Berta Sándor

Az innováció biztosíthatja a Philips jövőjét

A holland elektronikai konszern számára az innováció elsődleges fontosságú lehet a jövőben és egyúttal garantálhatja a tartós üzleti sikert. Erről Robert Pfarrwaller, a Philips ausztriai vezetője beszélt.

"Az innováció a mi DNS-ünk, az életfonalunk, amely biztosítja a jövőnket. Ez a társaság 1891-es alapítása óta nem változott. A körülbelül 24 milliárd eurós éves bevételünk 7-8 százalékát fordítjuk kutatásra és fejlesztésre. Minden fő területünkön végzünk alap- és alkalmazott kutatásokat, sikerünk pedig bizonyítja az igazunkat, hiszen számos területen globális viszonylatban piacvezetők vagyunk" - jelentette ki a menedzser. Pfarrwaller elmondta, hogy a szabadalmak újra és újra vitákhoz vezetnek, amit ők is éreznek, hiszen a Philips tulajdonában jelenleg körülbelül 54 000 szabadalom, 40 000 védjegy és 70 000 dizájnjog van. Nagyon sok LED-szabadalmuk van, ezért azt akarják, hogy a fogyasztóknál még erősebben jelenjenek meg a LED-ek. Magas az energiahatékonyságuk, ezáltal akár 50-75 százalékos megtakarításokkal is lehet számolni, és a hagyományos lámpákhoz képest sokkal kisebb a karbantartási költségük.

A közelmúltban az egyik legnagyobb visszhangot a Hue nevű termékük váltotta ki, amit a webes közösség elég jól fogadott. A Hue egy olyan vezeték nélküli okos lámpa, amit mobiltelefonról vagy táblagépről lehet vezérelni. Ezáltal mindenki elkészítheti a saját fényprofilját és lehetőség van arra is, hogy a felhasználók beállítsanak egy ébresztéskor használható fényt. A Hue a betörők ellen is hatékony lehet, mert akár akkor is be- és kikapcsolható, amikor az illető nem tartózkodik otthon. Az eszköz percek alatt telepíthető: a csomagban lévő Smart Bridge modult csupán a WiFi-routerhez kell csatlakoztatni, majd letölthető a kompatibilis alkalmazás és máris beállíthatók a fényviszonyok.


Az üzletember ezután az egészségügyi rendszerekre tért ki: "Az Ambient Assisted Living fogalom alatt azokat a technológiákat értjük, amelyek a négy fal között olyan környezetet alakítanak ki, amelynek keretében az emberek méltósággal öregedhetnek meg. Ezek közé tartoznak például olyan fényforrások, amelyek éjjel mutatják az időseknek az utat a mellékhelyiséghez vagy a gyógyszeres szekrényükhöz. Vannak szenzorok, amelyek pontosan feljegyzik, ha az illető elesik és azt is, ha ezután nem mozdul. Néhány technológiát, ellenőrző és világítási rendszereket szeretnénk a jövőben a piacon is elérhetővé tenni, ezért már létrehoztunk egy közös munkacsoportot a Bécsi Ipari Egyesüléssel. Azt fontolgatjuk, hogy tesztelési céllal hamarosan felszereljük az első háztartásokat ezekkel a megoldásokkal."

"Nagyon sok kreatív munkatársunk van. Fontos, hogy a szakértelem és a kreativitás egyaránt jelen legyen, emellett kutatóközpontokkal és egyetemekkel is együttműködünk. Az embernek meg kell értenie az ügyfeleket, ha részt akar venni a technológiai trendek formálásában. Szeretnénk innovatív termékekkel és megoldásokkal jobbá, könnyebbé és egészségesebbé tenni az emberek életét" - szögezte le végül Robert Pfarrwaller.

A közelmúlt egyáltalán nem volt sikeres a Philips szempontjából. Frans van Houten vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy új vállalati kultúra mentheti meg a holland konszernt. A társaság szeptemberben jelezte, hogy megvágja kiadásait és leépít, október végén azonban már arról számoltunk be, hogy a Philips megduplázta a nyereségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!