Gyurkity Péter

Eltűnhet a SIM-kártya, jön az eSIM

Az Apple és a Samsung erőlteti a dolgot a mobilszolgáltatóknál. Az okostelefonok egyharmadán lesz dual-SIM.

A két cég az eSIM szabvány bevezetéséről folytat megbeszéléseket a GSM Szövetség (GSMA) képviselőivel - írja. Állítólag a tárgyalások már előrehaladott szakaszban vannak, azaz a GSMA hamarosan bejelentheti a megállapodást az okostelefon-gyártókkal. A dokumentum rögzíteni fogja a szabványosított elektronikus SIM-kártya gyártását. Az Apple és a Samsung azért akarja minél előbb megvalósítani készülékeiben az eSIM-kártyát, mert így függetleníthetnék magukat a mobilszolgáltatóktól. A módosítás előnyös lenne az utóbbiak és az előfizetők számára is, ugyanis - például szolgáltatóváltáskor - nem lenne szükség a SIM-kártyák cseréjére.

A GSMA közölte, hogy a hálózatüzemeltetők többsége - például a Deutsche Telekom, a Vodafone, az Orange, a Telefónica, a Hutchison Whampoa és az AT&T - támogatja az egyezség megkötését. Az eSIM leghamarabb 2016-ban jelenhet meg az eszközökben. A megoldást fixen beépítik a termékekbe, ezért a szolgáltatóváltást a beállítások menüben lehet majd végrehajtani. A változtatás előnyös lesz például a külföldi utaknál is, ráadásul így a Dual-SIM-es mobilok esetén az egyik eSIM-et lehet majd használni a telefonáláshoz, míg a másikat a mobilinternetezéshez. Az Apple egyébként ragaszkodna a saját univerzális SIM-megoldásához, így valószínű, hogy az a következő generációs iPhone készülékekben is meg fog jelenni.

Már létezik egy eSIM szabvány, amely a gépek, az autók és az eszközök kommunikációját támogatja. Ezt mind az Apple, mind a Samsung felkarolta. Anne Bouverot, a GSMA vezérigazgatója elmondta, hogy a cél egy olyan eSIM bevezetése, amely mind a gépek, mind a fogyasztók kommunikációját támogatja. Ez azt jelenti, hogy a két eSIM szabvány ötvözése lehet a következő lépés.

A dual-SIM egyébként is előre tör, a két legnagyobb piacon tapasztalható trendnek alapján 2016-ra már globális szinten a teljes leszállított mennyiség egyharmada büszkélkedhet ezzel a tulajdonsággal. A Strategy Analytics előrejelzésében olvashatunk arról, hogy a dual-SIM opció egyre fontosabb jellemzőnek számít az okostelefonok iránt érdeklődő felhasználók körében.


Az elemzőcég arra számít, hogy csak az idei évben mintegy 431 millió dual-SIM okostelefont szállítanak majd le világszerte a különböző gyártók, ez a mennyiség pedig jövőre már elérheti az 514 millió darabot, ami 19 százalékos növekedési rátát jelentene. Legalább ilyen fontos fejlemény, hogy amennyiben az előrejelzés valóra válik, ez utóbbi mennyiség már a teljes globális forgalom egyharmadát tenné ki, ami minden korábbinál jobban jelezné az opció jelentőségét. Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a szegmenst korábban uraló észak-amerikai régióban szinte alig kimutatható a dual-SIM készülékek jelenléte, ez azonban ma már sokkal kevésbé számít, mivel a két első helyen a feltörekvő ázsiai óriások tanyáznak.

Ennek megfelelően a növekedés jelentős, túlnyomó része a kínai és indiai felhasználók tömegeitől származik majd, akik egyre aktívabban érdeklődnek az opció iránt. Számukra elsősorban az olcsóbb hívások és az adatforgalom terén kínált kedvezmények számítanak, a legtöbbször erre vadásznak a két SIM-kártya egyidejű használatával, de egyre fontosabb szempont a jobb lefedettség, ami a két különböző szolgáltató hálózatára való támaszkodás eredménye. Nem véletlen, hogy több gyártó, így például a Samsung, a Lenovo, és a Micromax is a dual-SIM opciót kínáló androidos megoldásokra koncentrál, legalábbis ami a kínai és indiai piacot illeti.

Az Apple itt egyelőre kivételnek számít, ők még nem dobtak piacra ilyen okostelefonokat, de a szakemberek szerint nem kizárt, hogy ők is követik majd a trendet, hiszen az 500 millió potenciális vásárlót jelentő globális színtéren nehezen hagyható figyelmen kívül a felhasználói igények alakulása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aru #4
    Milyen fura, hogy még 2010-ben a beágyazott SIM mellett kampányoltak a GSMA-nál, persze abból sem lett semmi. :D
  • Totti5 #3
    Ahhoz hogy betégy a simkártyát a telóba nem kell levenni a hátlapot. Ez már nem az őskor.
  • Szefmester #2
    Ne aggódj emiatt.. úgy is megmagyarázzák hogy mekkora világszenzáció, és újítás, és ha eddig nem volt rá szükséged akkor majd mostantól lesz!
  • kamionosjoe #1
    Nem hiszem, hogy az Apple ilyen duál simes megoldáson gondolkodik. Az iphone hátlapja sem levehető.