Berta Sándor

Jön az újabb dotkomlufi?

A tengerentúlon felbukkantak a spekulációs lufi első jelei. A befektetők milliárd dollárokra értékelnek olyan cégeket, amelyek alig, vagy egyáltalán nem hoztak még bevételt, sőt, tervük sincs rá.

Andreas von Bechtolsheim, az Arista Networks társalapítója, fejlesztési vezetője és elnöke meglehetősen kritikusan nyilatkozott a Szilícium-völgyben jelenleg uralkodó befektetési légkörrel kapcsolatban. Az Arista Networks székhelye Santa Clarában van, a tőzsdén bejegyzett vállalat hálózati kapcsolók gyártásával foglalkozik.

"A hangulat némileg euforikus. Vannak elgondolkodtató dolgok, például ilyen azoknak a cégeknek a száma, amelyekről azt gondolják, hogy több mint egymilliárd dollárt érnek vagy amelyeket több milliárd dollárért vásároltak fel, annak ellenére, hogy sikerességük még a jövő zenéje" - jelentette ki a menedzser.

Andreas von Bechtolsheim hozzátette, hogy az idén minden korábbinál több kockázati tőkét fektetnek be a különböző társaságokba. A részben erősen túlzó értékbecslések miatt egyre több befektetési alap tud igazán jó üzletet kötni. Becslések alapján az összes beruházás 80 százalékát a 20 legismertebb befektetési cég bonyolítja le és ez különösen azért elgondolkodtató, mert az Amerikai Egyesült Államokban több mint 800 ilyen vállalkozás van. Az USA-ban minden esztendőben számos vállalatot finanszíroznak kockázati tőke bevonásával, ezek felét a Szilícium-völgyben. Azonban ezer cég közül végül csak tíz lesz sikeres.

Az elmúlt hónapokban számos olyan tranzakcióra, illetve értékbecslésre is sor került, ami túlzónak tűnt. Februárban a Facebook 19 milliárd dollárért vásárolta meg a WhatsApp kommunikációs alkalmazást és az azt fejlesztő céget. Augusztusban pedig kiderült, hogy 10 milliárd dollárt ér a Snapchat.
Az Arista Networks társalapítójának vagyonát 4,1 milliárd euróra becsülik és számos cégbe fektetett be. Az amerikai mellett az európai viszonyoktól sincs elragadtatva, leginkább a bürokráciával van baja. Volt olyan üzleti ügye, hogy minden egyes aláíráshoz a San Fransiscóban lévő német főkonzulátusra kellett utaznia. Szerinte ez az egyik oka annak, hogy az amerikai befektetők csak ritkán keresik meg az öreg kontinensről induló startupokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Az is gond, hogy nem fair a piac, vagyis piszkos játszmák vannak a háttérben.
    De maga a rendszer, a kapitalizmus is rossz, hiszen a monopóliumokat termeli ki, növeli a társadalmi ollót.
    A dollár kettős értéke, fedezetnélkülisége mit számít, ha zsarolással, korrupcióval érik el, hogy azzal kereskedjenek.
    Ha Putyinnak lenne igaza az Egyesült Államok geopolitikai támadásait illetően, mit számít, ha a média által milliárdok hiszik az ellenkezőjét.
    Mit számít, ha újságírók és volt ügynökök számolnak be a CIA irányításáról, ha az emberek többségét egyszerűen nem érdekli?
    Semmit. Az nyeri a (gazdasági) versenyt, aki befolyásolni tudja a tömegeket.
    Ez a gazdasági rendszer már rég nem a szabad piacról szól... valójában sosem arról szólt.
    A pénzügyi rendszer pedig 1971 augusztusában (a dollár aranyfedezetének elhagyásával) távolodott el véglegesen a valóságtól.

  • Sequoyah #3
    Ha ok allnak talpra leghamarabb, akkor megsem csak olyan lufi az a gazdasag:)

    2008ban pedig egyaltalan nem a gazdasaggal volt a baj, hanem a penzugyi rendszerrel. A penzugyi rendszer nagyon eltavolodott a valosagtol, es ahogy ez szokott tortenni, egy nagy osszeomlassal tert vissza a realitasokhoz.
  • pignoris #2
    Az egész amerikai gazdaság egy nagy lufi, ez már kiderült 2008-ban. És az a szép az egészben, hogy ha kipukkad, mindenki más jobban megszívja, ezek meg csak leporolják magukat és mennek tovább.
  • flashpointer2 #1
    Hát ha az ilyen felvásárlások nagyrésze nem a "nem hozhatjuk haza a profitot mert sok rá az adó inkább veszünk valamit" meg adóvisszatérítések és jóváírások miatt lenne lehet hogy reálisabban alakulnának az értékek.