Gyurkity Péter

Itt az első bionikus szemimplantátum 

A perifériás látás mellett immár a centrális látás is helyreállítható egy új implantátummal.

A Second Sight nevű amerikai cég hivatalos közleményben jelentette be, hogy saját implantátumuk a világon most először került beültetésre a centrális látás helyreállítása céljából, ez pedig sikerrel zárult. Az európai országokban már többször alkalmazták a korábban egyéb betegségek esetében már jóváhagyott rendszert, most azonban az úgynevezett időskori szemfenéki meszesedés alternatív kezelése terén is előrehaladást értek el.

Az Argus II Retinal Prosthesis System a cég korábbi bejelentése alapján már Ausztriában és Törökországban is bemutatkozott, a listát pedig nemrég egy spanyol kórház bővítette ki. Ezen három esetben azonban a retinitis pigmentosa (RP), vagyis az A-vitamin hiánya által okozott, a farkasvaksághoz hasonló tüneteket produkáló, a perifériás látás súlyos romlását, illetve akár csőlátást vagy vakságot okozó örökletes betegség kezelésére használták fel a fejlesztést, míg a most végrehajtott műtétben már a centrális látás makuladegeneráció miatti elvesztését igyekeztek orvosolni.


A tanulmányban résztvevő 80 éves férfi a centrális látás elvesztése miatt kénytelen volt felhagyni kedvenc hobbijával, mivel a kertészkedés során már a gyomok és a virágok megkülönböztetésére sem volt képes. A négy órán át tartó műtét során egy retinaimplantátumot ültettek be, amely a hozzá csatlakozó speciális szemüveg kamerájának képét veszi át, azt elektromos impulzusokká alakítja át, majd pedig az elektródák felé továbbítja azt. Az implantátumot az operáció után nagyjából két héttel kapcsolták be, az első jelentések szerint pedig a páciens látása jelentős mértékben javult, így akár vissza is térhet a kertészkedéshez, de a tévénézés élményét sem kell végleg feladnia.

A makuláris degeneráció implantátumokkal való kezelése révén világszerte mintegy 2 millió embernek nyújthatnak segítséget, míg az RP esetében ez a szám (a hivatalos becslések szerint) 375 ezer főre rúg. A cég már teszteli a következő megoldását, amely Orion I néven a vakság szinte minden formáját enyhíteni tudja, ennek emberi résztvevőkkel történő próbája azonban csak 2017 első negyedévében esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)