Berta Sándor

Túl vannak értékelve a 3D-s televíziók

"Az internet meghódítja a nappalikat." - ezt a mondatot már évek óta folyamatosan lehet hallani a szakemberektől. A Philips szerint a 3D őrület nemsokára lecseng majd, ők az IPTV-ben hisznek.

"Tény, hogy az internet megjelenésével a televízió, mint médium tartósan, hosszú távon meg fog változni. A 3D-s technológia ugyanakkor nem lesz meghatározó a piacon" - jelentette ki Christoph Puhl, a Philips menedzsere.

Nyugat-Európában már most több százezren ülnek netképes televízió előtt. A jelenleg eladott készülékek 25 százaléka már ilyen. A Philips célja, hogy ez a folyamat tovább gyorsuljon.

Puhl arra számít, hogy a 3D-s televíziók nem hódítják meg a piacot és belátható időn belül még nem lesznek különleges 3D-s televíziós csatornák vagy filmek sem. A különleges 3D-s szemüvegek a játékosok számára érdekesek lehetnek, azonban viselésük hosszú távon az átlagos felhasználók számára inkább fáradságos, mint szórakoztató. "Néha egy 3D-s filmet megnézni a családdal vonzó lehet, de ennél többről nem hiszem, hogy szó lesz. A legtöbb ember inkább továbbra is moziba fog járni, annak ellenére, hogy vannak, lesznek 3D-s filmek is" - hangsúlyozta Puhl.

A Philips csak részben hajlandó részt venni az új őrületben. Ennek köszönhető, hogy a társaság ősszel kiegészítőként kínálja majd a 3D-s funkciókat a 8000-es és 9000-es sorozatú készülékeihez. Mindez csupán azt jelenti, hogy a csomag tartalmazni fog egy Set-Top-Boxot és egy 3D-s szemüveget. A gyártó a 3D-s tv-k helyett inkább az IPTV-ket részesíti előnyben. A szolgáltatások között a netképes televíziók mellett megtalálhatók a video-on-demand ajánlatok is, valamint kiemelendő a NetTV, amely a világon egyedüliként a HTML formátum szórakoztató elektronikai eszközökre optimalizált változatát használja. Ez jelentős mértékben megkönnyíti a webes tartalmak televízióképernyőkön való megjelenítését.

"Ahelyett, hogy csak a nemzetközi sport- és időjárási oldalakat hívjuk be először tekinthetünk meg majd helyi tartalmakat, például regionális médiaportálokat is. Továbbá fontos az is, hogy a tartalmak megtekintésekor egyetlen gombnyomással elérhessük az ahhoz kapcsolódó háttérinformációkat. Elméletileg minden webes tartalom megjeleníthető a tévén, viszont a flash-elemekkel kapcsolatban vannak korlátozások" - közölte végül a szakértő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #25
    ez a leg leg retardáltabb komment amit idén olvastam
  • raingun #24
    "De már megint a magyar intelligencia! Már megbocsájtsatok, de bármej monitort,(tv-monitort) elfordítotok:90, 180, -90 fokban, azt minden külön szoftvernélkül, csak a Windows képernyő beállításaiban be tudod állítani. Ezért fölösleges egy "pont erre készített" monitorért kidobni a pénzt, ami lehet, hogy szart se tud."

    LOL, wazze, megmondtad a tutit a Magyar intelligenciáról!
    bármej -> BármeLY

    Amúgy meg meg az elfordítható monitoroknak gyakorlatilag csak a rögzítése és a kábel kivezetése más hogy el tudd forgatni, ezért nem is különösebben drágábbak.
    Nyilván jól jön még bele egy kapcsoló hogy ne a driverrel kelljen babrálni ha forgatod.
  • narumon #23
    Azért megnézem, hogy egy sima monitort hogy forditasz el.... max házibarkáccsal.
  • Ferrer #22
    Még baj lesz ebből a "fejlődésből", most szólok.
  • levente68 #21
    Evvel inkább az a baj, hogy mi a bánatnak elfordítani a monitort?
    Ha meg elfordítod, akkor a képarány megváltozik?

    Van néhány spec terület, ahova kellhet álló monitor, vagy egy célgép méretezése azt kívánja, de egy bármely képarányú monitoron mindent meg lehet jeleníteni bármit, tehát egy mai, már egyáltalán nem drága 22"-os monitoron egy A4-es oldal gyönyörűen látható, legfeljebb oldalirányban nem tölti ki a kijelzőt, ez mekkora probléma....

    De ha valaki valamit nem akar, akkor....
  • Szikes #20
    "Minden gyártónak van ilyen monitorja, és egyáltalán nem drága. Samsungnál pl Pivotnak hívják és negyvenezer körül már van ilyen 22"-ban."
    "Láttam olyan monitort, amelyet el lehetett fordítani 90 fokkal, és ilyenkor (meghajtó szoftver!) a szöveg egy álló A4-es formátumúvá vált. Nagy élmény volt! De az ilyen monitor nagyon drága, sajnos."

    De már megint a magyar intelligencia! Már megbocsájtsatok, de bármej monitort,(tv-monitort) elfordítotok:90, 180, -90 fokban, azt minden külön szoftvernélkül, csak a Windows képernyő beállításaiban be tudod állítani. Ezért fölösleges egy "pont erre készített" monitorért kidobni a pénzt, ami lehet, hogy szart se tud.
  • Szefmester #19
    Nekem ilyenem van, 2004ben vettem, még most is kiváló a képe, filmnézésre tökéletes.. igaz nem is tudok 3-4 méterre elülni hogy ideális legyen a távolság mint egy nagyképernyőnél, ellenben ha játszom egy olyan játékkal aminél a felbontás alacsony nincs semmi gond, nem fog rondább lenni mint kellene. Hála annak hogy nincs natív felbontása. :P Imádom. Sajnos már nem nagyon gyártják, pedig szívesen vennék ezután egy másik CRT-t igaz erre tippre kb 2014ben lesz leghamarabb szükség gondolni. :) Jah és még egy előny.. nincsenek döglött pixelek miatti bosszankodások, hogy "affene még csak kettő pusztult be 5ig meg nem foglalkoznak velem a garisok.. most nézhetem hogy világít az a két fényes genyó ott a monitor közepén a horrorfilm alatt.."

    Képarányhoz: Engem nem a szélesvásznúság mérgesít, hanem az hogy már nem csak 4:+ és 16:9 megy hanem 5:4, és 16:10 is..és az hogy furcsa módon pl a játékoknál egy ideig megy a 4:3 arány felbontásban majd egy méretnél eltűnik majd később magas felbontásnál visszatér.. hát köszi...

    Igazad van, rossz 3D TV-t néztünk, majd nem is azt veszem meg, hanem spórolok egy itthoni miniIMAX-re és akkor már jó lesz majd az anyátok köztöt 3Dben nézni.. legalább ott legyen mélysége a sorozatnak és a karaktereknek.. :D
  • levente68 #18
    Hát, nem igazán értem az embereket....

    Hülyeség a 3D?
    Nem szép a képe?

    Rosszat néztek!

    Nézz Avatar-t, vagy Toy Story 3-at IMAX 3D-ben, meglepődsz!

    Nézz 3D TV megfelelő körülmények közt, meglepődsz!

    Ott van az Arénában a Panasonic bolt, tekintsd meg ott, ne a parasztgyerekek, vagy felnőttek által amortizált szemüveggel valamelyik multiboltban...

    Amit nem értek, mi köze a 3D-nek az internetTV-hez? Semmi, lehet ez is, az is.

    Egyre több 3D-s bluray film lesz, de a 3D-s tévén a normál adás is szebb.

    Amúgy is plazmapárti vagyok, most úgy fest, veszünk is egy PANA 3D szettet, márpedig, ha erre mind én, mind anyjuk áment mondott, higyjétek el, rendben van a cucc. Egyszerűen más élmény.
    Tudom, persze, hogy egyelőre kevés igazi 3D tartalom van, de a ritka élmény is több, mint a semmi.

    Azt meg nemigen vágom, ki sírja vissza a 4:3 képarányt, mert az emberi látásnak az egyáltalán nem felel meg, az ilyenek használnak navigációt állva...
    Az emberi látótér ku.vára szélesvásznú, barátom, közel 180 fokban látsz vízszintesen, hacsak nem vagy gnóm...

    Amit pedig nem tudsz (nem értem, miért) elolvasni hosszú sorokban, azt vedd le teljes képernyőről és méretezd, ahogy tetszik, remélem, segítettem!

    Már 22"-on lehet pl. két word doc-ot egymás mellett nézni, szerkeszteni, és nekem semmi bajom a 27"-on való netezéssel sem, hisz értelmes weblap nem folyik széjjel! De látni sem akarok mondjuk egy freestockcharts.com oldalt 4:3-on....
  • narumon #17
    "Azért, hogy néhány -- rengeteg pénzzel megtámogatott -- "szélesvásznú" hollywoodi fa**ságot nézzen néhány bamba, el "kellett" rontani a monitorok képarányát!?"

    Ez igazából onnan indul, hogy te itthon magyarországon / kelet európában 4:3 képarányt néztél, ehhez szoktál, ehhez van a tévé műsor. De USA-ban 16:9 vagy ahhoz közeli a tévé műsor is, és mivel ott húszszor annyi tévét adnak el mint kelet európában, így nyilván a gyártók arra optimalizálják a gyártást. Ennek az a folyománya, hogy van még 4:3 monitor csak egy nagyságrenddel többe kerül mint a szélesvásznú, de mivel ezt a jó kelet európai nem fizeti meg (inkább ő is hazaviszi a szélesvásznút), így ezek is szépen lassan kihalnak. Szóval elbaszni nem basztak el semmit, csak te szoktál hozzá valamihez ami igazából nem is igen létezett.

    "Láttam olyan monitort, amelyet el lehetett fordítani 90 fokkal, és ilyenkor (meghajtó szoftver!) a szöveg egy álló A4-es formátumúvá vált. Nagy élmény volt! De az ilyen monitor nagyon drága, sajnos."

    Minden gyártónak van ilyen monitorja, és egyáltalán nem drága. Samsungnál pl Pivotnak hívják és negyvenezer körül már van ilyen 22"-ban.
  • halgatyó #16
    Ha választhatnék a 3D és a felbontás további növelése között, inkább az utóbbira szavaznék.
    (Kivéve talán a DOOM nevű játékot és klónjait, ami a kedvencem)