• kvp
    #3
    "Ezeknek az okosrendszereknek mindig az lesz a hátulütője, hogy ha valamit fizikailag kellene megoldani a végeredményhez az nem müködik."

    Ehhez robotikai fejlesztesek szuksegesek. Vagy minden keszuleknek kepesnek kell lennie egy minimalis fizikai mozgasra (pl. poharak az adagolobol a kionto nyillas ala, majd egy talcara rakasa), vagy kell egy univerzalis rakodo gep, ami kepes tarolobol poharat rakni a kavefozobe, majd talcara, azt bevnni, majd a talcarol a mosogatogepbe pakolni, majd onnan vissza a taroloba. Mosogepnel ugyanez, szennyestartobol a mosogepbe, majd onnan a tiszta ruha taroloba. Persze meg is konnyithetjuk a robotok dolgat, ha a szennyestartokba mar szetvalogatva rakjuk a cuccot, akkor csak egy kosarnyi cuccot kell beraknia a moso szarito gepbe, majd utanna egy masik kosarba atraknia. A robotok navigaciojat is konnyithetjuk a padlora lathatatlan modon felvitt navigacios csikokkal (pl rfid matricak a szonyeg alatt) vagy a biztonsagi kamera kepen kezzel kijelolt utvonalakkal.

    Szoval az okos keszulekek akkor lesznek tenyleg okosak, ha mar nem kell emberi fizikai munka ahhoz, hogy onalloan mukodni tudjanak. Ez persze sokkal nehezebben fejlesztheto ki, mint egyszeru taviranyitast rakni egy meglevo gepbe a mechanika modositasa nelkul.