Hunter

Bioszintetikus szaruhártya segíthet a látás visszaállításában

Egy kanadai-svéd tanulmány bebizonyította, hogy bioszintetikus szaruhártyával regenerálható és kijavítható a szem sérült szövete, illetve javítható az emberek látása.

Az eddigi eredmények kezdeti klinikai teszteken alapulnak, amit 10 páciens bevonásával végeztek. "Azért fontos a tanulmány, mert ez az első, ami bizonyítja, hogy egy mesterségesen előállított szaruhártya képes beépülni az emberi szembe, elősegítve a regenerációját" - nyilatkozott a tanulmány szerzője, dr. May Griffith, az Ottawai Kórház Kutató Intézetének vezető tudósa. "További kutatómunkával ez a módszer emberek millióinak a látását állíthatja helyre, olyanoknak, akik jelenleg emberi szaruhártyára várnak beültetés céljából."

A szaruhártya egy vékony, átlátszó, kollagénekből és sejtekből felépülő réteg, ami egy ablakként működik a szemgolyón, egyben segíti a fókuszálást is. A szem fénytörésének kétharmadáért felel, sérülése komoly látáskárosodáshoz vezethet. A fény áteresztéséhez tökéletesen átlátszónak kell lennie, éppen ezért a szaruhártya homályosodása az egyik leggyakoribb oka a vakság kialakulásának.

Több, mint egy évtizeddel ezelőtt dr. Griffith és munkatársai belevágtak egy bioszintetikus szaruhártya kifejlesztésébe Ottawában, melyhez egy laboratóriumban előállított kollagént használtak, amit kontaktlencse alakúra formáztak. Hosszas laboratóriumi tesztelés után dr. Griffith felkérte a svédországi Linköping Egyetem szemsebészét, dr. Per Fagerholmot, hogy segédkezzen az első bioszintetikus szaruhártya implantáció megvalósításában.

Griffith professzorként maga is dolgozik a svéd egyetemen, mint az Integratív Regenerációs Gyógyászati Központ igazgatója, ezért nem voltak ismeretlenek számára az ottani szakemberek. Fagerholmmal 10 svéd beteg bevonásával elindították az első klinikai kísérletet. A páciensek előrehaladott keratokónusszal, vagyis egy olyan rendellenességgel küzdöttek, melyben a szaruhártya alakja megváltozik, egy bizonyos részén pedig kúp alakú kidomborodás jön létre, erősen rontva a látást. Minden beteg egyik szemén elvégezték a műtétet, eltávolítva a sérült szaruhártya szövetet, helyére a bioszintetikus szaruhártyát ültetve be, amit élesztőben növesztett emberi kollagénből állítottak elő.

A páciensek felépülését két éven át követték nyomon, ami alatt folyamatosan vizsgálták, hogyan nőnek össze a beteg saját szaruhártyasejtjei és idegei az implantátummal. Végül egy "regenerálódott" szaruhártyát kaptak, ami nagyon hasonlított a normális, egészséges szövetre. A páciensek nem tapasztaltak semmilyen problémát a mesterséges szaruhártya befogadását illetően, szervezetük nem vetette ki az új szövetet, és hosszan tartó immunreakció elfojtásra sem volt szükség, mint egyes transzplantációknál.

A bioszintetikus szaruhártya idővel érzékennyé vált a nyomásra és normális könnytermelést is produkált, biztosítva a szaruhártya oxigénnel való táplálását. A tízből hat betegnek javult az állapota. Egy kontaktlencse behelyezése után a látásuk megközelítette azt a szintet, amit a hagyományos emberi donortól vett szaruhártya transzplantációval el lehet érni. "Nagyon bizakodóak vagyunk az eredmények, valamint a bioszintetikus szaruhártyákban rejlő hatalmas lehetőségek fényében" - tette hozzá dr. Fagerholm. "A bioanyagok további javításával és módosításaival, valamint új tanulmányokkal szeretnénk kiterjeszteni a bioszintetikus szaruhártya alkalmazását a transzplantációt igénylő, látást veszélyeztető körülmények szélesebb körére."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EnxTheOne #25
    Az igaz, de ha jol tudom, akkor az öregedés megállitását, visszaforditása elég fontos a kutatásnak. :S :D
  • Kara kán #24
    Egyébként némi változást figyelek meg nálad, mintha most normálisabb lennél. Látod, mégiscsak használt valamit, hogy nekedmentem...
  • samebadi #23
    részemről ennyi. remélem sokan elolvassák akik eddig szóbaálltak veled.
  • Kara kán #22
    Neked nincs szükséged beültetésre, neked már szarhártyád van. :-d
  • Kara kán #21
    Csomolungma vagy Tátra - mindegy.
  • samebadi #20
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    egyébként nem szoktam gyűlölködni. amiket bemásoltam a saját szavai.
  • samebadi #19
    mellesleg (OFF)
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    a weblapod miért epikorusz domaintartalommal fut? alterego? szóval te vagy az drága barátom, aki privátban bevallotta, hogy meleg?.. most legyek meglepődve?
    "Feladó: Epikurosz
    Elküldve: 2007. 11. 20. 00:11
    Tárgy: szopj!
    Én bika vagyok, kislány.
    ____________________________________ "

    "
    Feladó: Epikurosz
    Elküldve: 2007. 11. 19. 01:06
    Tárgy: re: re: re: re: re: re: png
    Szerencséd, hogy messze vagyok tőled, te mocskos buzi, mert seggbe dugnálak az biztos.
    Nem szégyelled magad, te hazug disznó?

    Ahol én lakom, itt én vagyok az egyetlen magyar, te sertés. Majd akkor fogsz te velem találkozni, ha lesz pénzed repcsire.
    meg persze vízumra, de azt nem fog kapni, te szánalmas.
    :-))"

    amúgy nincs bajom a melegekkel, de aki tudja kerülje el ezt az elmebeteget. én szóltam.
  • samebadi #18
    ]

    2010. január 2-án balesetet szenvedett a Magas-Tátrában. Két társát biztosította, amikor egy hóerkély leszakadása miatt megcsúsztak. Telefonon értesítették a hegyimentőket, akik azonban a rossz időjárás miatt nem tudtak helikopterrel értük menni, ezért egy 45 fős gyalogos csapatot küldtek a mentésre. A balesetben mindhárom magyar hegymászó megsérült, az első hírek szerint még egyikük sem maradandóan. Erőss Zsolt mindkét lábát eltörte. Jobb lábát a nyílt, darabos törés várható szövődményei miatt és a korai rehabilitáció lehetősége érdekében – saját döntése alapján – január 10-én térdtől lefelé amputálták. Bal bokatörése várhatóan szövődménymentesen gyógyul. Kollár Lajos úgy nyilatkozott, hogy a műtét Erőss Zsolt további mászókarrierje érdekében is történt, és akár már 2010 őszén újabb nyolcezres csúcsán állhat.[1][2][3][4]

    faszságokat lehetőleg ne írjunk. megnézem mikor jutsz te el a magas tátrára, nerd, látens buzi.
  • Kara kán #17
    Ez nem így működik, hogy a bioszintetikus törvényszerűen jobb, mint a műanyag vagy más.
    Kapiskó?
    Tudom, hogy nem.
    Akkor elmagyarázom, mert most ebéd után olyan boldog és türelmes vagyok.

    Ez az erdélyi őrült, Erős Zsolt megmászta a Csomolungmát (ammeg mi?), és le is fagyott az egyik lába - amputálni kellett térdtől lefelé.
    No, tettek neki valami műanyagot vagy vasat a helyibe.
    Most elhaározta, hogy megint megmássza ugyanazt, fa/vas/stb. lábbal. Az embernek megszakadna a szíve miatta, ha nem tudná a huncutságot: vasláb nem fagy meg, így lényegében növelte az esélyeit.
    Bioszintetikus cucc valszeg ugyanúgy elfagyott volna, mint a natúr.
    No, érte már most?
    Még mindig nem?
    Ne őrjíts meg!
  • Andr0 #16
    a szervpótlás saját klónból kicsit meredek, mert hát azért a klónok is emberek..


    na de lényeg hogy bioszintetikus tehát egyértelmű hogy 100x jobb mint a műanyag és én amit a cikkből kivettem az az hogy van pár extra tulajdonsága is a műlencsékhez képest