Berta Sándor

Mégsem olyan jó üzlet az internet

Az internetes befektetők egy hónappal ezelőtt nagy reményekkel és optimistán várták a Facebook és a Zynga tőzsdei megjelenését, azóta viszont nagyot fordult velük a világ.

Meglehetősen gyászos hangulat uralkodott a London szívében található Westminster Central Hallban megrendezett Leweb konferencián. Az összegyűlt online befektetők és menedzserek a Facebook és a Zynga rosszul sikerült tőzsdei szereplése miatt búslakodtak. A megjelentek egyetértettek abban, hogy továbbra is óriási lehetőségek rejlenek az internetes ágazatban és elvileg bármi lehetséges a jövőben, azonban érezhető volt, hogy felütötte fejét a kétkedés. Jeff Clavier, a Softtech VC amerikai cég partnere a legszívesebben nem is nyilatkozott volna a tőzsdei esélyekről. "Az biztos, hogy a jövőben alacsonyabban fogják értékelni az IT-cégeket. Ez nem csak a nagy konszernekre lesz igaz, hanem a közepes társaságokra vagy a kezdő vállalkozásokra is. A Facebook tőzsdére lépése egy ébresztő volt és bebizonyította, hogy még a legnépszerűbb közösségi platform sem ér 100 milliárd dollárt. Ennek tükrében kell majd mindenkit leminősíteni."

"A Facebook még így is jó üzletet csinált, de a magánbefektetők befürödtek. Pedig nagyon jó időszak köszönthetett volna be: ha a részvények induló árát jól határozták volna meg akkor most az emberek az utcán táncolnának. Így viszont elmúlt a lelkesedés. A tőzsdére lépések korszaka egyelőre lezárult, szeptember végéig nem számíthatunk semmi érdekesre" - fejtette ki a szakember.

A közelmúltban a Facebook és a Zynga gyenge tőzsdei szereplése miatt több informatikai óriáscég gondolta meg magát, s döntött úgy, hogy mégsem megy a tőzsdére. Így tett a Kayak utazási kereső és a Vkontakte orosz közösségi oldal is, a King.com viszont jövőre próbálkozni akar. Riccardo Zacconi, a cég ügyvezetője nyilatkozata szerint úgy intézi a dolgokat, hogy 2013-ban akár tőzsdére is mehessenek, ez azonban már csak egy lehetőség és nem sürgető kényszer. "Örülök, hogy nem idén mentünk a tőzsdére, csak elvonta volna a figyelmünket" - tette hozzá az üzletember.

Roberto Bonanzinga, a Balderton befektetői csoport partnere viszont igyekezett előre tekinteni és már azzal foglalkozott, hogy az okostelefonos internetes piac még nincs felosztva, így számos lehetőséggel élhetnek a befektetők. A Facebookot ugyanakkor még nem temette, mondván így is sokmilliárd dollárt ér. Szerinte a jövőben előtérbe kerülhetnek a racionálisabb befektetések és az üzletemberek majd lassan lenyugszanak. A legjobb üzleteket amúgy is akkor lehet kötni, amikor nincs ekkora felhajtás és senki sem figyel oda.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)