Berta Sándor

A Citigroup a Facebook-fiaskó miatt kártérítést kér a Nasdaqtól

A Facebook részvények bevezetése utáni káosz alighanem sokáig emlékezetes lesz a National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) számára, már csak azért is, mert több óriáscég is jelentős kártérítést követel.

A legújabb információk tükrében úgy tűnik, hogy tovább gyűrűzik a Nasdaq május 18-i összeomlása kapcsán kipattant botrány. Egyelőre nem lehet tudni, hogy miként zárul majd le az ügy. Mint ismeretes, a Facebook részvények kereskedését már a kibocsátás első napján több probléma is hátráltatta, majd összeomlott a Nasdaq honlapja. A tőzsde később jelezte, hogy kártalanítják a pórul járt befektetőket, akiknek a veszteségeit mintegy 100 millió dollárra becsülték, ebből a Nasdaq 13,7 milliót már elismert. A UBS svájci bank már június közepén jelezte, hogy 350 millió dolláros kárt szenvedett el.

Most kiderült, hogy a UBS kára valójában 365 millió dollár, és a cég ezért arra szólította fel a felügyeletet, hogy ne hagyjon jóvá olyan tervet, ami felülről korlátos kártérítést tartalmaz. A kártérítést követelő cégek között van a Citigroup is, amely a veszteségét 20 millió dollárra becsülte. Mindkét vállalat képviselői jelezték, hogy túlzottan alacsonynak tartják a Nasdaq üzemeltetője, a Nasdaq OMX által felajánlott 62 millió dolláros összeget. A Citigroup vezetői már közölték, hogy mindenképpen bíróság elé viszik az ügyet, de a Nasdaq javaslata szerint a terv elfogadása esetén a bankoknak le kéne mondaniuk minden egyéb kártérítési követelésről. A UBS még nem döntött, míg a Citadel és a Knight Capital elfogadta a Nasdaq OMX ajánlatát.

"Teljesen elfogadhatatlan az a javaslat, hogy alig 62 millió dollárt fizetnek ki az összes pórul járt befektetőnek. A javaslat egyszerűen tisztességtelen" - írta a UBS képviselője az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) címzett levelében. (Már ez is a felülvizsgált verzió, első körben ugyanis 40 millió dollár készpénzt, valamint a kereskedési díjakban érvényesíthető kedvezményeket javasoltak.) A Citigroup pedig azzal vádolta meg a tőzsdét, hogy a Facebook részvénykibocsátása kapcsán gondatlanul járt el.

Iparági becslések szerint mintegy 500 millió dollár kára származott a részt vevő cégeknek abból, hogy akadozott az ajánlatok bevitele, módosítása vagy törlése a Facebook első kereskedési napján, és az ügyletekről gyakran visszaigazolás sem jött. A kisebb iparági szereplők több esetben csoportosan írtak a felügyeletnek, azt sérelmezve, hogy a kártérítés olyan alacsony, hogy abból a lakossági ügyfelek kárigényeit sem lehetne kielégíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!