban, ami nagyjából megfelel a felnőtt lakosság létszámának. Természetesen sokan elégedetlenek, arra hivatkoznak, hogy nincs idejük órákat várakozni a sorra kerülésre, míg a szolgáltatók a járulékos költségek miatt panaszkodnak, hiszen az ő kötelezettségük a sokszor távoli területeken élő ügyfelek megfelelő értesítése és tájékoztatása.

Pakisztánban egyébként még 1991-ben indult útjára az első mobilszolgáltató cég, az igazi áttörés azonban csak az ezredfordulót követően következett be – némileg hasonlóan a kelet-európai országokhoz. A penetráció jelenleg 73 százalékon áll, ami hasonló a szomszédos India adatához, de a mobiltelefonok még azon távoli régiókban is a mindennapok részének számítanak, ahol egyébként a megfelelő áramellátás sem mindig áll rendelkezésre.

A hatóságok azt remélik, hogy a szigorú ellenőrzéssel némileg visszaszorítják majd a terroristákat, hiszen jóval bonyolultabb lesz számukra a kommunikáció, illetve a különböző robbanóeszközök mobiltelefonnal történő aktiválása. Ezt a reményt némileg beárnyékolja, hogy semmi nem akadályozza a külföldi eredetű SIM-kártyák használatát, nem beszélve az országban menekültként tengődő több millió afgánról, akiknek viszont (mivel nem állampolgárok) az ujjlenyomat helyett bírósági úton kell igazolniuk kilétüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!