Berta Sándor

Az egészségügyi területre koncentrál a Philips

A holland elektronikai vállalatóriás kivonult a szórakoztató elektronikai és a televíziópiacról és a jövőben inkább a jóval jövedelmezőbbnek igérkező egészségügyi szektorra koncentrál.

"További növekedést várunk az egészségügyi technológiák területén" - jelentette ki Frans van Houten, a Philips vezetője. A vezérigazgató szerint helyes döntés volt, hogy eltávolodtak a szórakoztató elektronikai és a televíziópiactól. Ezt a két lépést elsősorban azzal indokolta, hogy a szórakoztató elektronikai piac töpörödik, ezzel szemben az egészségügy - a krónikus betegségek számának gyarapodása és az öregedő lakosság miatt - gyakorlatilag "megatrendnek" számít. A jövőben a mobil eszközöknek köszönhetően egyre több embert látnak majd el az otthonában és nem a kórházakban.

Van Houten emellett komoly esélyeket lát az energiatakarékos fényforrások és a háztartási berendezések területén is, a jól kereső középosztály ugyanis egyre nagyobb, még a fejlődő országokban is. A Philips tavalyi 24,8 milliárd eurós forgalmának már 43 százaléka az egészségügyi készülékekből származik. Ez az arány a közeljövőben tovább nőhet, hiszen például az ultrahangos rendszerek területén az átlagosnál nagyobb mértékű növekedés várható. Tavaly a Philips egészségügyi részlege 6,4 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el.

A rendkívül nyereséges egészségügyi piacon jelenleg a Philips, a Siemens és a General Electric a piacvezetők. Az ultrahangos eszközöknél a Philips a második. Ugyanakkor a cég megérzi azt, hogy számos országban komoly megszorítások vannak az egészségügyben, a kórházaknak kevesebb pénzük jut a beruházásokra. Van Houten szerint annak a technológiának van jövője, amelynek a segítségével a betegek gyorsabban és kevésbé megterhelő módon kezelhetők. "Az egészségügyi rendszerekben milliárdok takaríthatók meg ha a betegek a szükségesnél semmiképpen sem töltenek hosszabb időt a kórházakban" - hangsúlyozta a Philips vezérigazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    Én inkább azzal indokolnám, hogy nincs jelen az olcsó távol keleti gyártók tömkelege. Ami nem biztos hogy baj.
  • nlght #3
    az orvosi műszereken/eszközökön, amúgy irgalmatlan profit van (egy ismerőstől tudom, aki szakmabeli), az EU helyében én tuti vizsgálódnék, nagyon kartellgyanús, hogy mindenki kaszál és nincs verseny...
  • Tetsuo #2
    Csak a kórházakba. :D
  • KopaszIsten #1
    Nahát. Nem gyártanak több Philips TV-t? :O ;)